Iz "Ajmo ljudi" složno: Prvo sačekati da se završi ovaj izborni proces, pa onda stav o prevremenim izborima 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Prva ispod cenzusa na beogradskim izborima ostala je koalicija „Ajmo Ljudi“ koju, uz niz drugih opcija, čine Nova stranka Arisa Movsesijana i Socijaldemokratska stranka (SDS) Borisa Tadića, čiji je predstavnici Uroš Eleković i Aleksandar Ivanović za Danas kažu da pre donošenja stava o nastupu na prevremenim beogradskim izborima, treba sačekati da se čitav izborni proces izbora 3. aprila dovede do kraja.

„Prvo izbori još nisu završeni, Nova stranka će na svojim organima raspravljati o svim aktuelnostima vezanim za eventualne nove izbore i u skladu sa tim doneti odluke za nastup, koalicije i strategiju na prevremenim izborima u Beogradu“, navodi Eleković, predsednik beogradskog odbora Nove stranke.

Eleković je i nakon sastanka Đilasa i Vučića ukazao da izborni proces nije gotovo, te da se po zakonu i proceduri konstituiše Skupština grada, pa tek onda treba ići u dalju raspravu iz pozicije predstavnika u Skupštini grada šta su dalji zakonski, ponavljam zakonski okviri za eventualno nove izbore.

Iz "Ajmo ljudi" složno: Prvo sačekati da se završi ovaj izborni proces, pa onda stav o prevremenim izborima 2
Uroš Eleković; Foto: Nova stranka

Identičan stav ima i Aleksandar Ivanović, predsednik beogradskog odbora Socijaldemokratske stranke, koji je tokom kampanje predstavljan kao kandidat za gradonačelnika koalicije „Ajmo ljudi“. Ivanović kaže da treba sačekati da se u četvrtak 21. aprila ponove izbore na biračkim mestima 57 na beogradskoj opštini Zvezdara i 7 na opštini Rakovica, gde će građani izaći ponovo na glasanje nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) usvojila prigovore opozicije. O svim daljim koracima socijaldemokrate odlučivaće na stranačkim organima kada za to dođe trenutak, dodaje Ivanović.

Govoreći ranije o sastanku predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa i predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i Srbije Aleksandra Vučića predsednik beogradskog odbora SDS-a rekao je kako su predali preko 200 žalbi, te da su uvereni da na svim tim biračkim mestima u Beogradu mora da se ponovi glasanje. „To nije pitaje dogovora i pregovora izmedju vlasti i opozicije, to je imperativna zakonska norma koja je obavezujuća za sve“, rekao je tada on.

Danas Ivanović kaže da „ponavljanje izbora u Beogradu u ovom trenutku predstavlja teorijsko razmatranje, pošto takva odluka još nije doneta“.

Eleković dodaje da sa koalicionim partnerima treba isto tako analizirati i praviti strategiju za nove izbore, kao i da trenutna politička situacija stvorila je veliku konfuzija i zbunjenost birača.

„Naš apel na koji pozivamo već godinama da je ključni trenutak da opoziciji sedne za jedna sto i isto tako ravnopravno raspravi i napravi jasnu strategiju o nastupu na izborima. Krivudanje i okolišanja oko procesa i procedura na ovim izborim je najblaže rečeno užas. Iz toga proizilazi i konfuzija prvenstveno kod naših birača što dodatno otežava status opozicije u Beogradu. Ajmo ljudi, ujedinjeni, moramo da nastavimo dobar trend solidarnosti koji se pokazao na ovim ponovljenim izborima, najlepši gesti u poslednjih nekoliko godina na našoj političkoj sceni“, poručuje predsednikom beogradskog odbora Nove stranke.

Iz "Ajmo ljudi" složno: Prvo sačekati da se završi ovaj izborni proces, pa onda stav o prevremenim izborima 3
Koalicija „Ajmo ljudi“ u štabu tokom izborne noći; foto: Nova stranka

Koalicija „Ajmo ljudi“ nakon ponovljenog glasanja na četiri biračka mesta u Beogradu, nije osvojila dovoljno glasova da pređe cenzus, kojem je veoma blizu, ostavši tako na 2,9 odsto. Ujedinjeni za pobedu Beograda, Moramo, NADA, pozvali su svoje birače koji imaju pravo glasa na biračkim mestima gde se izbori ponavljaju da daju glas koaliciji čiji su nosioci liste Boris Tadić i Duško Vujošević. Lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” osvojila je ukupno 1.586 glasova. Druga po broju osvojenih glasova jeste lista „Duško Vujošević – Ajmo ljudi“ sa 430 osvojenih glasova, dok se na trećem mestu našla lista „Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda“ za koju se opredelilo 182 glasača, pokazuju podaci Crte.

Samofalov ubeđen da je koalicija iznad cenzusa

Član predsedništva Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov naveo je u subotu da znaju da su osvojili preko pet odsto glasova Beograđana, te da su brutalnom krađom dovedeni na ovih 2,9, dodavši da “ovde se više ne radi o listi “Ajmo ljudi“ i odborničkim mandatima i odborničkoj većini u Skupštini grada, nego se radi o tome da je opozicija generalno pokradena, a sa posebnom pažnjom je pokradena naša lista, ne samo u Beogradu, nego u čitavoj Srbiji”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari