Da bi izbori bili održani u decembru potrebno je ispuniti određene uslove, evo i koje 1Foto: Beta/Milan Obradović

Da bi vanredni parlamentarni izbori, čije održavanje do kraja godine zahteva deo opozicije, bili održani u decembru, koji se u redovima vlasti pominje kao gotovo izvesna opcija, neophodno je da ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije bude donet u periodu od 4. oktobra do 9. novembra, piše portal N1.

Izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike, a da bi to učinio u vanrednom terminu potrebno je da prethodno, na obrazloženi predlog Vlade, raspusti Narodnu skupštinu.

„Predsednik Republike je dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog Vlade raspušta Narodnu skupštinu ili da Vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog Vlade”, precizirano je članom 21. Zakona o predsedniku.

Istovremeno sa raspuštanjem parlamenta predsednik države raspisuje izbore za narodne poslanike i to tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja. Uslov je i da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 45 dana, što je zapravo vreme ostavljeno za izbornu kampanju.

U teoriji, to znači da bi vanredni parlamentarni izbori mogli da budu održani već 22. oktobra, što se, barem zasad, ne pominje kao mogućnost. Kad je reč o decembru, situacija je sledeća: da bi građani Srbije glasali u najranijem mogućem terminu (nedelja, 3. decembar), Skupština ne može da bude raspuštena pre 4. oktobra.

Mogući termini za održavanje izbora u poslednjem mesecu u godini su i 10, 17. i 24. decembar jer nije realno da će kao dan za izlazak na birališta biti odabran dan kada se dočekuje Nova godina. A da bi vanredni parlamentarni izbori bili održani do 24. decembra, moraju biti raspisani najkasnije 9. novembra.

Podsetimo, prema saznanju N1, predsednik Srbije i donedavni lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić već je doneo odluku da vanredni parlamentarni izbori budu održani u decembru. To za portal N1 izvor blizak rukovodstvu SNS, navodeći da je informaciju o tome dobio pre nego što je opozicija istakla zahtev da izbori za narodne poslanike budu raspisani do kraja godine.

Funkcioneri SNS su već održali sastanke sa članstvom u više lokalnih odbora stranke, na kojima je tema bila upravo priprema za predstojeće izbore, naveo je naš izvor.

Hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora i njihovo održavanje do kraja godine zahtev je koji su u utorak izneli predstavnici opozicionih partija koje organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“.

Prevremeni izbori, kako su naveli, zatraženi su da bi opozicija „kao svoj prvi korak nakon smene naprednjačkog režima“ ispunila zahteve građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari