Jeremić: Odlazak Đilasa kod Vučića ozbiljno doveo u pitanje poverenje 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je večeras da je odlazak predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa kod predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića postavio „ozbiljno pitanje poverenja šta je na stolu i o čemu se razgovara iza zatvorenih vrata“.

„To više nismo mogli da trpimo. Ta vrsta bombe bila je iznenađenje za stranke opozicije i iznenadni preokret. Progutali smo mnoge jednostrane korake u kampanji i ne žalimo se zbog toga, ali ovo je bio korak u pravcu koji bi mogao da označi mnogo više od prekrajanja izborne volje u Beogradu, nego i stvaranje okolnosti na republičkom nivou koje su za većinu ljudi neočekivane“, rekao je Jeremić u emisiji „Utisak nedelje“, prenela je Narodna stranka.

Jeremić je istakao da ta stranka neće biti deo koalicije sa SNS, kakve god bile okolnosti, domaće i međunarodne.

„Činjenica je da smo u vrlo specifičnom spoljnopolitičkom trenutku u kojem stvaranje većine SNS i SPS ne bi trebalo uzimati do kraja zdravo za gotovo. Nisam rekao da Đilas nije opozicionar niti da će da ide u koaliciju sa Vučićem, ali sam rekao da su okolnosti komplikovane i da na različite načine može da se učitava iznenadni odlazak Đilasa kod Vučića“, kazao je on.

Predsednik Narodne stranke je naveo da se postavlja pitanje kakav mandat imaju Đilas i Vučić da pregovaraju pre nego što se prebroje glasovi u Beogradu.

„Jedini legitimitet koji imaju je da SSP i SNS imaju više od polovine odbornika, pa ako oni razgovaraju kao predsednici stranaka bez čijih odbornika nema većine, onda bi to trebalo nazvati pravim imenom – tehnička koalicija koja odlučuje da li su nam potrebni novi izbori“, naveo je Jeremić.

Upitan o uvođenju sankcija Rusiji, Jeremić je odgovorio da je Narodna stranka državotvorna i odgovorna stranka koja odluke donosi u demokratskoj proceduri i drži reč kada donese odluku.

„Uvođenje sankcija Rusiji imalo bi dalekosežne konsekvence po privredu i druga nacionalna pitanja. Imamo vakuum institucija, nemamo skupštinu, nemamo vladu i to će potrajati nekoliko meseci, do sredine jula, a do tada ko zna šta može da se dogodi i u ratu u Ukrajini i u svetu“, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Istakao je da bi savetovao uzdržavnost i da se Srbija „ne zatrčava“ po tom pitanju, jer do izjašnjavanja o sankcijama mogu biti promenjene okolnosti, odnosno da može doći do kraja rata i diplomatskog rešenja.

Jeremić je naveo da bi uvođenje sankcija značilo trostruko veće cene gasa u grejanja i da bi značajan skok inflacije.

„Pretpostavljam da će oni koji će razgovarati sa onima koji će pritiskati Srbiju postaviti pitanje kako bi se nadoknadila ogromna finansijska šteta, što je pitanje koje su postavile i države“, rekao je on.

Istakao je da Izrael, bliski saveznik SAD, nije uveo sankcije Rusiji, ali da je povećao nadzor nad svojim finansijskim sistemom da se ne koristi za zaobilaženje sankcija od strane ruskih oligarha.

„Ako bi se pozitivna strana uvođenja sankcija Rusiji svela na to da Vučić bude pozvan u Brisel i da ga zagrle i kažu mu ‘hvala ti što si na pravoj strani istorije, a sada slobodno nastavi da i kinjiš i maltretiraš u Srbiji’, onda to ne nije neki naročit dobit“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari