RIK: Poništava se glasanje na ponovljenim parlamentarnim izborima u Bujanovcu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Republička izborna komisija (RIK) donela je danas odluku da se poništi glasanje na ponovljenim parlamentarnim izborima 28. aprila na jednom biračkom mestu u Bujanovcu.

Na današnjoj sednici, RIK je razmatrao prigovor koji je podnela koalicija Socijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS) – Zeleni protiv rešenja Opštinske izborne komisije u Bujanovcu koje se odnosi na glasanje na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac.

Posle rasprave članova tog tela, RIK je doneo odluku da se prigovor usvoji i poništi rešenje Opštinske izborne komisije (OIK) i usvoji zahtev za poništavanje glasanja 28. aprila na biračkom mestu u Velikom Trnovcu, gde je, prema navodima, Ekrem Fejzulahi glasao bez odgovarajućeg ličnog dokumenta.

Članica RIK Remzije Redžepi rekla je da je prigovor neosnovan i da navodi da birački spisak nije ažutriran, što je slučaj svuda u Srbiji, nije razlog da se poništi glasanje.

Član RIK Veljko Odalović rekao je da je devet članova Biračkog odbora na tom mestu napisalo ozbiljne primedbe i da se to ne sme ignorisati.

Ovde ima i ozbiljnih krivičnih dela, koja su prema ovom što se navodi, činili članovi Biračkog odbora, rekao je Odalović i pozvao da ponovljeni izborni dan protekne u redu, jer će se isto desiti ponovo.

Član RIK Vladimir Todorić ukazao je da prolongiranje konačnih rezultata ne govori u prilog izbornom procesu, pošto je prošlo 37 dana od održavanja izbora, a da RIK još ne može da zaokruži konačne rezultate.

On je ukazao i na to da ukoliko se usvaja ovaj prigovor, onda je RIK u obavezi da podnese krivičnu prijavu.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je na to rekao da će se svakako imenovati novi Birački odbor za to biračko meto u Bujanovcu i da postoji obaveza da se podnesu krivične prijave, ako već nisu podnete.

Na ocene da ponovljeno galasanje neće uticati na konačan rezultat izbora, članica RIK Aleksandra Ilić je rekla da to nije tačno, već da se u ovom slučaju odlučuje da li će narodnog poslanika imati koalicija oko SPS ili manjinska stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari