Vladimir Dimitrijevicfoto FoNet Milica Vuckovic

Sporni potpisi podrške za parlamentarnu listu „Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin“, odnosno sumnje da je pri overi korišćen falsifikovani pečat, u najmanju ruku trebalo bi da budu razlog da predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević podnese ostavku na tu funkciju, ali trebalo bi i da nadležni organi ispitaju imali krivične odgovornosti svih umešanih u ovakav pokušaj izborne prevare, saglasni su sagovornici Danasa.

Beogradska opština Novi Beograd saopštila je da nije overila nijednu izjavu bilo kog birača koji podržava izbornu listu „Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin“, kao i da lice koje je navedeno kao ovlašćeni overitelj Ivan Marić nikada nije bio zaposlen u Upravi te gradske opštine.

 

Sagovornici Danasa: Ostavka predsednika RIK zbog lažnih potpisa, ali i krivična odgovornost umešanih 1
Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Milica Đurđević, potpredsednica Srpske stranke Zavetnici i kandidatkinja za predsednicu Srbije, ističe da, ne samo da se radi o razlogu za ostavku predsednika RIK, već o sumnjama da je izvršeno krivično telo što bi moralo da se ispita.

– To nije samo pitanje ostavke predsednika RIK, to je pitanje krivične odgovornosti. Ukoliko je neko falsifikovao potpise to je krivično delo i nadležni organi treba da pokrenu postupak da se to istraži. Koliko znam, Republička izborna komisija je prvo odbila spornu listu koja se sada pominje u kontekstu lažnih potpisa, odnosno falsifikovanog pečata, pa su je zatim prihvatili. RIK treba da bude prvi koji će da alarmira nadležne, a ukoliko to ne učini, onda je saučesnik u krivičnom delu – naglasila je ona.

 

Predrag Marsenic DSS
foto: Promo

Predrag Marsenić, potpredsednik Demokratska stranka Srbije  i kandidat koalicije „Nada“ za narodnog poslanika, takođe je istakao da je očigledno da se radi o zloupotrebi i dodao da je te informacije dobio i od predstavnika njegove koalicije u RIK.

– Ukoliko nadležni organi dokažu da je nešto sa tim potpisima sporno, a mi smatramo da je to vrlo očigledno, svako ko je učestovao u tom procesu, pa i gospodin Dimitrijević, treba da snosi odgovornost – rekao je Marsenić.

 

Sagovornici Danasa: Ostavka predsednika RIK zbog lažnih potpisa, ali i krivična odgovornost umešanih 2
foto FoNet Zoran Mrđa

 

I Radomir Lazović iz incijative Ne davimo Beograd, koja na izborima nastupa u okviru koalicije „Moramo“, naglašava da je jasno da se radi o zloupotrebama.

– Smatram da je to zaista nepohodno. Jako puno je bilo zloupotreba. Pored sns-a koji i javno priznaje da potpise skuplja van procedura, imate i manje organizacije koje niti su pozivale, niti ima i jedne fotografije gde se vidi prikupljanje potpisa i odjednom predaju po 10 hiljada potpisa – rekao je Lazović.

 

Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke, kaže da je skupljanje potpisa već poznata anomalija našeg izbornog sistema ali nije saglasan da za to treba da odgovara predsednik RIK-a.

Sagovornici Danasa: Ostavka predsednika RIK zbog lažnih potpisa, ali i krivična odgovornost umešanih 3
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

– Skupljanje potpisa za druge stranke je ozbiljna anomalija našeg političkog sistema sa kojom, sve dok se to dešava, ne možemo da kažemo da su izbori u Srbiji u punoj meri legalni i legitimni. Ne mislim da treba da podnese ostavku pošto odgovornost za zloupotrebe nije njegova. Potpisi se skupe i overe na nelegalan način pre svega u lokalnim samoupravama gde određenim strankama i koalicijama vladajuće stranka pomaže da se kandiduju, naravno na nelegalan način, RIK može samo da konstatuje da potpisi nisu duplirani, da ih odbaci ako jesu, kao i da odbaci ostale potpise ukoliko na izjavama ima nepravilnosti – rekao je Šešelj.

On ističe da „problem treba rešiti u korenu“, i predlaže da se promeni krivični zakon koji bi taksativno naveo krivična dela protiv izbornog prava.

– Da svakome ko ispred jedne stranke sakuplja potpise, finansira i na bilo koji drugi nedozvoljen način utiče na izbornu volju građana bude zaprećena dugotrajna zatvorska kazna. Od ’90. godine do danas, sve vlasti su se bavile tim tipom predizbornog inženjeringa, a to se najbolje vidi po izbornim rezultatima kada stranke koje nisu samostalno skupile potpise osvoje neuporedivo manje glasova u opštinama gde su navodno prikupili veliki broj potpisa građana – istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari