Samofalov („Ajmo, ljudi“): Nećemo ćutati na krađu, kakav god da je rezultat 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ponovljeno glasanje na dva biračka mesta u Beogradu, uz manju izlaznost i ukazivanje na nove nepravilnosti od strane opozicije, verovatno neće značajnije uticati na konačne rezultate izbora u Beogradu, ali kako poručuje Konstantin Samofalov, predstavnik liste „Ajmo, ljudi“, koja se na ponovljenom glasanju borila za prelazak cenzusa, borba protiv izborne krađe se nastavlja i posle završetka glasanja.

Ponovljeno glasanje na izborima za odbornike Skupštine Beograda je održano na dva biračka mesta – broj 57 na Zvezdari i broj 7 u Rakovici.

Iako glasanje na ova dva mesta ne može značajnije da utiče na konačne rezultate, lista „Ajmo, ljudi“, koalicije oko Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, nastavila je borbu za prelazak cenzusa.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke rekao je za Danas da je pad izlaznosti očekivan jer je vlast koristila različite metode da odvrati biračke sa glasanja.

– Vlast je vrlo svesno odvojeno ponovila glasanje na biračkom mestu 57 na Zvezdari za parlamentarne izbore u subotu, a za beogradske izbore u četvrtak sa idejom da na jednom od mesta gde opozicija ima uporište smanji broj glasova za opoziciju – naveo je Samofalov.

Osim toga, primećen je poseban vid nepravilnosti, odnosno mehanizam kojim su odvraćani birači, navodi Samofalov objašnjavajući da pojedinim glasačima nije dozvoljeno glasanje zbog tragova spreja na prstima od prethodnog glasanja u subotu.

– Birački odbori koji su većinski sastavljeni od strane predstavnika vlasti masovno vraćaju birače sa glasanja, i to one opozicione jer oni imaju spiskove galsača vlasti, uz opravdanje da se pod UV lampama vide tragovi spreja, recimo na zanokticama. To su tragovi od prethodnog glasanja – neki su išli na ponovljeno glasanje u subotu, što je potpuno sumanuto i skandalozno – naveo je Samofalov.

Na ovaj mehanizam je upozorila i CRTA koja je uoči održavanja ponovljenog glasanja podsetila na instrukciju Gradske izborne komisije da biračima koji glasaju na biračkom mestu 57 Zvezdara, UV lampom treba proveravati i sprejom obeležavati kažiprst leve, a ne desne ruke.

„Razlog je što su ovde u subotu ponovljeni parlamentarni izbori, a prema deklaraciji nevidljivi sprej traje do 7 dana“, navodi se u objavi CRTA.

Konstantin Samofalov istakao je da će i pored ovih nepravilnosti i bez obzira na konačni izborni rezultat, lista „Ajmo, ljudi“ nastaviti da se bori za svaki glas, te da je očigledno da je po sredi masovna izborna krađa i da se izborni proces ne završava ovim glasanjem.

– Kada se završi procedura glasanja razmotrićemo i iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da dokažemo da je posredi masovna izborna krađa i nastavljamo da se borimo za svaki glas. To je stvar demokratskih principa, uopšte više nije pitanje čiji su glasovi pokradeni – naveo je on.

U međuvremenu, Upravni sud još uvek odlučuje o stotinama žalbi različitih izbornih lista uloženim na odlučivanje Gradske izborne komisije po prigovorima na uočene nepravilnosti koje je podnosila opozicija.

Upravni sud je, prema raspoloživim podacima koje je objavila CRTA, do sada odlučivao o ukupno 105 žalbi od kojih su 102 odbijene ili odbačene.

Jedna od poslednjih odluka koju je doneo Upravni sud jeste da je došlo do povrede pravila postupka prilikom donošenja rešenja o ispravljanju zapisnika na BM Savski venac 33 i Zvezdara 11 i 80. Presudama su ta rešenja ponistena pa će GIK ponovo donositi rešenja o ispravljanju zapisnika.

To ne znači i mogućnost da se izbori ponove na ovim mestima, već samo da će greške u zapisnicima biti ispravljene na formalno-pravno legitiman način.

Po pitanju postupanja Upravnog suda, Samofalov kaže da ta institucija „pokušava da kreira iluziju da ipak ne služe stoprocentno vlasti“ te da je to „predstava iza koje je realnost da je Upravni sud potčinjen volji predsednika države“.

– Poštenije bi bilo da su odbili sve prigovore. Mi ćemo se obratiti i međunarodnim institucijamajer je očigledno da institucije u Srbiji nisu nezavisne. Nećemo ćutati na krađu kakav god da bude rezultat“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari