"Izbori na severu Kosova suprotni demokratiji": Dalibor Jevtić poručio da Kurti hoće Kosovo bez Srba 1Dalibor Jevtić Foto: www.wikipedia.org

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić ocenio je danas da su izbori u četiri opštine na severu Kosova suprotni demokratiji i da ne doprinose smirivanju tenzija i izgradnji poverenja.

„Suprotno tome, vi imate sada pokušaj jednog izbornog procesa na severu Kosova i Metohije bez učešća Srba i pokušaja da se u sredinama u kojima živi 98 odsto procenata srpskog stanovništva na vlast dovedu oni koji čine dva odsto stanovništva“, rekao je Jevtić za televiziju Prva.

On je ocenio da je to „slika i prilika“ onoga što premijer Kosova Aljbin Kurti naziva demokratijom i „njegovog krajneg cilja – da na tom prostoru ne bude Srba“.

Upitan da li očekuje nekakve incidente ili nemire u nedelju tokom izbora, Jevtić je kazao da će oni učiniti sve da sačuvaju mir i da ni na koji način ne reaguju na eventualne provokacije.

„Da je neko zaista želeo da se izbegne tenzična situacija, te izbore bi odložio, krenuo bi u one korake koji bi obezbedili mir u skladu sa zahtevima Srpske liste i zaključcima iz Raške, ali je ovde vrlo jasno da pre svega Aljbin Kurti ne želi smirivanje situacije“, kazao je Jevtić.

Izbori u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo, zakazani su za nedelju, 23. april.

Srbi sa severa Kosova, koji su u novembru napustili prištinske institucije, policiju i sudstvo, najavili su da na tim izborima neće učestvovati jer nisu ispunjeni uslovi koje su postavili kada su napuštali institucije, odnosno povlačenje kosovske policije sa severa i formiranje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari