Da li je bivši “levijatanac”, Pavle Bihali, uz pomoć RIK, falsifikovao potpise za učešće na izborima? 1Foto: Facebook / Fondacija Pokret Levijatan

„Ponavlja se 2016. godina… Zato, uoči izbora 3. aprila, tražimo hitnu reakciju organa krivičnog gonjenja, u cilju utvrđivanja istine i privođenja pravdi odgovornih za potencijalnu izbornu prevaru, s obzirom na saopštenje opštine Novi Beograd, kojim se ukazuje na falsifikovanje izjava podrške građana listi „Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin“, kaže za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost.

S druge strane, Pavle Bihali, nosilac liste „Ruski manjinski savez“, inače, bivši predsednik Levijatana, pokreta sa izrazitim angažmanom u odbrani lika i dela osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ocenjuje za Danas da je Republička izborna komisija utvrdila da su potpisi za njegovu listu pravno valjani.

Istakao je, pritom, sumnju s obzirom na to da se najavljuje prijava protiv NN lica zbog navodne neregularnosti liste čiji je nosilac.

Raša Nedeljkov, međutim, kaže za Danas da je pravovremena reakcija nadležnih organa nužna, sa ciljem utvrđivanja istine i privođenja pravdi odgovornih za potencijalnu izbornu prevaru.

Ističući da je 2016. godine, na parlamentarnim izborima falsifikovano više od 15.000 izjava građana za sedam podnetih izbornih lista, Nedeljkov je podsetio da je tada “čak Republikanska stranka završila na zbirnoj izbornoj listi”.

Da li je bivši “levijatanac”, Pavle Bihali, uz pomoć RIK, falsifikovao potpise za učešće na izborima? 2
foto FoNet Zoran Mrđa

– Ti slučajevi do danas nisu dobili sudski epilog. Ukoliko je zaista došlo do kršenja zakona, navedeni slučaj je još problematičniji zbog činjenice da se sumnje odnose na listu koju je Republička izborna komisija već zvanično proglasila, čime se narušava integritet izbornog procesa i biračima ostavlja mogućnost da glasaju za listu koja je do izbora došla protivzakonitim postupcima – zaključuje Raša Nedeljkov.

Pavle Bihali za naš list napominje da u postupku prikupljanja potpisa u službenim prostorijama u Makedonskoj 21 u Beogradu, Savez koji predstavlja je obezbedio javnog beležnika, te su građani mogli da dođu i overe potpis.

Da li je bivši “levijatanac”, Pavle Bihali, uz pomoć RIK, falsifikovao potpise za učešće na izborima? 3
Foto: Facebook

– Kako niti jedna lista nema pravni mehanizam provere overenog potpisa koje birači sami donose ili šalju poštom, uvek se predaje i prikuplja veći broj od potrebnog broja za predaju RIK-u. Republička izborna komisija je ta koja ima mehanizme provere i sprovodi tu proveru. RIK je utvrdio da su naši potpisi pravno valjani. Ovo naknadno saopštenje za birače iz Novog Beograda ostavlja prostora za sumnju i mom Savezu a naročito činjenica i najava podnošenja krivične prijave protiv NN lica. Da li se radi o „falsifikatu“ i da li su to zaista potpisi predati od strane našeg saveza,u ovom trenutku odluku može doneti nadležni sud nakon podnošenja krivične prijave, ukoliko do toga uopšte dodje i ako sve ovo ne predstavlja samo još jedan u nizu prljavih napada na mene lično i moj manjinski savez – zaključuje Pavle Bihali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari