Na listi "Zajedno možemo sve" čak 217 predstavnika SNS-a, među njima i "otac litijumske baterije" 1Foto: (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Na listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ za parlamentarne izbore 3. aprila među 250 kandidata i kandidatkinja za mandat u Narodnoj skupštini Srbije 217 je predstavnika noseće Srpske napredne stranke. Sličan odnos je i na izborima za Skupštinu Beograda gde SNS ima 94 kandidata i kandidatkinja za 110 odborničkih mesta.

Na republičkoj parlamentarnoj listi je 100 žena, što je u skladu sa pre dve godine promenjenim rodnim, odnosno polnim pragom od 40 odsto predstavnika, odnosno predstavnica manje zastupljenog pola.

Po brojnosti kada je reč o stranačkoj zastupljenosti slede SDPS Rasima Ljajića i PUPS Milana Krkobabića, sa po desetoro kandidata, s tim što je najbolje plasirana aktuelna ministarka turizma Tatjana Matić, na 31. mestu, dok je Krkobabić na 35, a ispred Pokreta Snaga Srbije – BK, koja ima tri imena, najbolje je rangiran Dragomir Karić na 40. poziciji.

Četiri mesta ispod njega na 44. mestu je predsednik Srpske narodne partije i aktuelni ministar Nenad Popović, a ta stranka ima još dva kandidata.

Pokret socijalista ima četiri kandidata, a najbolje plasiran je Đorđe Komlenski na 47. mestu.

Ubedljivo najniži rejting među koalicionim partrerima SNS-a im Srpski pokret obove čija dva Aleksandra, Čotrić i Jugović, zauzimaju 111. i 112. poziciju.

Najviše mogućih mandata Beogradu

Geogrfske raspostranjenosti što se tiče, prednjači Beograd sa 75 kandidata. pri čemu je u prvih sto čak 45 iz glavnog grada.

Sledi Novi Sad sa 18 potencijalnih mandata, pola u prvih sto. Među njima je i najbolje rangirani vojvožanski kadar Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada na 15. mestu, odmah iza aktuelne premijerkre i poverenice SNS za Beograd Ane Brnabić.

Među prvih sto Niš ima tri kandidata, Kragujevac i Kruševac po dva, a ostali gradovi poput Jagodine, Sremske Mitrovice, Loznice, Vranja, Novog Pazara, Šapca… po jednog.

I otac litijumske baterije na listi

Profesionalna karta liste oko SNS kaže da je najviše ekonomista različitih obrazovnih nivoa (55), pa pravnika (35) i lekara, inženjera različitih delatnosti (23) i menadžera (18).

Sledi 11 penzionera, umetnika je sedam, a studenta tri.

Poljoprivrednik je jedan – Marijan Rističević.

Posebno su zanimljiva dva upisana zanimanja – Dragoljub Karić je predstavljen kao akademik, ali mnogo zanimljivije je predstavljanje Dejanа Ilićа iz Selevca kod Smederevske Palanke kao„manadžerа, inovatora“.

Nesumnjivo je reč o jednom od najuglednijih naučnika i uspešnog biznismena, profesora elektonike u Gracu, koji je poznatiji u svetu i ovde kao „otac litijumske baterije“.

Featured image

Dejan Ilić Izvor: Privredna komora Srbije

Izbori će biti održani 3. aprila, a do sada je prihvaćeno 13 izbornih lista, mada će ih nesumnjivo biti još.

Lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možđemo sve“ biće prva na zbirnom listiću.

Izbori 2020. najuspešniji

Na izborima 2020. lista oko SNS „Aleksandar Vučić – za našu decu“ osvojila je najviše mandata, pa je poslanički klub u odlazećem parlamentu imao 180 zastupnika, s tim što su među njima i predstavnici manjih stranaka попут ПС, ПСС-БК i SNP.

Samo PUPS i SPDS imaju poosebne poslaničke klubove, prvi sa devet, drugi sa sedam poslanika.

Iako ima kistu sa impresivnim imenima iz sveta nauke, medicine, umetnosti, pa i sporta, teško da SNS može ponoviti uspeh pošto ove godine nema bojkota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari