Odgovor tela za praćenje medija RTS-u: Osuda nije cilj, već fer izbori 1rade Veljanovski, privremeno nadzorno telo za praćenje medija Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Analiza Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kapmanje oslanja se na Metodologiju praćenja izborne medijske kampanje, u skladu sa smernicama OEBS-a i zaključcima međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlmentaraca i preporukama civilnog sektora, rešeno je u odgovoru tog tela na primedbe javnog servisa Radio televizija Srbije.

„Na pokazanu zabrinutost RTS-a zbog podataka u Izveštaju da je 75 odsto vremena posvećeno predsedniku Srbije, predsedniku Skupštine, predsednici Vlade, ministrima i drugim funkcionerima kao stranačkim ličnostima i objašnjenje naše kuće da je jedna od dužnosti RTS-a kao javnog servisa da adekvatno upoznaje javnost sa radom državnih institucija, iz Nadzornog tela objašnjavaju da činjenicu da su predstavnici državnih institucija pripadnici političkih stranaka nijedan ozbiljan izveštaj niti može niti treba da sakriva“, navdeno je u saoptenju Privremenog nadzornog tela, prenosi RTS.

U odgovoru na bojazan RTS-a u vezi sa merenjem tonaliteta televizijskih priloga, koji može biti: „neutralan“, „pozitivan“ ili „negativan“, sugerišu našoj kući, „kao javnom medijskom servisu, da se pre iznošenja kvalifikacija u javnost dobro prouči Metodologija praćenja izborne medijske kampanje. Upoznavanje materije o kojoj se javno govori jedan je od osnovnih profesionalnih standarda u novinarstvu“.

Kada bi se Izveštaj radio po instrukcijama RTS-a, citira se dakje odgovor, procenjivao bi se samo stav novinara i većina programskih sadržaja medija bila bi neutralnog tonaliteta.

Mediji pozitivan ili negativan stav o nekoj relevantnoj društvenoj temi kreiraju izborom sagovornika, odlukom koje vreme i koji ton će posvetiti izveštavanju o nekom događaju ili kontekstom u koji će tu temu uvesti, dodaje se.

Nadzorno telo zaključuje da podaci koji se nalaze u izveštaju nemaju za cilj osudu RTS-a, niti bilo kog medija i da smo svi pred zajedničkim zadatkom kreiranja medijskih uslova za održavanje fer i demokratskih izbora.

Preporučuje se i svim medijima da izveštaje Privremenog nadzornog tela koriste kao relevantan izvor informacija koji može da doprinese ostvarivanju javnog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari