Na listi „Zajedno možemo sve“ čak 217 predstavnika SNS-a, među njima i „otac litijumske baterije“

Ostavite komentar


  1. Svaka čast prof.dr Dejanu Iliću-on je zaista veliki stručnjak na svom polju i honorarni (vanredni) profesor na nekim univerzitetima. Ali on ipak nije „otac“ litijumske baterije. Još 1970.g. je Englez Stenli Vitigham radio na iznalaženju novog tipa baterije pa je napravio prvu bateriju gde je litijum činio anodu a katoda je bila od titansulfida. Na njegov rad se nadovezao Amerikanac Džon Gudenhaf koji bateriju usavršavao primenom katode od npr. kobaltoksida. „Finalni“ deo posla uradio je Japanac Akira Jošino 1985.g. On je perfekcionisao radove svojih predhodnika i novu litijum-jonsku bateriju je uveo u industrijsku proizvodnju i široku primenu. Sva trojica su „pravi“ očevi litijumske baterije. Za svoje radove na pronalasku litijumske baterije 2019.g. su dobili i podelili Nobelovu nagradu.
    Prof. Ilić je radio na usavršavanju proizvodnje litijumskih mini-baterija u okviru firme Varta mikrobaterija u Elvangenu u Nemačkoj i svojim radom je firmu „Varta mikrobaterije“ uvrstio u velikog proizvođača manjih litijumskih baterija za primenu u lap top kompjuterima, mobilnim telefonima, slušnim aparatima i td. Bio je nagrađivan nemačkom nagradom Privrednik godine za uspehe na osvajanju pomenute proizvodnje u firmi Varta ali i vraćanju iseljenog pogona Varte iz Singapura u Elvangen dokazavši da se primenom robotike i dobrom organizacijom proizvodnje male litijumske baterije mogu u Nemačkoj proizvoditi skoro 30 procenata jeftinije i daleko kvalitetnije nego u Singapuru! Nemačka štampa ga je nazivala „Papom za mikro baterije“ (po Papi u Vatikanu) ali nikada OCEM litijumskih baterija.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.