Sagovornici Danasa o izjavi Vučića o rezultatu na izborima: "Ko bi bio srećan da zna da će ići na višegodišnju robiju" 1Foto: FoNet/ Branko Vučković

“Aleksandar Vučić može samo da sanja da će dobiti 60 odsto podrške građana na predsedničkim izborima i zato mi je žao što će nakon 3. aprila samo on biti nesrećan i tužan, ali je važno da će narod biti srećan.” Ovo je samo jedan od komentara Danasovih sagovornika koji su reagovali na tvrdnju aktuelnog predsednika da bi bio nezadovoljan sobom i tužan u slučaju svakog rezultata koji bi bio ispod 60 odsto glasova. Tokom gostovanja na TV Hepi, Vučić je rekao da nije njegov cilj da osvoji 50 odsto glasova na predsedničkim izborima.

“Svaki glas ispod 60 odsto bi me učinio tužnim. Biću jedini čovek koji je dva puta pobedio u prvom krugu, i koji je najviše na vlasti od Nikole Pašića“, istakao je u emisiji „Ćirilica“.

Objasnio je da bi bio nezadovoljan drugačijim rezultatom i da bi pomislio da je izabrao pogrešnu kampanju nenapadanja.

Dr Zarko Trebješanin, profesor na Filozofskom fakultetu kaže da je sada već posve jasno da je Vučić opsednut sobom, svojom velikom misijom spasavanja naroda i Srbije. U početku je to bio samo njegov marketing, ali je u međuvremenu sam poverovao u sve što govori.

“ U tome mu pomaže i njegova okolina koja mu hrani taj narcizam i grandiozni ego. Žao mi je što će biti nesrećan. On može samo da sanja da dobije 60 odsto podrške”, kaže Trebješanin.
General Momir Stojanović, bivši član Srpske napedne stranke, ističe da Vučić odavno zna da mu je rejting u opdanju. Kaže da je to izjava čoveka koji je već nesrećan jer zna da nikada neće dostići 90 odsto podrške, poput njegovih idola.

Za Srđana Milivojevića, predsednika Iizvršnog odbora Demokratske stranke nije važno kako će se nakon 3. aprila osećati odlazeći predsednik .

Važno je, kaže, da građani Srbije konačno budu srećni i slobodni kada on i Srpska napredna stranka dobiju manje od 50 odsto glasova.

“ Razumem da će Aleksandar Vučić biti nesrećan, jer ko bi bio srećan da zna da će ići na višegodišnju robiju”, ističe Milivojević.

A njegov stranački kolega, predsednik DS, Zoran Lutovac, ocenjuje da će u svakom slučaju, posle ovih izbora Vučić biti nesrećnik, bilo da ih izgubi, bilo da ih dobije na nečastan način.

“ On će biti vrlo nesrećan i ako dobije više od 60 odsto, jer zna da su to samo uslovno njegovi glasovi. Jedan deo njih godinama dobija na osnovu besomučne desetogodišnje propagande, zasnovane na lažima. Jedan deo na osnovu ucena i pritisaka, a jedan deo na osnovu direktne krađe uz pomoć “fantomskih birača”.

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM primećuje da je tužno da jedan lider želi da njegov narod čami u jednoumlju i da glasa za jednog kandidata.

Izborne pobede sa 60 i više procenata glasova ne priliče demokratskim društvima i nisu nešto čemu teže lideri normalnih i uređenih zemalja. Biti pobednik u fer i izbalansiranoj izbornoj utakmici je daleko bolje za zemlju od autokratske potrebe za potpunom dominacijom na biralištima”, napominje Trajkovićeva.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS poručuje da bi oozicija zaista trebalo da se potrudi da Vučić zaista postane nesrećan nakon izbora. Posebno zbog rezultata za parlament i Skupštinu Beograda. Za

Božović, nije ništa novo u komunikaciji vlasti s javnošću. Međutim, masovan izlazak građana na izbore može da poremeti sve ove računice vlasti.

“Odgovoriti na takvo pitanje je gotovo jednako vrednosnom saučestvovanju sa izrečenim. Prosto pojedine stvari koje su moguće u ljudskoj komunikaciji se smatraju javno nepristojnim. Moguće ih je činiti doduše, ali prećutno van javnog diskursa. U to ubrajam ovakve i slične izjave”, zaključuje Đorđe Pavićević
profesor na Fakutetu političkih nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari