"Nismo ni Vučić, ni Kurti, bavimo se problemima građana svih nacionalnosti": Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Betim Osmani za Danas 1foto: Printscreen/YouTube/KlanKosova

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Betim Osmani, iz Građanske inicijative “Mitrovica” pozvao je građane da u što većem broju izađu na birališta 18. decembra, poručivši da je to najbitnije.

– Građani su pametniji nego političari. Građanima celog severnog Kosova poručujem da je najbitnije da izađu u što većem broju jer ovaj potez Srpske liste je mnogo loše za sve građane, ali i za političare, kao i za Srbiju i Kosovo, navodi Osmani u izjavi za Danas.

Upitan očekuje li da se izbori održe uprkos bojkotu kosovskih institucija od strane Srba sa Severa, koji nakon ostavki i otkaza se ne nalaze u Kosovskoj policiji i drugim organima, odgovara da to ne predstavlja problem za održavanje izbora.

– Nije to problem. Policajaca ima dovoljno. Najvažnije je da su građani pametnije nego političari. A bezbednost na Severu Kosova je veća nego na centralnom Kosovu ili centralnoj Srbiji. Organizacija na dan glasanja nije na meni, to je pitanje za CIK oni znaju kako to treba da se organizuje sve. Ima dovoljno mesta da se organizuju demokratski izbori kao što je to do sada činjeno. Mislim da nove krize neće biti. Loših ljudi ima sa svih strana, govorim iz pozicije građana i albanske i srpske i romske i bošnajčke, i svih drugih nacionalnosti, mislim da neće biti nikakvih problema. Ako bude neko ko bude pravio budalaštine, tu je policija koja treba da radi svoj posao, rekao je Osmani.

Smatra da izbori ne gube legitimitet bojkotom Srpske liste.

– Do situacije u kojoj smo sad je dovela Srpska lsita. Oni su samo partija, nisu ni građanska lista, da su građanska lista kao mi bila bi to druga priča. Ja imam dosta prijatelja Srba, zna se da Srpska lista to radi zbog lične koristi, ne zbog dobrobiti građana. Građani srpske nacionalnosti to znaju bolje i treba što više da ih izađe, navodi on.

Kaže da rezultat zavisi od izlaznosti građana i dodaje da se iniciajtiva čiji je kandidat se bavi građanskim problemima, a ne visokom politikom.

– Idemo rečima Majke Tereze “Radimo male stvari, ali za veliku ljubav”. Tako ćemo biti sa našim građanima Severne Mitrovice, bićemo tu za svakog građanina bez obzira na nacionalnost i problem koji imaju, mi ćemo im pomagati na svaki mogući način da taj problem reše, poručuje.

Na prošlim izborima u Severnoj Mitrovici u okviru ove inicijative koja okuplja albanske i bošnjačke opcije nastupao je i pokret “Samoopredeljenje” Aljbina Kurtija, a njihov kandidat je bio Erdin Katić. Katić na ove izbore je opet kandidat, ali ovoga puta Samoopredeljenje nastupa samostalno.

– Ne znam zašto je do toga došlo. U inicijativi su bile sve albanske partije, a i Bošnjaci i Romi. Imali smo i dva mesta za nekog iz srpske zajednice iz Severne Mitrovice. Želeli smo da na toj listi budu građani svih nacionalnosti. To kako mi razumemo saradnju i aktivizam verovatno se ne poklapa sa viđenjem Samoopredeljenja. Mi se bavimo problemima građane, a ne visokom politikom. Već sam rekao jednom da mi ne možemo da budemo ni Aljbin Kurti, ni Aleksandar Vučić, ni Hašim Tači. Mi se bavimo građanima Severne Mitrovice, i želimo da rešavamo njihove probleme, i to preporučujem svima. Premijer Kosova je Aljbin Kurti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i oni imaju svoj posao, a mi treba da radimo svoj, odgovara Osmani.

Samostalni nastup “Samoopredeljenja” se može tumači i kao želja ove opcije da vlast u Severnoj Mitrovici ne deluje ni sa kim, s obzirom da im je prolaz do prvog mesta oslobođen neizlaskom Srpske liste, ali i najavljenim mogućim povlačenjem kandidature Aleksandra Arsenijevića iz “Srpskog opstanka”.

– Čim konkurišu sami, a ne kao inicijativa to je tako kao što kažete. Ali ako na lokalne izbore iznosiš velike politike, od toga nema ništa. To su radili unazad 23 godine, ali to treba da saseče, ne treba svaki građani da priča o dijalogu i visokoj politici, nego treba da radi za malog čoveka i svakodnevne te „male probleme“. Građani moraju da imaju takav tretman. Predstavlja se da imamo veliku stvar, a ona je samo jedna i to je to priznanje, ali mi imamo mnogo „malih stvari“, mnogo tih problema koje moramo da rešimo, poručuje Osmani.

Betim Osmani je biznismen iz Mitrovice koji je pokrenuo i vodi niz kompanija od 1999. godine, saopštili su nam iz GI „Mitrovica“.

„Od 1999 do 2006. godine vodio je restoran kao porodični posao, da bi 2000. godine osnovao je građevinsko preduzeće “Osmani” koje i dalje radi, a u periodu 2003-2006 vodio kompaniju za pakovanje mleka “Shala”. Od 2006. živeo u inostranstvu. Prošle godine osnovao je Smart Investing Lab i od tada je njen izvršni direktor (kompanija koja podržava privatni sektor u razvoju inovativnih poslovnih ideja). Od 2021. obavlja i funkciju višeg savetnika u Albert grupi“, navodi se u biografiji.

Navode da je diplomirao poslovnu administraciju i menadžment na Univerzitetu u Prištini i tečno govori albanski, srpski, engleski, radno znanje norveškog.

Na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice 2017. kao kandidat AKR (Aleanca Kosova e Re) osvojio je 354 (ili 4,45%) glasova.

Na lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici 2021. godine bio je kandidat za odbornika Skupštine opštine predstavljajući Građansku inicijativu Mitrovica (koalicija kosovskih albanskih partija i kosovsko-bošnjačke stranke Vakat) sa 19 glasova i zauzimajući 14. mesto na listi GO Mitrovica (ukupno 15 kandidata).

Njegovi politički stavovi su najbliži programu za približavanje mitrovačkih zajednica kroz poslovni i ekonomski razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari