Kako opcije koje su ostale ispod cenzusa na beogradskim izborima gledaju na sastanak Đilas-Vučić i eventualne nove izbore? 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas; YouTube/Printscreen/SRBIN.info, Nova stranka, FoNet/ Ognjen Stevanović, Beta/Milan Obradović

„Naš trenutni fokus je na žalbama Upravnom sudu, gde osporavamo rad Gradske izborne komisije. Predali smo preko 200 žalbi i uvereni smo da na svim tim biračkim mestima u Beogradu mora da se ponovi glasanje. To nije pitaje dogovora i pregovora izmedju vlasti i opozicije, to je imperativna zakonska norma koja je obavezujuća za sve“, navodi za naš list Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke (SDS) koja je na beogradski izborima nastupila u okviru koalicije „Ajmo ljudi“, upitan kako njegova stranka gleda na eventualno ponavljanje izbora.

Za Nemanju Šarovića, predsednika Pokreta „Ljubav Vera Nada“, koji je na izborima nastupio sa listom „Za sav normalan svet“, kaže da je postizborno političko DNK testiranje Dragana Đilasa, predsednika SSP, i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, potvrdilo je da se radi o mentalnim i političkim jednojajčanim blizancima, iako su „na oko različiti“.

„Sastanak „diktatora i šefa vladajućeg kriminalnog klana“ sa „tajkunom koji je pokrao 619 miliona evra“, kao i obostrano razumevanje iskazano pre i nakon samog sastanka, najbolje govori o načinu na koji i Vučić i Đilas doživljavaju i koliko suštinski cene građane Srbije i njene institucije“, navodi dalje Šarović.

On dodaje da je jedini stav Đilasa i Vučića da čitava Srbija postoji samo da bi za njih imao ko da glasa i da bi oni imali kome da pripovedaju koliko im je teško zbog svih žrtava koje navodno podnose.

„Na njihovu sreću i korist a na žalost i štetu većine građana Srbije, pomenuti dvojac će zahvaljujući ličnoj totalnoj medijskoj dominaciji, težiti da što duže održe i svoju nezakonitu i nelegitimnu političku dominaciju u Srbiji“, ocenjuje predsednik „Ljubavi Vere Nade“.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj kaže da se posle ovih izbora pokazalo se da nema apsolutno nikakve principijelnosti na srpskoj političkoj sceni i da vlada načelo otvorene političke trgovine gde može svako sa svakim – „ljuti politički protivnici mogu da preko noći postanu partneri, da NATO lobisti prave političke kombinatorike sa anti nato strankama, rusofili sa rusofobima i ostale nezamislive varijante“.

Šešelj je mišljenja da su sve stranke koje su ostvarile parlamentarni status pokazale da nemaju nikakvog morala i da im uverenja apsolutno ništa ne znače, te da u celokupnoj postizbornoj situaciji na gubitku su samo gradjani.

„SRS je na ovim izborima doživela neuspeh, i iz položaja vanparlamentarne opozicije će se uvek zalagati za što brže raspisivanje i parlamentarnih i beogradskih izbora, ali smo zaista zadovoljni što nismo deo ove degutantne pijace gde su sve stranke i strančice na prodaju ko da više. Mi smo zaista ponosni na dvoje ideale i nikada ih ne menjamo, ni u pobedi ni u porazu“, navodi zamenik predsednik SRS.

Uroš Eleković, predsednik beogradskog odbora Nove stranke, koja je, poput SDP, nastupila u okviru koalicije „Ajmo ljudi“ kaže da je stav Gradskog odbora Nove stranke Beograd jasan.

„Prvo treba dovršiti do kraja ceo izborni proces u Beogradu, sa prigovorima i odlukama Upravnog suda, kao i sačekati da se ponovljeni izbori završe i utvrde konačni rezultati izbora. Zatim da se po zakonu i proceduri konstituiše Skupština grada, pa tek onda treba ići u dalju raspravu iz pozicije predstavnika u Skupštini grada šta su dalji zakonski, ponavljam zakonski okviri za eventualno nove izbore“, kaže .

Takođe, Eleković navodi da „ne znamo kakve su namere susreta Đilas-Vučić, ali nas namere ne interesuju, bitne su posledice, da li one dugoročno ili kratkoročno mogu da budu štetne vreme će pokazati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari