CeSID o uticaju rata u Ukrajini na rejtinge stranaka, 25 dana pred izbore: SNS se prilagodio bolje nego opozicija 1Bojan Klačar Foto: Medija centar

Ukrajinska kriza u načelu ne odgovara ni vlasti, ni opoziciji jer su stranke morale u hodu da menjaju svoje izborne taktike – kaže za Danas Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, u odgovoru na pitanje na koji način rat u Ukrajini utiče na rejting opozicije i vlasti samo 25 dana pred izbore.

Izborna taktika, napominje on, nije ad hok proces, već se planira svaki korak, sve poruke i teme.

– Stranke ne vole da improvizuju u kampanjama. Ukrajinska kriza je iz temelja promenila planove koje su imale sve stranke i primorala ih je da prave adaptivne kampanje – poruke će morati da se prilagođavaju dnevnim promenama i posledicama krize na političku i ekonomsku stabilnost u Srbiji – smatra Bojan Klačar.

Na drugoj strani, kaže sagovornik Danasa, ukrajinska kriza je veći izazov za opoziciju i njen potencijalni rezultat, nego za vlast i tri su razloga za to.

Ukrajinska kriza pomerila opozicione teme – ekologiju i korupciju – u drugi plan

– Prvi, ukrajinska kriza je pomerila izbore sa liste prioriteta pa su ključne teme opozicije (ekologija, borba protiv korupcije, vladavina prava) u drugom planu i teško mogu da se nametnu. Drugi, vlast ima veće resurse i mogu brže da se prilagode novonastalim okolnostima. Najbolji primer je slogan Aleksandra Vučića koji se vrlo brzo prilagodio novom kontekstu i glasi „Mir, stabilnost, Vučić“ – kaže Klačar.

CeSID o uticaju rata u Ukrajini na rejtinge stranaka, 25 dana pred izbore: SNS se prilagodio bolje nego opozicija 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Kako pojašnjava, ovaj slogan bi verovatno bio drugačiji da nema ukrajinske krize.

– I treći razlog je što krize (bilo koje vrste a posebno razno stanje) podstiču na neku vrstu solidarnosti, „okupljanja ispod državne zastave“, birači traže sigurnost i stabilnost – u tom kontekstu je lakše braniti nego napadati. Ukrajinska kriza može biti problem za vlast samo u slučaju radikalnih scenarija: produbljivanja krize, unošenje nestabilnosti na Zapadni Balkan, pritisci Zapada – zaključuje Bojan Klačar za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari