Niška opozicija tvrdi da je mnogo nepravilnosti tokom glasanja, u GIK kažu da nijedna nije prijavljena 1Osnovna škola Sveti Sava u Nišu: Foto čitalac Danasa

Na glasanju u Nišu primećen je veliki broj nepravilnosti i naši članovi biračkih odbora ih evidentiraju u zapisnicima na biračkim mestima, kažu u gradskom izbornom štabu koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije.

“Naši članovi biračkih odbora i aktivisti uočili su na većem broju biračkih mesta u Nišu duple spiskove, koje imaju ljudi koji kruže u oko biračkih mesta, a koji verovatno na taj način proveravaju ‘svoje’ sigurne i kapilarne glasove. Takođe, aktivisti SNS i danas, na dan izbora, idu od vrata do vrata i pitaju građane da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Na jednom biračkom mestu u opštini Pantelej evidentirali smo i pokušaj glasanja jednog birača za celu porodicu“, kaže  za Danas Jelena Milošević, predsednica niškog odbora Stranke slobode i pravde i kandidatkinja za poslanicu.

Niška opozicija tvrdi da je mnogo nepravilnosti tokom glasanja, u GIK kažu da nijedna nije prijavljena 2
Osnovna škola Miroslav Antić u Nišu: Foto Z. Miladinović

Ona kaže da je poseban problem „izuzetno veliki broj građana koji su izrazili želju da glasaju od kuće“, zbog čega će se, kako kaže, nakon zatvaranja birališta „voditi teška bitka po biračkim odborima“.

Prema njenim rečima, uočeno je da je po jednom biračkom mestu i po 50- tak građana prijavilo da želi da glasa od kuće, što je izuzetno veliki broj, koji se nije javljao na prethodnim izborima.

Pravo glasanja van biračkog mesta, inače, imaju osobe sa invaliditetom i stari i bolesni birači.

Više građana iz različitih delova grada javili su Danasu da im na vrata dolazi po dvoje posetilaca koji pitaju da li će danas izaći na izbore, predstavljajući se da da dolaze “ispred Izborne komisije“.

Kada su im građani postavljali pitanje zbog čega ih to interesuje, dobili su odgovor da je razlog to što u Nišu „ima mnogo poziva za glasanje za ljude koji ne žive na adresi na koju su pozivi stigli“.

“Ove godine vlada potpuni javašluk”, objašnjavali su im “predstavnici Izborne komisije”.

Na većem broju biračkih mesta u centru i na periferi Niša građani su u redovima čekali za glasanje. Neki od njih su kazali da na ulazak na biračko mesto čekaju 20- tak minuta.

Niška opozicija tvrdi da je mnogo nepravilnosti tokom glasanja, u GIK kažu da nijedna nije prijavljena 3
Osnovna škola Sveti Sava u Nišu: Foto čitalac Danasa

Novinarima Danasa nije dozvoljeno da fotografišu glasanje, a nakon razgovora sa nekim od predsednika biračkih odbora dopušteno im je da slikaju samo ulaz i hodnike objekta u kojem se glasa.

Predsednica Gradske izborne komisije u Nišu Danijela Milićević kazala je da je u Nišu do 12 časova glasalo 20,61 odsto upisanih birača, a da GIK-u nisu prijavljene nepravilnosti.

Niška opozicija tvrdi da je mnogo nepravilnosti tokom glasanja, u GIK kažu da nijedna nije prijavljena 4
Osnovna škola Miroslav Antić u Nišu: Foto Z. Miladinović

Ona je rekla da je svih 176 biračkih mesta, na kojima pravo glasa ima 229.676 birača, otvoreno na vreme.

Na ovim izborima je 2156 upisanih birača manje nego na referendumu za izmenu Ustava Srbije održanom 16. januara ove godine.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari