Dačić: Kao premijer zatražiću da se 22. oktobar označi kao Dan kosovske pobede 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nosilac izborne liste koalicije oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da će, ukoliko bude premijer Srbije, predložiće da se odmah donese odluka da 22. oktobar bude označen za Dan kosovske pobede, navodeći da je na taj dan 1912. godine Srbija „oterala Turke sa Kosova i Metohije nakon 500 godina“.

„Treba nam taj dan da svi znaju da će doći i nova srpska pobeda“, rekao je Dačić na predizbornom skupu Socijalističe partije Srbije u BelExpo Centru, u Beogradu.

Ukoliko dođe na čelo vlade, dodao je, štitiće državne i nacionalne interese posebno jer, kako tvrdi, predstoji period u kome Srbija treba da donosi važne odluke koje će da „odrede naš put“.

„Ne možemo da biramo vreme u kojem živimo ali možemo da biramo ljude koji će voditi zemlju u tom teškom vremenu“, rekao je Dačić.

On je ponovio da Srbija ne sme da postane članica NATO pakta i da mora ostati vojno neutralna.

Lider SPS je kazao da je kao ministar spoljnih poslova posetio više od 100 zemalja sveta i da je „shvatio da nijedna zemlja nema ono što Srbija ima – naš narod koji ne trpi poniženje.

„Postoje narodi koji ne mogu da žive bez gospodara, bez okupatora, koji su navikli da žive kao robovi. Srpski narod ne trpi gospodara, čak ni Srbina a kamoli nekog stranca“, istakao je Dačić.

Dodao je da je druga stvar koju nema nijedna država sveta – Beograd, „divan glavni grad, pun života i duha“.

Dačić je rekao da je on sa 14 godina gradio Novi Beograd, kao i da je nakon toga gotovo čitav njegov život bio vezan za Novi Beograd, koji je ocenio kao socijalistički deo grada.

„Skoro ceo moj život je vezan za Novi Beograd i zato nikad nisam prihvatio činjenicu da smo mi na Novom Beogradu ostvarili slabije rezultate u poslednjim godinama. To ne sme nikad više da se ponovi. Novi Beograd je socijalistički, a socijalisti moraju da budu pravi socijalisti da bi dobili glasove“, rekao je Ivica Dačić.

Kandidat SPS za gradonačelnika Beograda Toma Fila je rekao da mu je kandidaturu ponudio Dačić, za kog je naveo da je najbolji srpski političar, i da se „takva čast ne odbija“.

Fila je rekao da mu je Beograd „dao sve“, kako je naveo, detinjstvo, sreću, ali i da je od njega stvorio advokata i da je „red da se Beogradu nekako i oduži“.

„Vodili smo dostojanstvenu kampanju, kampanju bez uvreda“, naveo je Fila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari