Dveri: Vlast se uplašila, pa je žrebanje emitovano na RTS 2 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Srpski pokret Dveri ocenio je danas da je pokazatelj da se vlast „uplašila“ predstojećih izbora to što je žrebanje termina za predstavljanje izbornih lista i predsedničkih kandidata održano na RTS 2 umesto da budu emitovano u udarnim terminima na RTS 1.

„Očigledno je da se (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić i njegova vlast uplašila pred predstojeće izbore i da je iz tog kruga i došla naredba SNS direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću da predstavljanje izbornih lista i predsedničkih kandidata pomeri sa RTS 1 na daleko manje gledani RTS2“, navele su Dveri u saopštenju.

Iako je predstavniku Srpskog pokreta Dveri na ovom žrebanju, prof. dr Miloradu Marinkoviću rečeno da se predstavljanje pred izbore uvek emitovalo na RTS2 (što je tačno), „Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora“, potpisan 29.10.2021. godine jasno demantuje RTS. Naime, član 40, stav 4, ovog Sporazuma glasi: „Prilikom usvajanja dokumenta iz stava 3. ovog člana Javni medijski servis RTS će u potpunosti poštovati član 7. stav 1. tačka 8. Zakona o javnim medijskim servisima koji obezbeđuje da svi učesnici dobiju prostor u udarnom terminu na RTS 1“. Dalje se, u stavu 5. istog člana Sporazuma navodi: „Javni medijski servis RTS usvojiće samoregulaciju uz puno poštovanje postojećeg okvira kako bi se obezbedilo da svi politički akteri dobiju adekvatni prostor u udarnom terminu na RTS 1.“, dodaju Dveri.

Ovim potezom, ocenjuju Dveri RTS je jasno i nedvosmisleno pokazao da nije nikakav javni medijski servis svih građana Srbije, već je samo produžena ruka Aleksandra Vučića.

„Dveri garantuju da će po padu ove vlasti RTS, koji finansiraju svi građani Srbije, postati istinski servis građana na čijem čelu mora biti profesionalac, a ne produžena ruka vlasti kao što je to Dragan Bujošević danas“, dodaju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari