ENEMO akreditovala šest međunarodnih eksperata i 10 dugoročnih posmatrača za parlamentarne izbore u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO) akreditovala je šest međunarodnih eksperata za izbore i 10 dugoročnih posmatrača za parlamentarne izbore u Srbiji, a planira da akredituje i misiju za predsedničke izbore, izjavio je danas u Beogradu šef Misije Pjer Peitier.

On je izrazio nadu da će izbori biti održani u skladu sa međunarodnim standardima za demokratske izbore i domaćim zakonodavstvom i najavio da će prve nalaze Misija ENEMO predstaviti dve nedelje pre izbora, preliminarni izveštaj dan posle izbora i zaključni izveštaj u narednim mesecima.

Misija će pratiti poštovanje ljudskih i političkih prava, ponašanje organa za upravljanje izborima, registraciju birača, kampanje učesnika, žalbe i ravnopravnost polova, rekao je Peitier i dodao da računaju na analitičara izborne administracije i rada Republičke izborne komisije, jednog analitičara izborne kampanje, jednog pravnog analitičara i jednog analitičara medija.

Peitier je istakao da će njihovi posmatrači obilaziti biračka mesta, da u proseku, dnevno, jedan posmatrač obiđe 10 do 15 biračkih mesta i da će prisustvovati i brojanju glasova.

Zamenica šefa Misije Maja Milikić istakla je da je ovo druga posmatračka Misija ENEMO u Srbiji i da je njihov rad podržala Nacionalna zadužbina za demokratiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari