Stojanović: 70 odsto potpisa Bihalijevog "Ruskog manjinskog saveza" sakupljeno u Zemunu, potpisivani inicijalima 1Foto: medija centar

Republička izborna komisija (RIK) i Gradska izborna komisija (GIK) proglasile su izbornu listu koalicije Ruski manjinski savez (Srpsko ruski pokret, Srpsko ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza), kao liste nacionalne manjine. Nosilac parlamentarne liste je Pavle Bihali, predsednik Srpsko-ruskog pokreta (SRP), pre toga predsednik Pokreta Levijatan, a gradske Aleksandar Buhanac, sekretar pokreta čiji je Bihali predsednik, takođe, do raskola sa Bihalijem, istaknuti član Levijatana.

Tu odluku izborne komisije su donele nakon odluke Upravnog suda, donete u utorak ujutru, koji je „Ruskom manjinskom savezu“ dopustio izlazak na izbore kao listi ruske manjine, poništivši tako odluku RIK-a i GIK-a da im manjinski status ne odobre.

Podsetimo, da je nizu listi koje su se potpise predale kao manjinske, među njima i listi čiji je Bihali nosilac, poput Ruske stranke Slobodana Nikolića, liste Narodni front – Most, Zelene stranke Srbije Jana Paula, osporen manjinski status od strane izbornih komisija, čime su RIK i GIK upotrebio novo zakonom propisano pravo da ne prizna manjinski status, zbog namere da se time izigra zakon.

Za politikologa Bobana Stojanovića osim prekšenih rokova, tačnije proglašenja liste nakon utvrđenja zbirne izborne liste, najspornije je to kako je ova koalicija uopšte i proglašena za manjinsku listu. U obzir treba uzeti i to da je njen nosilac Pavle Bihali na izborima 2020. nastupao ispred liste Pokret Levijatan – Živim za Srbiju, koja nije bila manjinska, dok sa pomenuta Ruska stranka je nastupala kao manjinska u nizu izbornih ciklusa.

-Treba ući u presudu suda i proveriti i utvrditi rusko poreklo i nacionalnost kandidata. U tome je veći problem nego u rokovima, koji su moguće i pogrešno definisani novim ili starim zakonom. Oni su verovatno prekršeni, ali važniji mi je ishod nego procedura, kaže Stojanović.

Odluka je stigla nakon proglašenja zbirne liste, a Stojanović objašnjava da je situacija takva da je neki predsednički kandidat proglašen nakon sačinjenja zbirne liste – glasački listići bi morali ponovo da budu štampani, dok ovako odluka Upravnog suda je stigla neposredno pred štampanje.

Stojanović kaže da je ovo obesmišljavanje zakonskih promena kojima je trebalo da se onemogući izigravanje statusa nacionalnih manjina, što dokazuje da te promene ne funkcionišu. Navodi da je manjinama se izašlo u susret smanjenjem broja potrebnih potpisa za predaju liste, sa deset na pet hiljada, a da sa druge strane ovaj problem nije rešen.

“Zanima me kako su uspeli da skupe i ovih pet hiljada potpisa, a to ćemo otkriti, da li im je neko pomogao i da li ima malverzacija. Već sad imam informacije da im je u Zemunu overeno 70 posto potpisa. Ranije sam objavio da većina potpisana samo inicijalima. Sa tim treba tumačiti kome odgovara da ova lista bude proglašena na oba nivoa. Zašto baš oni, a ne npr. Ruska stranka?“, navodi Stojanović.

Ruski manjinski savez naziv je koalicije koju čini niz stranaka upisanih kao ruske i grčke manjinske stranke.

Srpsko ruski pokret u Registar političkih stranaka je upisan 2015. godine, a zastupnik je Dušan Marković, ranije poznat kao predsednik Bunt-Prava Srbija. Stranka se vodi na Beograd. SRP je izlazio na parlamentarne izbore 2016. godine, zajedno sa Srpskim otadžbinskim frontom Siniše Kovačevića, Srpske lige Aleksandra Đurđeva, Istočne lige bivšeg radikala Dragana Todorovića, ali prirodni prag nisu prešli.

Takođe, na listi je i Srpsko ruska stranka Vukovi, manjinska ruska stranka iz Požarevca, čija je zastupnica Milena Pavlović. Zanimljivo je da listi proglašenoj kao stranka ruske nacionalne manjine se nalazi i stranka grčke nacionalne manjine iz Paraćina, Hristosa Aleksopulusa – Pokret Grka Srbiza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari