Brnabić kao poverenica SNS u Beogradu hvali aktivnosti tog odbora: Hvataju li naprednjaci zalet za kampanju? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Poverenica Gradskog odbora SNS Beograd Ana Brnabić, koja obavlja i funkciju predsednice vlade Srbije, skrenula je pažnju zainteresovane javnosti na jednu od aktivnosti beogradskog odbora naprednjaka pohvalivši ga na Tviteru. Nekoliko dana pre toga Brnabić je, u svoje premijerke obaveze, uvrstila i stranačke pa je prisustvovala otvaranju skejt parka na Adi Huji. Znači li to da naprednjaci zauzimaju niski start i hvataju zalet za kampanju za eventualne nove izbore u Beogradu, ili je to samo deo redovnih aktivnosti?

Sagovornici Danasa smatraju da to nije početak kampanje, ali jesu pripreme i rad na povećanju vidljivosti.

Brnabić je u pohvali napisala:“Bravo! E, tako rade ozbiljne stranke, stranke koje postoje zbog svoje zemlje, rade za svoju zemlju i sve njene građane, bore se svaki dan – u institucijama i van njih, u zemlji i inostranstvu – da Srbija, i svaki njen deo, budu sve jači i da se živi sve bolje“.

Uz to je okačila i kratak snimak razgovora članova Saveta za komunalne poslove gradskog odbora sa građanima u opštini Novi Beograd, koji se kako se navodi, posebno zadržao u bloku 37, bloku 1 i u parku kod ulice Radoja Dakića.

A na Tviteru beogradskog SNS među objavama našle su se i fotografije sa otvaranja skejt parka na Adi Huji koji je, kako je navedeno SNS finansirala iz svojih sredstava a otvaranju je prisustvovala njihova gradska poverenica.

Osim što su u neprekidnoj kampanji, naparednjaci uvek prvi i počinju sa svojim aktivnostima koje mogu biti znak da se izbori bliže. Sada je pomenuti Savet za komunalan pitanja krenuo u obilazak svih beogradskih opptina.Nedavno je je Gradski odbor izabrao i Savet za obrazovanje, nauku i tehnologiju na čijem je čelu bivši ministar prosvete Mladen Šarčević.

Opozicija inače vanredne izbore za Skupštinu grada Beograda traži i očekuje ih na proleće sledeće godine, a zahteva i sednicu na kojoj bi se razgovaralo o smeni gradonačlenika Aleksandra Šapića.  Ukoliko vrh SNS zaista planira izbore na proleće, lagano podizanje članstva i simpatizera kao priprema za kampanju možda i nije neočekivano.

Ipak, Dejan Bursać, saradnik Insituta za političke studije, za Danas kaže da nije siguran da se radi o startu izborne kampanje.

– SNS ima resurse, ljudstvo i sredstva za ovakve redovne aktvnosti. Viđali smo i ranje da i kad nema izbora naprednjaci imaju često niz aktivnosti na punktovima i štandovima. Sa tim se sada malo poklapa i to što postoji određeno nezadovojstvo u javnosti u kojoj se prelamaju poskupljenja, moguća ekonomska kriza, pritisci oko Kosova i Rusije. Možda postoji mala sumnja u vezi rejtinga SNS ili Aleksandra Vučića, pa je ta povećana vidljivost i rad na terenu način da se to malo predupredi – kaže Bursać.

A politikolog Boban Stojanović navodi da sigurno da ovo jeste deo priprema, samo je pitanje kada će izbori biti i da li će ih biti.

– Svakako žele da pokažu da su najorganizovaniji i nevezano za izbore u Beogradu, sigurno se polako spremaju za redovne izbore u gradskim opštinama u Beogradu. A od odnosa Vučić-Šapić, kao i istraživanja javnog mnjenja zavisi da li će biti vanrednih lokalnih izbora u Beogradu tokom 2023. ili 2024 – kaže Stojanović za naš portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari