Milenković: SNS za dve godine izgubio 500.000 glasova 1Foto: Privatna arhiva

Dušan Milenković, iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative kaže da je od razlike između glasova koje je dobio Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima i glasova njegove stranka na parlamentarnim, mnogo važniji pad rejtinga SNS na parlamentarnim izborima u odnosu na prethodne cikluse.

“U odnosu na 2020. SNS je zajedno sa SPASom (koji je sada SNS) imao oko 500 hiljada glasova više, dok je u odnosu na 2016. godinu imao oko 300 hiljada glasova više. To je očigledan pad podrške SNS, iako ne bismo mogli da kažemo da su u slobodnom padu jer su, ipak, osvojili gotovo većinu samostalno. Međutim, činjenica da nisu samostalno osvojili većinu jeste značajan udarac za njih, jer se povećava prostor za ucene od strane budućih koalicionih partnera”, smatra Milenković.

On napominje da što se tiče razlike između Vučića i SNS, to je pre svega zbog toga što su i Ivica Dačić i Šešelj podržali Vučića za predsednika.

“Generalno politička komunikacija SNS, pa i celo postojanje te stranke, zasnovano je na obožavanju Vučića, kao nadfigure koja je prerasla okvire političara, pa i državnika, i u tom kontekstu verujem da je za značajan broj ljudi izborni proces u stvari, proces izbora Vučića, a sve ostalo je daleko manje relevantno”, zaključuje Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari