Na mapi SNS (tuđa) "dela govore"- projekte EU i stranih investitora prikazuju kao svoje uspehe 1Foto:Lidija Valtner/Danas

„Dela govore“ jedan od slogana iz kampanje Srpske napredne stranke za predstojeće izbore, pretočen je i u internet stranicu sa interaktivnom mapom svih projekata kojima se vlasti hvali u ovom izbornom ciklusu, iako ni mapa nije nova, ni svi projekti nisu zasluga ni države Srbije, a još manje SNS.

Kapitalni projekti kojima SNS pokušava da osvoji birače u ovoj kampanji našli su se prethodnih dana na bilbordima širom Srbije, a sada se na internetu ovi projekti nalaze na sajtu pod nazivom „delagovore.rs“ sa digitalnom mapom na kojoj može da se klikne na svaki projekat i pogleda kraći opis.

Dok portal EWB piše i podseća da je mnoge od ovih projekata zapravo finansirala Evropska unija, Srpska napredna stranka bez zadrške pokupila je zasluge i za projekte privatnih firmi koje su uglavnom ranije promovisane kao uspešne strane investicije u Srbiji, o čemu su mediji već pisali.

Na mapi SNS (tuđa) "dela govore"- projekte EU i stranih investitora prikazuju kao svoje uspehe 2
Pritnscreen delagovore.rs

Kako ukazuje EWB, za neke projekte propušteno je da se kaže da njih nije finansirala samo Vlada Srbije nego većim ili najvećim delom Evropska unija, a najupadljiviji primer je rekonstrukcija Golubačke tvrđave, koja se nalazi i na već pomenutim bilbordima SNS.

Ono što ne piše ni na sajtu ni na bilbordima, jeste da je rekonstrukciju tvrđave finansirala Evropska unija zajedno sa Austrijskom razvojnom bankom a iz njihovih izvora uloženo je čak 8 miliona evra.

SNS se hvali i projektima kao što je izgradnja pruge Beograd – Niš – Preševo, koja se spominje finansira u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija usvojila na jesen 2020. godine.

Interaktivna mapa sa projektima i ranije se nalazila na sajtu Srpske napredne stranke. Kako je pisala Nova.rs, vladajuća stranka u ovoj mapi je prikazala investicioni projekat kompanije Mišelin u pirotskoj fabirici “Tigar Tajers”, koji je u aprilu 2012. godine najavio bivši predsednik Srbije Boris Tadić, predstavivši ga kao rezultat rada SNS iz 2013. godine.

Na isti način, naprednjaci su preuzeli zasluge za dovođenje austrijske fabrike Svarovski u Suboticu, ali i za rad fabrike Leoni u Prokuplju i fabrike Boš, čiji dolazak u Srbiju je dogovoren još 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari