Đilas: Vučić na sastanku pominjao mart i decembar kao mesec za nove izbore 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, gostujući na Njuzmaks Adria, rekao je da što se tiče njegove stranke rezultati izbora u Beogradu su poznati, te da su Beograđani jasno rekli da su za promenu vlasti, ali da su glasove dali strankama koje su ideološki bliže SNS-u.

„Bez obzira što tražimo ponavljanje izbora na 100 i nešto mesta, ukoliko te opozicione stranke nisu opozicija, SNS može da napravi vlast sa SPSom. S obzirom da nisam čovek koji čeka da mu nebo padne na glavu, ja sam rekao da bi ta vlast bila bez legitimiteta. A podsećam da smo prvi rekli da je odnos 55:55“, rekao je Đilas.

On je dodao da nisu svi iz koalicije Ujedinjenih osudili njegov odlazak na sastanak sa Aleksandrom Vučićem, već da postoje i oni koji su taj postupak razumeli.

Upitan zašto se nije konsultovao sa kolegama u opoziciji, odgovara da je imao mandat da na televiziji kaže da su za ponavljanje izbora, te da je odgovor na pitanje novinarke N1 da li bi na takav sastanak otišao smatra prikladnim „jer ako već kažem da to rešenje zavisi od vlasti Aleksandra Vučića, onda je logično da sa njim o tome razgovaram. Sve ostalo što se pravi u ovim špijunskim filmovima i teorijama zavere nije istina“.

Naveo je i da su podneli najviše prigovora, kao i žalbi Ustavnom sudu, te da ni od čega od toga nisu odustali.

Film snimljen po scenario u kom se čeka odgovor institucija koje je Vučić razorio, a onda nakon odgovora se vlast formira vlast sa strankama za koje se juče tvrdilo da su lažna opozicija ne može da ima srećan kraj, slikovit je Đilas.

„Insitucije su ono što treba da omogući da izborni proces koji nema veze sa fer i poštenim izborima treba da omoguće da bude okej. Postoje dva načina da se ovo reši – jedan je da formiraju vlast koja je nelegitimna, a drugo je da se nađe političko rešenje a to su novi izbori do kraja ove godine“, naveo je Đilas.

Upitan da li je sastanak imao sa predsednikom Republike ili Srpske napredne stranke, odgovorio je da je Vučić i jedno i drugo, te da je otišao u Predsedništvo, a ne u štab SNS na Novom Beogradu, jer je tamo pozvan.

Očekuje da vidi da li će SNS i Vučić uraditi nešto da se smiri tenzije, a SNS ima odgovornost da promeni retoriku prema opoziciji, kao i da televiziji sa nacionalnom frekvencijom treba da omoguće drugačije mišljenje, rekao je predsednik SSP.

Na sastanku je kao mesec za održavanje novih izbora Vučić spominjao mart i decembar, otkriva on i dodaje da je za njega najbolje da izbori budu ove godine.

„Nemojte da pričamo o raspadu opozicije jer se ona nikada do kraja nije ujedinila. Ja sam to dvaputa pokušavao, jednom kroz Savez za Srbiju i drugi put kada sam tražio da svi budemo na jednoj listi. Po našem sporazumu biće više poslaničkih klubova u Skupštini, svako će imati priliku da svoju politiku predstavi građanima, i da je kandiduje“, navodi Đilas.

Za navode Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke, koji je rekao da ako bi Vučić prihvatio Đilasov predlog to bi značilo „tehničku koaliciju SNS i SPS“, Đilas kaže da nema kapaciteta da svojim mozgom shvati tu umotvorinu, jer ne vidi kako su sa SNS u koaliciji, jer traži nove izbore.

„Naši birači nisu glasali za to da pravimo koaliciju sa Zavetnicima koji traže da se ženama zabrani abortus i da se Srbija vrati sa nekim stvarima u prošli vek. Jer ove stranke, konzervativne, desne, ono za šta se nalaže znače da se Srbija vrati u prošlost i da se odvojimo od Evrope“, rekao je on, dodavši da je u podeli sveta zbog ruske agresije na Ukrajinu mi ne možemo da odemo od Evrope – bez obzira kako se ta Evropa prema nama ophodila u prošlosti.

Upitan da li su i Vučić i Đilas pod pritiskom zapadnom faktora da smanje tenzije, kaže da nemaju kontakt sa tim zapadnim faktorom i da neće u vlast sa SNS.

Naveo je i da se nisu složili oko unutarpolitičkih pitanja, oko izbora i medijske slike, ali da su složili da ono što se dešava u Ukrajini utiče na promene u svetu, kao i da Vučiću prilikom sastanka nije čestitao pobedu.

Kaže da su njegova istraživanja bila tačna jer je ono što se deklariše kao opozicija uzelo više od glasova vlasti, ali da su zbog toga što su Suverenisti i lista oko Duška Vujoševića ostali ispod cenzusa, pa su zato neki drugi porasli.

Rezulatom nije zadovoljan, a odgovornost će snositi svako unutar svoje organizacije.

One koji ga pozivaju da prizna grešku jer je otišao na sastanak poziva da prilože bolji plan za smenu vlast od novih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari