OIK u Bujanovcu odbila zahtev Kamberijeve liste za ponavljanje glasanja na dva biračka mesta 1Foto: http://bujanovac.rs/

Na današnjoj višesatnoj sednici Opštinske izborne komisije (OIK) u Bujanovcu, većinom glasova odbijen je zahtev Koalicije Albanaca doline, za ponavljanjem glasanja na dva biračka mesta u Bujanovcu, potvrdio je večeras za portal Danasa predsednik OIK Fejzi Bećiri.

Bećiri za portal Danasa kaže da je odluka doneta „većinom glasova članova OIK“. Današnjoj višesatnoj sednici komisije prisustvovalo je ukupno 21 član.

-Za ponovno glasanje na dva biračka mesta u Bujanovcu izjasnilo se devet članova OIK, dok je njih 12 bilo protiv – naveo je Bećiri, navodeći da je Koalicija Albanaca doline koju predvodi Šaip Kamberi, predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i poslanik u prethodnom sazivu Skupštine Srbije, zahtevala „ponavljanje glasanja zbog nepravilnosti na biračkim mestima broj šest i 13“, što je na sednici odbijeno.

Posle ovakve odluke Opštinske izborne komisije u Bujanovcu, zainteresovana strana ima pravo prigovora RIK-u, a potom i pokretanje Upravnog postupka pred nadležnim sudom.

Koaliciji oko Šaipa Kamberija nedostaje prema poslednjim podacima oko tri stotine glasova kako bi dobili jedan poslanički mandat u novom sazivu srpskog parlamenta.

Zbog izlaska na dve liste Albanci iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa nisu prešli prag „pozitivne diskriminacije“ koji im obezbeđuje mesto u srpskom parlamentu, a izostala je i veća izlaznost etničkih Albanaca na parlamentarne izbore.

Dve albanske liste na parlamentarnim izborima dobile su manje od 13.000 glasova, dok su na izborima 2020.godine imale 26.500 glasova birača iz ovih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari