Kozma (Moramo): Prigovori podneti na preko 200 mesta; Jovanović Ćuta: Ni Vučić ni Đilas neće pregovarati o izbornoj volji građana 1foto: Printscreen/YouTube/Medija centar

Pravni tim NDMBGD je utvrdio da su na oko 87 izbornih mesta njihovi kontrolori uspeli da zaštite izborni proces kako bi se završio na relatvno regularan način, a takođe preko 60 težih i lakših nepravilnosti su notirali. Te nepravilnosti su unete u zapisnike na biračkim mestima, naveo je na današnjoj konferenciji u Medija centru šef izbornog štaba Ne davimo Beograda i Moramo Robert Kozma.

U dogovoru sa drugim opozicionim aktereima su podneli prigovore na preko 200 biračkih mesta, a među njima su mnogi neispravljivi prigovori zbog kojih bi na tim biračkim mestima izbori morali da budu ponovljeni. Na 12 biračkih mesta su teže povrede, gde bi moralo da dođe ponavljanja glasanja, navodi Kozma, kao što bi moralo da dođe i na nekim mestima gde su za teže povrede prigovore podnele druge opozicione grupacije.

Kozma je naveo da se njihov pravni tim fokusirao na nepravilnosti koje karakterišu fizički napadi na i van biračkog mesta, poput napada na njihovog kontrolora, člana tročlane komisije koja sprovodi glasanje van biračkog mesta. On je, navodi Kozma, uvidevši da pre njih kao kontrolora na iste adrese aktivisti Srpske napredne stranke donose poklone, te tako zapravo kupuju glasove, počeo je da snima, a nakon toga su ga druga dva člana tročlane komisije fizički napali.

On je naveo i da je na mnogim biračkim mestima bio povećan broj građana koji navodno glasaju van biračkog mesta, koji je na nekim mestima dostizao 5 do 10 odsto. Na tim biračkim odborima, tvrdi, nije bilo dozvoljeno članovima biračkih odbora ispred koalicije Moramo da budu deo tročlane komisije, te je na jednom biračkom mestu morao da reaguje i predstavnik Moramo u RIK-u, kako bi tako nešto bilo dozvoljeno.

Kozma je naveo niz nepravilnosti zbog kojih su podneli prigovore, između ostalog, da vođenje spiska ko je glasao uz posedovanje paralelnog biračkog mesta od strane NN lica, kao i davanje crvene hemijske građanima kako bi utvrdili koji je broj ljudi za njih glasao, što je indicija da je postojalo ucenjivanje i kupovina glasova.

„Jedna od nepravilnosti je i prebrojavanje glasova van biračkog mesta. Na kraju dana otvori se kutija i predsednik biračkog odbora ode u drugu prostoriju da prebroji glasove. To je grubo kršenje“, naveo je Kozma i dodao da je glasanje organizovano i na neuslovnim mestima gde je povređena tajnost glasanja.

Radomir Lazović je ukazao da na 4 biračka mesta će doći do promene glasanja, dok za ostale očekuju da se GIK izjasni, te da bi u toj situaciji teorijski bilo šanse da koalicija Duška Vujoševića „Ajmo Ljudi“ pređe cenzus, te da opozicija onda formira vlast, ako sve opcije koje su prešle cenzus to žele i nisu deo režima.

Kandidat za gradonačelnika ove koalicije Dobrica Veselinović je rekao da se utrostručili rezultat od beogradskih izbora 2018, napomenuvši da su osvojili skoro 100.000 glasova Beograđana.

Ocenio je i da je SNS doživeo ozbiljan pad na opštinama Stari grad, Vračar, Savski venac, Novi Beograd, Zvezdara, Čukarica, Rakovica, Voždovac, Palilula, te da koalicija Moramo i Ujedinjena Srbija imaju veliki zadatak da nakon sledećih lokalnih izbora tu formiraju vlast.

Nakon konačnih rezultata predstaviće svoje odbornike u Skupštini grada, rekao je Veselinović i zahvalio se kontrolorima i građanima Beograda.

Koalicija Moramo je najmanje uložila u televizijsko oglašavanje, već se fokusirala na terensku kampanju, rekla je Natalija Simović iz ove koalicije.

„Među organizacijama opozicije postoje organizacije sa desnog spektra, sa kojima mi ne možemo da zamislimo neku dugotrajnu saradnju, ali možemo da zamislimo smenu ovog režima i mislim da na tome treba insistirati. U razgovoru i među organizacijama u opoziciji treba naći modalitet kako da se to uradi. Privremena vlast ili tehnička saranja opozicije na smeni režima, a onda odmah zatim raspisivanje fer izbora“, rekao je Lazović.

Veselinović je rekao da će nakon konačnih rezultata videti ko će moći da obezbedi 56 odbornika, te da postoji čitava „kakofonija oko dva POKS-a“, ali i da postoji trend da Aleksandar Vučić određuje većinu u Skupštini grada, što je ocenio kao izvrgavanje volje građana.

Lazović je napomenuo da SNS neće rušiti sa SPS-om, ali da je svako ko drugi ko želi da ruši režim Aleksandra Vučića dobrodošao.

Prvi na parlamentarnoj listi Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta, iz Ekološkog ustanka, ocenio je da od toga da li će GIK prihvatiti prigovore i ponoviti glasanje na biračkim mestima zavisi hoće li Ekološki ustanak građane pozvati na ulicu.

„Samo da ih upozorim mi više se nećemo igrati sa voljom naroda i da rade svoj posao“, rekao je Jovanović i dodao da ni Aleksandar Vučić ni Dragan Đilas neće pregovarati o izbornoj volji građana, napomenuvši da je za to zadužen GIK.

„Što se tiče koalicije Moramo, zapravo Ekološkog ustanka, koji je deo koalicije, neće biti razgovora ni sa Aleksandrom Vučićem, niti sa bilo kim“, poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari