Naprednjaci zadržali vlast u Lučanima, Bajinoj Bašti i Sevojnu, ali sa manjom podrškom građana 1Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Rezultati lokalnih izbora u Lučanima, Bajinoj Bašti i Gradskoj opštini Sevojno, koji su održani 3.aprila, pokazuju da je opala podrška naprednjacima, ali ne toliko da sami ne mogu da formiraju vlast.

U te tri opštine, čije skupštine broje ukupno 99 odborničkih mandata, naprednjaci će imati 54 odbornika, odnosno 13 manje, nego u prethodnim sazivima.

Manji broj osvojenih mandata objašnjavaju učešćem opozicije na lokalnim izborima i smanjenim cenzusom na tri odsto, ali, tvrde, zadovolji su izbornim rezultatima.

Sami ili u koaliciji, prvenstveno sa socijalistima, naprednjaci će formirati lokalnu vlast u sve tri opštine. Rok za konstituisanje lokalnih skupština je najduže 30 dana od objavljivanja rešenja o raspodeli odborničkih mandata, a to je druga polovina maja.

Naprednjaci zadržali vlast u Lučanima, Bajinoj Bašti i Sevojnu, ali sa manjom podrškom građana 2

Lučani: Pobedi se u zube ne gleda

Najveći pad, naprednjaci su zabeležili u Lučanima. Posle izbora u decembru 2018. godine imali su 27, a sada će imati 20 odbornika u skupštini, koja broji 45 odborničkih mesta.

„Pobedili smo i pobedi se u zube ne gleda“, ocenjuje za Danas Milivoje Dolović (SNS), bivši predsednik opštine Lučani, aktuelni predsednik Privremenog organa i budući predsednik te opštine.

Naprednjaci su najveći broj glasova dobili u selima, dok je Grupa građana Jedan tim, jedina opoziciona opcija na nedavnim lokalnim izborima u Lučanima, privukla glasače u centru grada i postigla sjajan rezultat – umesto ranija dva, osvojila je devet odborničkih mandata.

Izborni rezutat su popravili i lučanski socijalisti, pa će, umesto ranija dva, imati četiri odbornika. U novom sazivu biće i POKS sa dva svoja predstavnika.

Naprednjaci zadržali vlast u Lučanima, Bajinoj Bašti i Sevojnu, ali sa manjom podrškom građana 3
Lučani/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Dolović za Danas kaže da naprednjaci sa 20 odbornika mogu sami da formiraju novu lokalnu vlast, ali će komotniju skupštinsku većinu, najverovatnije, ugovoriti sa socijalistima, sa kojima su i ranije bili u savezu,  čime će imati 24 odbornika.

Za izborni rezultat naprednjaka, koji je lošiji nego pre četiri godine, kada je u toj opštini bilo mnoštvo izbornih nepravilnosti, džipova i aktivsta SNS iz drugih gradva Srbije, a Lučanci bili ucenjivani i u strahu, kaže da je posledica manje podrške na gradskim biralištima u Lučanima i Guči, pa i nižeg cenzusa za ulazak u skupštinu.

„Jesmo osvojili manje odbornika, ali zadovoljni smo rezutatima, jer imamo stabilnu skupštinsku većinu sa SPS sa kojim smo i ranije bili u koaliciji. U seoskim mesnim zajednicama dobili smo i do 70 odsto glasova. Međutim, slabiji rezultat smo imali u gradskim sredinama u Guči i Lučanima, što nam je signal da bi trebalo da radimo bolje i više, kako bismo zadobili poverenje građana naredne četiri godine“, kazao je za Danas Dolović, koji je čestitao opozicionom Jednom timu na izbornom rezultatu.

Bajina Bašta: Sami protiv svih

Naprednjaci u Bajinoj Bašti imaće 24 odbornika, što je šest manje nego na izborima 2020. godine. Lista „Uroš Đurić-Ujedinjeni za pobedu Bajine Bašte“ (DS i NS) imaće devet, koalicija SPS-JS šest ili tri manje nego ranije, Zdrava Srbija tri, SDS dva i Dveri jednog odbornika.

Vesna Đurić (SNS), koja je podnela ostavku na funkciju predsednice te opštine, trenutno je predsednica Privremenog organa i kandidatkinja je za novi predsednički mandat, kaže da je i ona zadovoljna izbornim rezultatom.

Naprednjaci zadržali vlast u Lučanima, Bajinoj Bašti i Sevojnu, ali sa manjom podrškom građana 4
Bajina Bašta/Foto: Privatna arhiva

Njena stranka će, ističe, sa 24 od ukupno 45 odbornika u lokalnoj skupštini, i daje imati odborničku većinu.

„Bili smo sami protiv svih. Protiv nas je bilo osam stranaka, a na prošlim lokalnim izborima opozicija nije učestvovala. Svako je sada uzeo po malo od nas i SPS-a, ali ipak smo zadovoljni“, kaže za Danas  Đurić na pitanje čime objašnjava pad podrške naprednjacima.

Ističe da je na aprilskim izborima u toj opštini izlaznost bila 71 odsto, što je oko 2.700 birača više, nego na prethodnim lokalnim izborima.

Kako naprednjaci imaju tesnu većinu u bajinobaštanskoj skupštini, kaže da je moguća koalicija sa socijalistima, o čemu će se tek razgovarati.

„Nemamo nekog izbora za koalicione patnere. Sa strankama Jeremića i Tadića sigurno nećemo. Imamo 24 odbornika i to nam je sasvim dovoljno za skupštinsku većinu, a sa SPS smo uvek dobro sarađivali i bili u koaliciji“, kazala je Danas Đurić.

Sevojno: Petsto glasova manje

U Sevojnu, naprednjaci su osvojili deset mandata, kao i pre četiri godine. Međutim, tada je skupština te gradske opštine imala 15,  a nova će, nakon nedavne promene Statuta, brojati 19 odbornika. Sada imaju tesnu skupštinsku većinu i oko 500 glasova manje, nego na prethodnim izborima.

Naprednjaci zadržali vlast u Lučanima, Bajinoj Bašti i Sevojnu, ali sa manjom podrškom građana 5
Sevojno/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Lista „Milan Stamatović-Zdravo da pobedi Avram Ilić“ osvojila je četiri , „Ujedinjeni za Sevojno-Bogosav Mihailović“ dva odbornika, a po jednog predstavnika u budućoj sevojničkoj skupštini imaće SRS, Zavetnici i JS.

I u toj opštini naprednjaci mogu sami da formiraju vlast, ali će, najverovatnije, potražiti podršku SPS i JS, njihovih ranijih koaliconih partnera.

Slobodan Šiljković, povrenik SNS u Užicu, kaže za Danas da treba sačekati konačne izborne rezultate u toj opštni, zbog žalbi predstavnika opozicije.

„Još uvek nismo započeli razgovore o mogućoj koaliciji, jer čekamo zvanične i konačne rezultate“, kazao je kratko za  Danas Šiljković.

Prevremeni i redovni izbori

U Lučanima i Bajinoj Bašti su, 3.aprila, održani prevremeni lokalni izbori, jer su predsednici tih opština, inače naprednjaci, poput još nekoliko njihovih stranačkih kolega u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, podneli ostavke kako bi isposlovali da se ti izbori održe zajedno sa parlamentarnim i predsedničkim izborima. U Sevojnu, jedinoj gradskoj opštini u Užicu, održani su redovni lokalni izbori.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari