Kladovo: Pet lista i 104 kandidata za odbornike za predstojeće lokalne izbore u Kladovu 1Opština Kladovo Foto: J. B. K.

U odnosu na prethodne lokalne izbore održane u decembru 2018. godine kada su se za ulazak u lokalni parlament nadmetali kandidati za odbornike sa četiri liste, na aprilskim učestvuje lista više. Ovoga puta na izborima učestvuje i jedna manjinska lista, a u proseku gledano, skoro četiri kandidata konkuriše na jedno od 28 odborničkih mesta koliko ih je u Skupštini opštine Kladovo.

U doskorašnjem sazivu lokalnog parlamenta u Kladovu bilo je 18 odbornika sa liste “Aleksandar Vučić- Zato što volimo Kladovo” , devet sa liste “Ivica Dačić SPS-Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma” i jednog odbornika imala je Partija ujedinjenih penzionera koja je na prošlim izborima u Kladovu nastupala samostalno. Ispod crte ostala je lista Srpske radikalne stranke.

Tri političke opcije koje su učestvovale na prethodnim, učestvuju i na predstojećim , inače vanredim lokalnim izborima u Kladovu.

Izborna lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” sa 28 kandidata za odbornike biće pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću. Sledi lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” koja takođe ima 28 kandidata za odbornike.

Manjinska lista „Vlaška narodna stranka dr Dragiša Kostandinović – Trajan “ ima deset kandidata, Grupa građana “Pokret za Kladovo dr Borislav Petrović“ izlazi na izbore sa 28 kandidata za odbornike, a pod rednim brojem pet je izborna lista „Dr Vojislav Šešelj-Srpska radikalna stranka“ sa deset kandidata za odbornike.

Kladovo: Pet lista i 104 kandidata za odbornike za predstojeće lokalne izbore u Kladovu 2
Foto: J.B.K.

Doskorašnji predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić, prvi na listi SNS, veruje da će stanovnici kladovske opštine ponovo stati uz politiku SNS i Aleksandra Vučića i u izjavi medijima prilikom predaje liste kazao je da je uveren da će na aprilskim izborima građani opštine Kladovo prepoznati aktivnosti koje su im poboljšale uslove života u svim segmentima i da će svoj glas dati listi SNS jer tako sami odlučuju kako će živeti u budućnosti.

Prema rečima Radovana Arežine, član predsedništva SPS-a i prvog čoveka kladovskih socijalista, koji je i nosilac liste SPS “Socijalna pravda i borba za bolji život građana opštine Kladovo obaveza je svih socijalista i zato su na listi kandidati različite starosne dobi i obrazovanja, ali i nestranačke ličnosti”.

Manjinsku izbornu listu „Vlaška narodna stranka dr Dragiša Kostandinović – Trajan “predvodi dr Dragiša Kostandinović – Trajan, istoričar i prevodilac. Ova lista, u svom izbornom programu navodi da želi da “preko svojih predstavnika izgradi partnerski odnos sa državnim institucijama” i podsete ih “da održivi razvoj jedne opštine nije stvar zasluge pojedinca u sprezi sa političkim i drugim centrima moći, već strateška usmerenost i obaveza cele države”.

Uz moto “Zajedno imamo šansu” na aprilske izbore u Kladovu izlazi i Grupa građana “Pokret za Kladovo – dr Borislav Petrović”. Prvi na listi je specijalista opšte hirurgije i nekadašnji direktor Zdravstvenog centra Kladovo dr Borislav Petrović. Na ovoj listi nalazi se i nekoliko odbornika poslednjeg saziva opštinske Skupštine sa liste SNS.

U trci za loklani parlament je i Srpska radikalna stranka čiju listu predvodi Dragan Jovanović, tehničar iz Kladova.

Na pet potvrđenih izbornih lista je ukupno 104 kandidata za odbornike u opštinskoj Skupštini koja ima 28 odborničkih mesta.

Inače i prethodni lokalni izbori u Kladovu bili su vanredni. Obeležila ih je mala izlaznost i veliki broj nevažećih listića. U decembru 2018. svoje pravo glasa od 22.363 upisanih, iskoristilo je 43,55 odsto glasača, a od 9.710 upotrebljenih glasačkih listića 1.423 bila su nevažeća. Navodeći da su „veštački izazvani i nezakonito raspisani“ Savez za Srbiju bojkotovao je prethodne lokalne izbore u Kladovu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari