"Postali smo privezak SNS, podrška Vučiću umiranje partije": Lokalni funkcioner SPS pismom podneo ostavku na sve funkcije 1Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

Dosadašnji predsednik političkog Saveta OO Socijalističke partije Srbije (SPS) Nebojša Bogdanović, pismom upućenom, između ostalih, i predsedniku SPS Ivicici Dačiću, podneo je ostavku na sve funkcije, kao i članstvo u rukovodećim telima opštinskog odbora u Nišu, a odrekao se i odborničkog kandidatskog mesta na niškoj listi socijalista, jer je ta stranka, kako smatra, napustila svoj Program i ideologiju, zarad učešća u vlasti malog broja pojedinaca, okrenula leđa članstvu i biračima. Razloge zbog kojih se na ovaj postupak odlučio smatra „moralnim“.

Bogdanović, koji je našem listu potvrdio autentičnost samog pisma do kog je Danas došao, ali i naveo da ne želi da ga komentariše jer to smatra unutarstranačkim pitanjem, kao glavni razlog za istupanje u pismu navodi podršku socijalista kanidaturi Aleksandra Vučića.

Podšku predsedniku SNS smatra “opasnim seljenjem“ glasova SPS-a, koji se, navodi, nikad više neće vratiti u punom broju. Kao dokaz za svoje tvrdnje rukovodstvu Partije prilaže i to da je Milošević najpre podržao Šešelja za predsednika, a sam Dačić bio kategorički protiv toga, a da je SPS 2017. podržala Vučića, te podsetio na tvrdnje predsednika socijalista iz 2012. godine – “Logika da mi podržimo kandidata druge stranke zamalo je dovela SPS do uništenja“.

Ova sadašnja podrška Vučiću za Bogdanovića predstavlja “definitivno umiranje Partije i to eutanazijom, sa sopstvenim pristajanjem na smrt“.

“I do sada je bilo samo šteta po SPS u koaliciji sa SNS, a ovo je apsolutno nestajanje jedne državotvorne partije sa autentičnom levičarskom ideologijom, koja se utapa u konglomerat raznoraznih interesnih grupacije kakva je SNS stranka, od krajnje desnice, do krajnje levice, po osovini Šešelj-Dinkić-Vulin“, piše Bogdanović i dodaje da je 2012. glasao protiv neprirodnog saveza naprednjaka i socijalista.

Od te 2012. do 2020. godine SPS je izgubio 233.356 glasova, 5 posto podrške, a broj poslaničkih mandata se sveo sa 44 na 32. Taj se trend, ocenjuje, neumitno nastavlja.

„U okolnostima tutorstva nad našom Partijom poslanici SPS-a često su u Skupštini Srbije podizali ruke za nametnute zakone koji su bili protiv statusa radnika, a za interese krupnog kapitala. To je urušilo naš ugled zastupnika radnika i borca za socijalnu pravdu“, navodi Bogdanović.

Smatra i da „SNS asimiluje sve ostale“, a da SPS nije prvi koji je tu naprednjačku asimilijaciju iskusio. jer su te političke minizirane i svedena na imena svojih predsednika, bez članstva, sa predatim glasačima. Te opcije čak i ustupaju svoje baze podataka SNS.

Navodi da odlukom da SPS ima svoju parlamentarnu listu, ali da podrži drugog predsedničkog kanidata, stvara se konfuzija kod glasača SPS-a.

Bogdanović dalje piše da „ovakvim mešetarskim stavom“ njegova partija pristaje na podređeni položaj gde su puki privezak, a to ne može goditi ni jednom glasaču, jer zašto bi neko glasao za privezak, umesto za ključ – „bravu otključava ključ, a ne privezak“.

Bogdanović apostrofira da je netačna informacija s kojom je u javnost izašao GO SPSa u Nišu, da je jednoglasno podržan stav o zajedničkoj listi, koja je tada bila u igri, i podršci njihovom predsedničkom kandidatut na ovom partijskom telu, jer sednica na kojoj se o tome raspravljalo nije imala kvorum, te je svaka odluka sa iste ništavna.

„…Zato ovim pismom želim da to demantujem, iako je predsednik Dačić, takođe, dobio takvu informaciju na sastanku sa rukovodstvom partije Nišavskog i Topličkog okruga 22.01.2022. godine. Predsednik GO SPS-a u Nišu, profesor dr Žarko Ranković je čak pohvalio saradnju sa SNS-om, mada taj utisak ne deli ogromna većina članstva, već, naprotiv smatra da smo u toj koaliciji tretirani na ponižavajući i nipodaštavajući način. Želim da napomenem, da je sa tog sastanka ostao gorak ukus režirane prestave sa unapred predviđenim govornicima, bez mogućnosti javljanja van tog spiska“, navodi Bogdanović i dodaje se na taj način sprečavalo drugačije mišljenje.

Bogdanović je ostavku podneo i na članstvo u rukovodećim telima IO i GO SPS-a u Nišu, mesto predsednika političkog Saveta i člana OO SPS-a Palilula-Niš.

Ostavka je dostavljena,između ostalih predsedniku SPS Ivici Dačiću, predsedniku IO Vladanu Zagrađaninu, kao i potpredsedniku SPS i koordinatoru za jugoistočnu Srbiju Novici Tončevu, predsedniku GO Niš Zoranu Pavloviću, predsedniku OO SPS Palilula-Niš Srđanu Vaškoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari