Aleksandar Vucicfoto FoNet Milica Vuckovic

Srpska napredna stranka nakon nedeljnih izbora definitivno je zakoračila ka silaznoj sa koje nema povratka.

Ne samo što su na parlamentarnim izborima naprednjaci dobili 16 odsto manje glasova od Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, što ne mogu sami da formiraju većinu u republičkom parlamentu, već su u odnosu na izbore 2020 godine izgubili čak 500 hiljada glasova, a u odnosu na 2016. godinu 300.000. Sagovornici Danasa tvrde da će ovoga puta zaista uslediti dugo najavljivano “provetrvanja u redovima SNS”, ali i da će se i sam Vučić distancirati od stranke, kako ga ona ne bi nepovratno povukla sa sobom.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli kaže za Danas da se razlika u glasovima koje je Vučić dobio na predsedničkim izborima i SNS na parlamentarnim izborima može objasniti podrškom glasača Socijalističke partije Srbije, SVM i bošnjačkih stranaka Vučiću. To je, kaže, i bio deo vezanog paketa, jer su glasači ovih stranaka poslušali svoje lidere i glasali za Vučića.

“ Kada se sabere procenat SPS i ostalih koji su podržali Vučićevu kandidaturu dolazimo ipak do nekoliko procenata koji govore o narušavanju rejtinga Srpske napredne stranke. Taj pad nije onoliki koliko bi to opozicija htela, ali je nesumnjiv. Pogotovo kada se u tu rupu SNS uračuna procenat Šapićevih glasova sa prošlih parlametarnih izbora koji su nepovratno nestali. Ti glasovi se nisu ulili u zajednički konto nakon ujedinjenja, tako da SNS ima mnogo razloga za neku vrstu pospremanja, ali se ne mogu očekivati neke suštinske promene”, objašnjava Vukadinović.

On napominje da je SNS sa godinama postao samo neka vrsta rama za Vučićevu personu i da samoj stranci nema neke velike pomoći, jer je ona u neumitnom padu.

“To zna i Vučić, pa verujem da će ići pre na neku vrstu distanciranja od stranke. Možda će formalno podneti osavku na mestu predsednika SNS, uz zadržavanje osnovne poluge uticaja, kako bi pokazao da je on iznad svega. Ono što je sigurno, neće dozvoliti da ga urušavanje rejtinga SNS nepovratno povuče sa sobom i da će nastojati da ostane sam među zvezdama”, objašnjava Vukadinović i dodaje da će Vučić pokušati “da opere ruke “ od pada rejtinga SNS, ali da će čistke sasvim sigurno uslediti.

Sagovornici Danasa veruju da krivci neće biti javno etiketirani, već će to biti urađeno daleko od očiju javnosti. Smatraju da bi u tom preispitivanju krivice, ako do njega dođe, morala da se pokrene i odgovornost samog Aleksandra Vučića, koji je na sebe preuzeo i ulogu šefa izbornog štaba.

Politikolog Cvjetin Milivojević podseća da Srpska napredna stranka odavno na izbore nije izašla pod sopstvenim imenom.

“Od kako ga je Vučić prigrlio, SNS ne postji. Postoji samo Aleksandar Vučić. I na ovim izborima nije izašla Srpska napredna stranka, već nešto što se zove Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, kaže

Milivojević i dodaje da će Vučić nakon šesnaest puta datog obećanja da će podneti ostavku na mesto predsednika stranke ovoga puta to i učiniti.

On kaže da ne zna da li će se Vučić na ovaj način distancirati od SNS koji nije stranka, već pokret, narodni front, ali da je jasno da mu je stranka koju je prigrabio od Tomislava Nikolića pomagala u uzletu, sve do trenutka dok sama nije dostigla zenit. Milivojević kaže da iako veruje da će se Vučić povući sa mesta predsednika stranke i da će zadržati zlatni glas odlučivanja,siguran je da će nasledniku u stranci ostaviti u amanet da se bavi čistkama.

“SNS je na silaznoj putanju, ali on je uvek bio prenaduvani balon i podrška SNS nikada nije bila ista podršci Aleksandru Vučiću. Ako se glasovima koje je on dobio na predsedničkim izborima pridodaju glasovi socijalsta, radikala i manjina dolazi se do razlike u zbiru glasova koje je Vučić dobio na predsedničkim izborima i njegova stranka na parlamentarnim”, kaže Milivojević.

Na pitanje gde su otišli glasovi nekadašnjeg SPAS-a Aleksandra Šapića, odgovara spremno-socijalistima. “Šapić nije uneo nikakav miraz u SNS, jer SNS ne samo da nije porasla tih devet odsto koliko je imao SPAS, već je čak i pao u odnosu na prethodni rezultat. Zato verujem da kada SNS uđe u pregovore sa SPS oko formiranja gradskih vlasti, Šapić sigurno neće biti kandidat za gradonačelnika. Nije nemoguće da će kandidata predložiti koalicioni partner. Nisam siguran da u koalicionoj igri nije i mesto premijera koje će tražiti koalicioni partneri. Naročito sumnju budi izjava Zorane Mihajlović da neće Dačića za premijera . To znači da čak i o tome razmišljaju”, ističe Milivojević.

Dušan Milenković, iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative kaže da je od razlike između glasova koje je dobio Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima i glasova njegove stranka na parlamentarnim, mnogo važniji pad rejtinga SNS na parlamentarnim izborima u odnosu na prethodne cikluse.

“U odnosu na 2020. SNS je zajedno sa SPASom (koji je sada SNS) imao oko 500 hiljada glasova više, dok je u odnosu na 2016. godinu imao oko 300 hiljada glasova više. To je očigledan pad podrške SNS, iako ne bismo mogli da kažemo da su u slobodnom padu jer su, ipak, osvojili gotovo većinu samostalno. Međutim, činjenica da nisu samostalno osvojili većinu jeste značajan udarac za njih, jer se povećava prostor za ucene od strane budućih koalicionih partnera”, smatra Milenković.

On napominje da što se tiče razlike između Vučića i SNS, to je pre svega zbog toga što su i Ivica Dačić i Šešelj podržali Vučića za predsednika.

“Generalno politička komunikacija SNS, pa i celo postojanje te stranke, zasnovano je na obožavanju Vučića, kao nadfigure koja je prerasla okvire političara, pa i državnika, i u tom kontekstu verujem da je za značajan broj ljudi izborni proces u stvari, proces izbora Vučića, a sve ostalo je daleko manje relevantno”, zaključuje Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari