Jovanović: Vučić prvi srpski lider još od balkanskih ratova koji neće organizovati srpske izbore na Kosovu 1Foto: Narodna stranka

“Izbora na Kosovu i Metohiji nema zato što nema ni pregovora o Kosovu i Metohiji i to odgovara i Aleksandru Vučiću i Albinu Kurtiju. Kurti želi da nastavi sa udaljavanjem Kosova i Metohije od Srbije i zato ne želi da dozvoli održavanje srpskih izbora. On tako dobija glasove na svojim izborima na Kosovu i Metohiji. Vučiću ovo stanje odgovara, jer mu daje priliku da se pred svetom, a pre svega pred EU, predstavlja kao neko ko bi rado da bude konstruktivan i reši pitanje Kosova i Metohije, ali ona druga strana to ne želi”, ocenjuje za Danas Miodrag Gavrilović, potpredsednik Demokratske stranke.

Ističe da Vučić tako kupuje svoje vreme kod EU koja je sve više nestrpljiva zbog toga što vidi očiglednu nedemokratsku prirodu njegove vlasti. Na drugoj strani, kaže, dobija priliku za još jednu mobilizaciju svog glasačkog tela, jer građane Srbije konstantno zastrašuje i govori im da bi bez njega na vlasti bili gladni, bosi, goli i nebezbedni. Tako on dobija glasove na izborima u Srbiji.

“SNS je stranka autobusa i vožnje nevoljnih građana na stranačke skupove širom Srbije. To vidimo na svakom koraku i u ovoj kampanji. Neće im biti teško da to urade i na dan izbora. Nateraće svoje kapilarne glasove sa Kosova i Metohije da na glasanje odu tamo gde im se kaže. Mi nećemo organizovati takve aktivnosti, jer ne želimo dodatno da maltretiramo građane koji već dovoljno teško žive na Kosovu i Metohiji”, napominje Gavrilović, a portparol Narodne stranke Stefan Jovanović primećuje da je Aleksandar Vučić prvi srpski lider još od balkanskih ratova koji neće organizovati srpske izbore na Kosovu i Metohiji. Sve pod parolom da kosovski političari to ne dozvoljavaju .

Jovanović kaže da se sada vide posledice poražavjuće Vučićeve kosovske politike.

“Osim toga upitan je legitimitet celokupnog izbornog procesa, jer deo građana Srbije sa prostora KiM neće imati mogućnost da na svojoj teritoriji glasa”, kaže Jovanović.

Sa njim se slaže i Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijademokratske stranke koji kaže da je kruna Vučićeve politike, činjenica da na KiM neće biti glasanja, a ta politika, kako kaže, dovela nas je do toga da u miru izgubimo i ono što nismo izgubili u ratu.

“I dok je Boris Tadić odbijao zahteve Angele Merkel za ukidanje srpskih institucija na severu KiM, Vučić je zarad dolaska na vlast te zahteve prihvatao, što nas je i dovelo do toga da je Srbije na Kosovu danas nikad manje u njenoj istoriji. Prihvatio je Briselski sporazum, hvalio se formiranjem ZSO, koja nikada nije ni formirana. I sada imamo situaciju da po prvi put Srbi sa Kosova ne mogu da glasaju, najpre na referendumu i sada na izborima. U vreme vlasti Borisa Tadića, Srbi na Kosovu su uvek glasali na izborima koje je raspisivao Beograd, i neka i to bude merna jedinica za pravljenje razlike između Tadića i Vučića. Nismo isti, zato verujem da će nas građani podržati na izborima, a mi ćemo njihove glasove čuvati na kutijama i u Beogradu i u Subotici i u Raški”, ističe Samofalov.

Nebojša Zelenović, nosilac liste koalicije Moramo smatra da još nije odlučeo da li će biti izbora na Kosovu i Metohiji, ali da konačna odluka zapravo zavisi od dobre volje Albina Kurtija. Činjenica je ipak, kako kaže, da je nesposobnost vlasti u Srbiji da diplomatski reši pitanje Zajednice srpskih opština ugrozila pravo na glasanje naših državljana koji žive na Kosovu.

“Međutim, gde god da glasanje bude organizovano, regularnost će biti beskompromisno branjena. Obezbedićemo kontrolu glasanja i svakoj prevari ćemo se suprotstaviti. Naći ćemo način da pomognemo svakome ko od koalicije Moramo zatraži pomoć da ostvari svoje biračko pravo”, zaključuje Zelenović.

Odluka prištinske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem da zabrani da više od 90.000 Srba glasa na Kosovu i Metohiji na predstojećim izborima 3. aprila izazvala je mnogo bure i u regionu i u svetu. Zemlje Kvinte su oštro osudile tu odluku Prištine i ocenile da “takav stav neće ići u korist njenim evropskim težnjama” .

Kvinta, takođe, očekuje od prištinskih institucija da deluju u interesu svih svojih građana, da rade na smanjivanju tenzija i da se konstukrivno posvete dijalogu o normalizaciji odnosa s Beogradom, uz posredovanje EU.

Odluka Prištine naišla je i na reakciju Srba na KiM koji su najavili za sutra mirne proteste u centralnom delu i na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari