Glasački listić za izbor predsednika neboplav, za poslanike siv 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je na večerašnjoj sednici predlog Odluke o obrascima za podnošenje izborne liste kandidata za narodne poslanike na izborima raspisanim za 3. april.

Usvojen je i predlog Odluke o obrascima za podnošenje prijava za posmatranje rada organa za sprovođenje izbora za poslanike Narodne skupštine.

Na sednici je usvojen i predlog da kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije za izbore za narodne poslanike bude štampan na papiru ljubičaste boje, a glasački listić na papiru sive boje.

Odlučeno je da na izborima za predsednika Republike boja glasačkog listića bude neboplava, a da kontrolni list za ispravnost glasačke kutije bude boje cigle.

Usvojen je i predlog Odluke o davanju saglasnosti za određivanje biračkih mesta sa manje od 100 i više od 2.500 birača.

Srbija je od danas zvanično u predizbornoj kampanjii nakon što je predsednik Republike Aleksandar Vučić večeras potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 3. april.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačič prethodno je za isti dan raspisao lokalne izbore za Skupštinu Grada Beograda i za još 12 lokalnih uprava.

Do konstituiranja novog saziva parlament je u tehničkom mandatu, u okviru kojeg će Dačić, u skladu sa zakonskim rokom o isteku petogodišnjeg mandata aktualnog šefa države, za 3. april raspisati i predsedničke izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari