Atanacković: Predstavljamo aplikaciju za interaktivnu mapu biračkih mesta 1Foto: Gorica Gligorijević

Pravo građana Srbije je da znaju da njihov glas vredi, da svaki glas vredi, a vredeće samo ako nije plen i predmet krađe. A biće, to je potpuno nesumnjivo, sve dok se ne uspostavi sistem kontrole koji prevazilazi kapacitete pojedinačnih stranaka – najavljuje za Danas pisac Dejan Atanacković, jedan od inicijatora i autora Sporazuma za odgovornu Srbiju koji su pre dve nedelje potpisale gotovo sve opozicione stranke, današnji sastanak predstavnika tih partija za implementaciju tačaka iz dokumenta.

Stranke i koalicije okupljene oko Sporazuma za odgovornu Srbiju sastaće se danas, na drugom po redu sastanku nakon potpisivanja Sporazuma, a radi nastavka konkretnih dogovora o zajedničkoj kontroli izbornog procesa.

Kako je najavljeno, na sastanku će, prema prethodno postignutom dogovoru, biti predstavljen predlog aplikacije za interaktivnu mapu koja pokriva sva biračka mesta u Srbiji, odnosno softver čija je funkcija mapiranje svih biračkih mesta, zarad utvrđivanja, u realnom vremenu, broja kontrolora svih stranaka potpisnica, uz ukazivanje na ona mesta gde su povećane šanse za izborne nepravilnosti.

Prema saopštenju za javnost inicijatora potpisivanja Sporazuma, svrha ove interaktivne mape, koja će biti dostupna javnosti, jeste i osnaživanje svakog pojedinačnog glasa i ohrabrenje građana da na izbore izađu obavešteni o tome ko, gde i na koji način brine o njihovim glasovima.

Nijedna stranka, pa ni pojedinačne koalicije, neće biti u stanju da samostalno pokriju 8.000 biračkih mesta adekvatnim brojem kontrolora, i to se mora usaglašeno raditi. Aplikacija koju pripremamo služiće upravo tome, da svi potpisnici Sporazuma razmenjuju informacije o pokrivenosti izbornih mesta, ali i tome da građani steknu uvid u odbranu svojih glasova, pa i da reaguju ako primete nedostatke – kaže Dejan Atanacković.

Atanacković: Predstavljamo aplikaciju za interaktivnu mapu biračkih mesta 2
Foto: Nenad Kovačević

Ima vrlo malo vremena, smatra on, a strankama je potrebna čitava vojska kontrolora.

Mnoge su javne ličnosti uključene u proces planiranja kontrole i mi ćemo svakako s njima biti u kontaktu i nadamo se i njihovoj podršci u pripremi ove interaktivne mape. Mnogi od njih su, uostalom, i potpisnici našeg Apela za odgovornost – ističe sagovornik Danasa.

U saopštenju autora Sporazuma za odgovornu Srbiju, ističe da će potpisnicima sporazuma na sastanku biti predočen i predlog dopisa RTS i RTV kojim se od njihovih upravnih odbora zahteva poštovanje Ustava i zakona i momentalno omogućavanje objektivnog informisanja građana o političkim programima i predizbornim aktivnostima svih učesnika predstojećih izbora.

– Pismo koje ćemo uputiti RTS i RTV tiče se, naravno, podsećanja ovih medijskih kuća na njihove zakonske obaveze da objektivno informišu građane, odnosno upozorenja na njihovo permanentno kršenje Ustava. Međutim, mora se, ovih dana dok se zahuktavaju kamapnje, obratiti pažnja i na medije koje uobičajeno zovemo slobodnim, gde se, u znatno manjoj meri, ali ipak primetno, uočava neravnoteža, uticaji, što će takođe biti tema predstojećih aktivnosti inicijatora Sporazuma za odgovornu Srbiju – zaključuje Dejan Atanacković.

Sporazum za odgovornu Srbiju, iniciran nakon Apela za odgovornost koji je pokrenula grupa javnih ličnosti, potpisan je 17. februara, potpisale su političke organizacije demokratske, građanske i evropske opozicije, među kojima su i političke organizacije koje čine koalicije „Moramo“, Ujedinjeni za pobedu Srbije“ i „Boris Tadić – Ajmo, ljudi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari