Javnosti mahom nepoznati albanski kandidati za gradonačelnike, Jablanović i Pantović ponovo u trci: Gde se ko kandidovao na severu Kosova? 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Na izborima za gradonačelnike i odbornike u većinski srpskim opštinama na Severu Kosova kandidovala su se samo dva kandidata za gradonačelnike i jedna izborna lista iz srpske zajednice. Sem Građanske inicijative „Mitrovica“, čiji je deo i jedna stranka bošnjačke manjine, ostalo su albanske partije, a njihovi kandidati široj javnosti mahom su nepoznati.

Lokalni izbori na Severu Kosova zakazani su za 23. april, nakon što su oni prethodni, planirani za decembar prethodne godine, odloženi usled tenzija na terenu. Mnogo promena nema – Srpska lista, usled neispunjena zahteva koje su ispostavili još 5. novembra pri kolektivnom napuštanju institucija od strane Srba sa Severa Kosova, izborni proces ponovo bojkotuje, a to čine i ostale srpske opcije koje deluju na Severu Kosova, a opozicija su SL – Srpski opstanak i Za Zubin Potok. Partija kosovskih Srba i nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović jedini su iz srpske zajednice čije će se ime naći na izbornim listićima u nedelju.

Sem izbora za gradonačelnike u četiri opštine održavaju se i izbori za odbornike Skupština opština u Leposaviću i Zvečanu.

Severna Mitrovica

Kandidate su prijavile tri opcije – Samoopredljenje, PDK i GI „Mitrovica“.

Kandidat Samoopredeljenja je Erden Atić, kojeg je Kurtijeva stranka kandidovala i na prošlim, neodržanim izborima u Mitrovici. Na pretprošlim Atić je bio kandidat GI „Mitrovica“, ali se sada Samoopredeljenje odlučilo za samostalni nastup. Trenutno je odbornik u Skupštini grada.

Javnosti mahom nepoznati albanski kandidati za gradonačelnike, Jablanović i Pantović ponovo u trci: Gde se ko kandidovao na severu Kosova? 2
foto: Printscreen/Facebook

Isto je učinio i PDK. Kandidat ove stranke je Taulant Keljmendi. O njemu nema mnogo informacija, a u obraćanju prijateljima na privatnom Fejsbuk nalogu Keljmendi je poručio da je njegova kandidatura čin iskrenosti, želje i vere koju ima za Mitrovicu koju „nosi u srcu“.

Javnosti mahom nepoznati albanski kandidati za gradonačelnike, Jablanović i Pantović ponovo u trci: Gde se ko kandidovao na severu Kosova? 3
foto: Printscreen/Facebook

Već pomenuta GI „Mitrovica“ nastupa sa Betimom Osmanijem kao kandidatom za gradonačelnika. Ovaj biznismen koji je vodio niz biznisa od porodičnog restorana, preko građevinskog preduzeća, pa sve do kompanije za paokovanje mleka. Određeno vreme živeo je i u inostranstvu, a trenutno je i izvršni direktor kompanije koja podržava privatni sektor u razvoju inovativnih poslovnih ideja „Smatr Investing Lab“, čiji je i osnivač. Diplomirao je poslovnu administraciju i menadžment na prištinskom Univerzitetu. Kandidat za gradonačelnika bio je i 2017. godine, tada ispred AKR (Aleanca Kosova e Re) Bedžeta Pacolija, kada je osvojio 354 (ili 4,45%) glasova. Na lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici 2021. godine bio je kandidat za odbornika Skupštine opštine predstavljajući Građansku inicijativu Mitrovica (koalicija kosovskih albanskih partija i kosovsko-bošnjačke stranke Vakat) sa 19 glasova i zauzimajući 14. mesto na listi GO Mitrovica (ukupno 15 kandidata).

Zubin Potok

PDK je kandidovao Izmira Zećirija, jednog od službenika opštinske administracije, zadužen za zajednice i povratak, dok se Samoopredeljenje odlučilo za Flatrona Hasanija.

O Hasaniju više informacija nema, na svom Fejsbuk nalogu mahom kači statuse stranke čiji je deo, dok je Zećiri i imao medijskih pojavljivanja.

U emisiji „Kendi i Debati“ govorio je održavanju izbora, rekavši da možda nije trenutak za to.

„Smatram da možda sada nije trenutak zbog okolnosti i izgleda da će biti problema. Međutim, mi smo u svakodnevnom angažmanu. Postoje činjenice da može biti problema tokom izbornog procesa, postoje znaci da će ga pratiti problemi. Međutim, pre svega, odluka je Vlade da ih zadrži. Možda bi bilo pozitivnije da su odloženi za još jedan zamah. Ali, mi moramo da ispunimo svoju dužnost, jer smo angažovani i fokusirani“, rekao je Zećiri.

Javnosti mahom nepoznati albanski kandidati za gradonačelnike, Jablanović i Pantović ponovo u trci: Gde se ko kandidovao na severu Kosova? 4
Zećiri; foto: Printscreen/YouTube

Leposavić

Kandidate u Leposaviću imaju i PDK i LVV, ali i Partija kosovskih Srba.

PDK se odlučio za Albulenu Behluli Heltemi, dok Kurtijeva stranka kandiduje Ljulzima Hetemija.

Jedna od dve srpske opcije na izborima na severu kandidovala je predsednika ove stranke Aleksandra Jablanovića.

Jablanović je osnivač Srpske liste i njen prvi predsednik, sve do 2016. godine, da bi onda godinu dana kasnije osnovao PKS. Kako su mediji pisali stranku je formirao tako što je u preveo čitav pokrajinski odbor Pokreta socijalista u nju. Bio je i potpredsednik opštine Leposavić, kao i odbornik u lokalnoj Skupštini, ali i poslanik u Skupštini Srbije, a funkcije je imao i u srpskoj Vladi i to u ministarstvu za socijalna, rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je vodio Aleksandar Vulin, čiji je, pisalo se, Jablanović „čovek od poverenja“. Nekadašnji i član SPS-a, kao i ministar u kosovkoj Vladi. Nakon kandidovanja na izborima koji su odloženi počeo se više pojavljivati u kosovskim medijima. Njegova stranka najbolje uporište ima upravo u Leposaviću.

Zvečan

PDK se ponovo odlučio za Ilira Pecija, dok se za Fetaha Pecija odlučilo Samoopredeljenje.

Zvečanci će moći da glasaju i za nezavisnu kandidatkinju Slađanu Pantović, koja je kandidat bila i pre četiri godine.

Žestok je kritičara rada Srpske liste – koju je optužila da glumi patriotizam dok uzima „Kurtijeve pare“.

Nakon što je kosovska predsednica Vjosa Osmani odložila usred krize odložila izbore, Pantović je za Danas izjavila kako joj je žao što je „Vučić ispao perfidniji od Kurtija“. Nekoliko meseci nakon što je izjavila da joj je žao što je verovala u Kurtijevu moć te da se „pametan uči na tuđim greškama, budala na svojim“ Pantović je, kao kandidatkinja, bila u zvaničnoj poseti upravo Kurtiju.

Javnosti mahom nepoznati albanski kandidati za gradonačelnike, Jablanović i Pantović ponovo u trci: Gde se ko kandidovao na severu Kosova? 5
foto: Printscreen/Facebook

„Na današnjem sastanku sa mojim velikim prijateljem i premijerom Kurtijem“, napisala je uz fotografiju sa sastanka Pantović. Kurtija je ranije takođe optuživala za dogovoreni scenario sa Srpskom listom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari