Biljana Stojković: Nisam "čelična lejdi" kao Margaret Tačer 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Doktor Zoran Radovanović nije mislio na Margaret Tačer, naravno, kada me je nazvao “čelična lejdi”, jer on me dobro poznaje. mnogo smo vremena proveli zajedno u Skupštini slobodne Srbije i razumemo se potpuno u pogledu naših zajedničkih političkih uverenja. Ona su na dijametralno suprotnom ideološkom polu u odnosu na politiku bivše britanske premijerke. Zoran je prisustvovao mojim reakcijama koje su bile izazvane izneveravanjem poverenja, dogovora oko javnog delovanja i političkih principa za koje smatram da moraju biti osnova svake politike. Od principa se ne sme odstupati. Tu se verovatno krije ta „čelična lejdi“. Opoziciju nakon pobede na ovim izborima očekuju oštri rezovi u odnosu na dosadašnju socijalnu, ekološku, ekonomsku i nacionalnu politiku, a Zoran smatra da sam za takve rezove spremna. Duboko sam mu zahvalna na takvoj oceni i podršci, sigurna sam da ga neću izneveriti – kaže u predizbornom razgovoru za Danas Biljana Stojković, kandidatkinja za predsednicu Srbije ispred koalicije “Moramo”.

*Izjavili ste da biste ukinuli i javnosti predstavili sve tajne državne ugovore, Da li bi to značilo da bi odmah potom bili privedeni i procesuirani počinioci, poput predsednika, premijerke, ministara…

– Naravno da za štetne državne ugovore moraju biti odgovorni nosioci najviših državnih funkcija, bilo da su zbog lične korumpiranosti takve ugovore sklapali u ime države, bilo da su propustili da procene njihovu štetnost po javni interes naše države i društva. Odgovornost za takvo činjenje i nečinjenje ne može biti samo politička, već mora biti i krivična. Brzina kojom bi se došlo do takvog krivičnog procesuiranja zavisi, naravno, od brzine oporavljanja, personalnog i organizacionog, našeg pravosudnog, pre svega tužilačkog sistema.

*Imajući u vidu stanje sudstva u Srbiji, odnosno autokratsku vlasti, imate li plan za njihovo procesuiranje?

– Sudska vlast u Srbiji je, u meri u kojoj sam danas u stanju da sagledam njene probleme, u stanju ponizne preplašenosti u odnosu na aktuelnu izvršnu vlast. Imam utisak da je problem korumpiranosti prisutan u manjoj meri. Oslobađanjem društva od autokratske vladavine, kada sudije i tužioci budu sigurni da politika neće imati uticaja na njihove postupke i odluke, oslobodiće se onaj zdravi, nekorumpirani deo sudske vlasti. Za početak će to biti dovoljno da se započne ozdravljenje u sprovođenju zakona i rušenje partijske države.

*Verujete li u scenario u kojem, recimo, Aleksandar Vučić mirno predaje vlast? Ukoliko ne, imate li plan borbe protiv izborne krađe ili se oslanjate na masovniju reakciju građana a potom organizaciju uličnih borbi?

Biljana Stojković: Nisam "čelična lejdi" kao Margaret Tačer 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

– Borba protiv izborne krađe već je počela kroz evidentiranje fantomskih glasača za koje se pozivi na izbore dostavljaju po poštanskim sandučićima građana pre svega u Beogradu, ali i širom Srbije. Borba za poštovanje izborne volje građana trajaće i tokom izbornog dana, za šta su opozicione grupacije pripremile i obučile veliki broj kontrolora. Konačno, i Beograd i Srbija su i ranije umeli da, kroz građanski bunt, brane i odbrane svoje izborne pobede. Mi smo spremni na sve akcije. SNS ove izbore među svojim pristalicama opisuje kao pitanje života i zaista podižu neverovatnu tenziju. Kriminalno krilo SNS je oslabljeno unutrašnjim nesuglasicama i neprijateljstvima oko plena, zamena još uvek nije u potpunosti funkcionalna, tako da ne očekujem ulične borbe, a zaista mislim da u policijskim i vojnim strukturama ima dovoljno profesionalaca koji se neće upustiti u zaštitu jednog čoveka i jedne partije, a protiv građana.

*Šta kažu istraživanja u koje imate uvid, koliko procenata građana vas podržava?

– Videla sam, uglavnom u medijima, istraživanja koja nam daju čak 15 odsto podrške, ali i istraživanja koja nas svrstavaju na svega šest, sedam odsto biračkog tela. Neke opozicione kolege vole da citiraju istraživanja, sprovedena pre više meseci, koja nam daju jedan odsto podrške. Iako naravno ne mogu da imam poverenja u ovako nepouzdane procene, ono što me ispunjava optimizmom jesu trendovi koji pokazuju da je koalicija Moramo u usponu i da će ostvariti značajan i obavezujući rezultat, kako na gradskom tako i na republičkom nivou, a nadam se da je i moja, veoma kratka, predsednička kampanja, bila uspešna kroz povećanje ukupne izlaznosti na svim nivoima.

*Zašto bi građani trebalo da glasaju za vas a ne za Zdravka Ponoša?

– Iako delimo istu iskrenost u pogledu ocene poraznog i pogubnog učinka Vučićeve autokratske vlasti na naše društvo, naše lične ideološke razlike, kao i ideološke razlike koalicija koje su nas kandidovale, nisu male. Svi smo svesni da se Vučić ne može pobediti u prvom izbornom krugu predsedničkih izbora. Zbog toga je važno da taj prvi krug građani dožive kao iskreni referendum bez kalkulacija, na kome ćemo se opredeljivati u odnosu na bazične ideje o tome na kojim principima želimo da izgradimo društvo nakon odlaska ove vlasti. Značajna podrška levim idejama pravednije socijalne raspodele tereta tranzicije i zelenim idejama da se ekonomija naše zemlje ne sme razvijati na račun osiromašenja životne sredine, za koje se zalažem, obavezivaće svaku buduću vlast da pažljivije i obzirnije osluškuje stavove građana u odnosu na politike koje na ovim izborima kandiduje koalicija Moramo.

*Iz EU se mogu se čuti poruke da se očekuje da Vučič nakon izbora uvede sankcije Rusiji, odnosno da ukoliko bi neko drugi pobedio, taj proces bi bio usporeniji… U ovom kontekstu, pomenimo i Kosovo i priznanje, odnosno konačno rešenje tog problema, kao i odnos prema genocidu, ratnim zločinima.

– Ne slažem se sa ocenama da bi pobeda opozicije usporila uvođenje sankcija ili rešavanje bilo kog drugog pitanja. Upravo je karakteristika vladanja Aleksandra Vučića, kao uostalom i Slobodana Miloševića pre njega, bila da se svi zahtevi i očekivanja ispunjavaju, ali polako, uz mučenje i muljanje sa naše strane. Naša zemlja je uvek na kraju na sve pristajala, ali obično kasno, kada je korist od takvog pristajanja bila najmanja, a cena takvog postupanja najveća. Što se tiče pitanja Kosova, termin “konačno rešenje” je pogrešan ne samo zbog istorijskih reminiscencija, već i zbog toga što finalizacija ovog pitanja u smislu priznanja nije eksplicitno ni tražena. Naši evropski partneri traže normalizaciju odnosa, što bi morao biti naš prioritetni zadatak, zbog sebe, ne zbog drugih. Svako pitanje koje ste postavili pretpostavlja rešenja koja vode pomirenju i konačnom gledanju u budućnost celog našeg regiona. Tokom tog procesa rešavanja problema možemo mnogo toga da naučimo i o sebi, i o našoj ulozi u novijoj istoriji, da dođemo do toga da se najpre pomirimo sami sa sobom, a potom i sa narodima bivše Jugoslavije, kako bismo nastavili zajedno, ovoga puta u Evropskoj uniji.

Plaši me Vučićeva reakcija posle izbora

*Da li vas raduje ili plaši dan posle izbora?

– Raduje me mogućnost da taj dan označi početak pada režima Aleksandra Vučića, na bilo kom, a po mogućnosti na svakom, nivou njegove vlasti, od gradskog, preko parlamentarnog, do predsedničkog. Imaćemo priliku, a ja ću učiniti sve da ta prilika ne bude propuštena, da konačno napravimo demokratsku državu. Naravno, plaši me Vučićeva očigledna nespremnost da na bilo kakav gubitak vlasti pristane bez dodatnih pritisaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari