Centar Kragujevca glasao je za opoziciju, dok su rubna naselja i dalje za Vučića: Šta se to desilo u nedelju 1Proslava pobede SNS-a u glavnoj ulici u Kragujevcu Foto: Z.S.M.

Rezultati izbora nisu iznenadili sagovornike Danasa koji zaključuju da nedemokratski sistem i neograničenu vladavinu jednog čoveka bolje prepoznaju građani koji pripadaju starim, tradicionalnim gradskim porodicama, obrazovaniji i bolje informisani.

Rezultati izbora u Kragujevcu ne odstupaju značajnije od rezultata u Srbiji, smatra Borivoje Radić, osnivač Demokratske stranke i Šumadijske regije.

– Doduše i Vučić i lista koju je predvodio u Kragujevcu su dobili nekoliko procenta glasova manje, a Ponoš i Ujedinjeni za pobedu Srbije nekoliko procenata više. Tu možda treba dodati i da su Nada i Dveri u Kragujevcu nešto bolje prošli nego na državnom nivou. Ali sve u svemu ipak znacajnijih odstupanja nema – kaže on.

Prema njegovim rečima, nesumnjivo je da je pravi dobitnik ovih izbora Aleksandar Vučić, ali samo kao predsednik, a ne i kao predvodnik liste SNS.

– Isplatilo se njegovo stalno prisustvo u medijima sa nacionalnom frekvencijom i populističko podilaženje širokim slojevima srpskog biračkog tela – ističe ovaj naš sagovornik, po kome je očigledno da je i desnica na ovim izborima zabeležila uspeh.

Za Radića njihovo učešće u Skupštini biće brojno.

– To je navodno zabrinulo i predsednika koji je to istakao u prvom obraćanju u izbornoj noći. Možda i sam nije svestan koliko je baš on zaslužan za njihovo jačanje – ceni Radić.

Koliko su izbori bili značajni toliko će i formiranje vlade biti interesantno. U prvom redu zbog toga hoce li SNS nastaviti vršenje vlasti sa do sada najznačajnijim partnerom SPS. Ovo u prvom redu zbog spoljno političke orijentacije Srbije u ovom izuzetno osetljivom političkom trenutku.

– Mnogi su skloni da tvrde kako bi ponovni ulazak socijalista u Vladu znacio konačnan zaokret ka Rusiji. Ali realno govoreći teško je zamisliti da se Vučic odrekne svog najpouzdanijeg koalicionog partnera, posebno ako se ima u vidu da bi se takvim potezom zamerio i Putinu – zaključuje Radić.

Sa njegovim mišljenjem saglasan je i Saša Milenić, nekadašnji predsednik Skupštine grada Kragujevca, narodni poslanik i jedan od osnivača stranke Zajedno za Šumadiju nije više aktivan u politici ali promišlja aktuelnu političku situaciju i piše o njoj kolumnu u „Kragujevačkim novinama”

Prema njegovim rečima, što se Kragujevca tiče kao najznačajniji rezultat nedeljnih predsedničkih i parlamentarnih izbora u „prvoj prestonici moderne Srbije” ostaje utisak da se građanstvo kragujevačko manulo pijemontizma, te da je diglo ruke od avangardnog „barjačeta”.

– Kao retko kada, možda čak i nikad pre, politički Kragujevac izgleda kao stratifikovani uzorak biračkog tela Srbije. Marinika je možda u lepeničkoj stazi za prsa ispred svog nacionalnog rezultata (jer, bundžijski grad), možda je Jovanović ovde ulivao za nijansu više nade (jer, Verko), ali sve u svemu: što u izlogu to i u radnji. Kako u statističkom modelu Srbije, na priliku je tako proračunato i u dubinama njezinog šumadijskog srca – kaže on za Danas.

Njega zabrinjavaju tri stvari.

– Najpre, bagatelizacija pobede Aleksandra Vučića i njegovih naprednjaka u mudrim pogovaranjima. Da se malo uštinemo: posle čitave decenije kvarenja na vlasti SNS je osvojio više i procenata i glasova nego, na primer, DOS u naletu, o promenama 2000. godine – ističe Milenić.

Pogotovo je Vučić osvojio više nego bilo ko „ko sme da nas pogleda u oči”.

– Zatim, govori se o relativnom uspehu SPS, ali i o neočekivanom rastu desnice, kao o dve nezavisne stvari. U domaćinskoj kući ne može se odvajati slatko i voda od kafe sa rakijom, sve je to deo istog posluženja. To je jedna ista „velika tajna” što no Srbija jest – ceni ovaj naš sagovornik.

Centar Kragujevca glasao je za opoziciju, dok su rubna naselja i dalje za Vučića: Šta se to desilo u nedelju 2
Razočaravajući rezultati na izborima u marginalizovanom Kragujevcu Foto: Z.S.M.

I najzad, rečeni rast desnice se već površno tretira kao posledica krize u Ukrajini. Kao prolazna moda, medijski trend, sezonska politička influenca.

– A da obrnemo stvari, zarad uključenja mozga? Nije li, upravo suprotno, i kriza u Ukrajini posledica, i to istih anomalija u Evropi i svetu kao i rast desnice u Srbiji? Što bi narod rekao, i mačka ima nokte da se brani – smatra Milenić zaključujući da sve tri rečene stvari zabrinjavaju jer su, kao i sami izborni rezultati, simptomi nerazumevanja ili zanemarivanja volje naroda, te nesposobnosti ili straha političke klase da slobodno artikuliše i zastupa autentične interese građana.

Novinar Miroslav Jovanović, dugogodišnji urednik „Svetlosti” i „Kragujevačkih” novina, kaže da procena da bi pri izlaznosti od 60 posto, a u Kragujevcu je sada bila baš tolika, mogla da obezbedi pobedu opozicije, nije se potvrdila.

– Naprednjaci su dobili oko 40 posto, socijalisti 12, znači u zbiru dva procenta više od polovine. Sve opozicione koalicije i stranke koje su prešle cenzus ukupno su uzele kao Srpska napredna sama (40 posto), a na izborne liste koje nisu prešle cenzus „bačeno” je skoro pet procenata – ističe on.

Po Jovanoviću, već ovi podaci govore da Kragujevac danas nije centar otpora vladajućem režimu, kako je ranije često kvalifikovan, ne zato što je zadovoljan aktuelnom vlašću, već zato što opozicija nije dovoljno uverljiva pred građanima i, još više, malo vidljiva s obzirom na medijski tretman.

– Na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić dobio je od Kragujevčana 54,7 posto, ili 50.417 glasova, a kada je prvi put biran 2017. imao je 52,14, odnosno 43.556 glasova, što znači da mu je u prethodnih pet godina rejting u Kragujevcu porastao – poseća on.

Drugi je bio Zdravko Ponoš sa 21 procentom i zanimljivo je da je on dobio pet posto više glasova nego lista na čijem je čelu bila Marinika Tepić.

– Iz izbornih podataka upadljivo je da su Ponoš i koalicija „Ujedinjeni za pobedu Srbije” znatno više glasova dobijali u centru grada, delu poznatom kao Stara varoš i visokourbanim sredinama, na nekim biračkim mestima su i pobedili, a kako se ide ka periferiji i selima drastično raste podrška aktuelnoj vlasti – ističe Jovanović.

Za njega, bez potcenjivanja bilo kojih socijalnih grupa, zaključak je da nedemokratski sistem i neograničenu vladavinu jednog čoveka bolje prepoznaju oni građani koji pripadaju starim, tradicionalnim gradskim porodicama, obrazovaniji i bolje informisani.

– S obzirom na to da su nesporne i mnogo puta ponovljene činjenice da je Kragujevac u poslednjih desetak godina značajno marginalizovan kao četvrti grad u zemlji, da je u novom Prostornom planu Srbije dobio ponižavajući status, da ga zaobilaze važne saobraćajnice, a državne inevsticije su neznatne, ocenjujem kao razočaravajuće rezultate Kragujevčna na proteklim izborima – zaključuje on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari