Bihali optužuje RIK za kršenje zakona zbog odbijanja liste: Šta su u RIK-u rekli za Danas? 1foto Milan Maričić/ATAImages

Pavle Bihali iz “Ruskog manjiskog saveza”, liste kojoj je Republička izborna komisija (RIK) odbila proglašenja zbog toga što Bihali, kao kandidat za poslanika na listi, nije upisan u birački spisak, najavljuje žalbu Upravnom sudu.

Na 29. sednici RIK je, dakle, doneo Rešenje o odbijanju proglašenja Izborne liste “Ruski manjinski savez”, koju čine “Srpsko ruska partija Vukovi” i “Srpsko grčki pokret”, a nosioci su Bihali i Hristos Aleksopulos.

Kao obrazloženje, navedeno je da Bihali nema biračko pravo, odnosno da se ne nalazi u biračkom spisku, ali i da su dostavili 1.319 pravno valjanih izjava birača koje podržavaju izbornu listu, što nije dovoljno za njeno proglašenje.

Bihali kaže da će se žaliti Upravnom sudu u zakonskom roku, jer je, smatra, RIK u Rešenju o odbijanju izborne liste u više navrata prekršio članove zakona. Napominje da je u međuvremenu ponovo upisan u birački spisak.

“Niko ne može da mi oduzme izborno pravo, bez obzira na brisanje iz biračkog spiska. Izborno i biračko pravo su različite stvari. Tu je povređeno više članova Zakona, ali dobro, o tome će da raspravlja Upravni sud”, navodi Bihali.

Dodaje da se izborno pravo gubi jedino ako je neko poslovno nesposoban, o čemu je u njegovom slučaju, navodi, iluzorno pričati.

Tvrdi da su na pripremi njihove izborne liste radili ozbiljni pravnici, ali i da ovo nije prvi izborni proces u kome RIK pokušava da im obori izbornu listu.

“Na kraju krajeva svesni ste da su nam ozbiljni pravnici radili pripremu papira za izbore. Zamislite, ja sam drugi na listi i da nisam upisan u birački spisak. Tek bi to bio nonsens. Na nama testiraju izborno pravo već treću godinu za redom. Svaki put pokušavaju da nam obore listu, nijednom nisu uspeli, videćemo šta će sada da smisle”, kaže on.

On najavljuje i da će obelodaniti i, kako tvrdi, nepravilnosti na drugim izbornim listama koje su proglašene, te da će se i oko toga obratiti Upravnom sudu.

”Da se vidi ko je blizak sa kim, pošto mene stalno povezujem te sa blizak s ovim, te s onim. Sad ćete moći da videte de jure ko je kome blizak”, poručuje Bihali.

Čitavo Rešenje RIK-a kojima se “Ruskom manjinskom savezu” odbija proglašenje liste je, smatra, manipulativno, te dodaje da članovi ovog tela nisu dovoljno vremena posvetili obradi njihovog zahteva.

“Postoji toliko pravnih propusta da Upravni sud ne može ništa drugo da učini nego da nam proglasi listu, ali neću da otkrivam Upravnom sudu šta smo im spremili kao odgovor”, kaže Bihali.

Dodaje da su RIK već u dva izborna procesa “dobili”, te da im nada umire poslednja. Najavljuje i da će svakako biti izbrisan sa liste kandidata za poslanike, nakon odluke suda, zbog problema sa biračkim spiskom.

“U Kragujevcu je bio slučaj “Ujedinjenih protiv nasilja” identičan mom. Tamo je donesen Zaključak, a ne Rešenje. Postoji dvostruki aršini. Oni su dali prigovor, ispravili grešku i ide proces dalje. Mi smo direktno dobili rešenje o odbijanju, morate da mi date priliku da ispravim, pobogu. Morate da mi date rok od 48 sati da ispravimo, da stavimo nekog drugog na listu umesto mene”, zaključuje Bihali.

On je našem listu dostavio i Zaključak Gradske izborne komisije Kragujevac na koju se poziva, kojom se izbornoj listi“Ujedinjeni protiv nasilja – NADA za Kragujevac“ nalaže da najkasnije u roku od 48 časova otklone nedostatke tako da na izbornoj listi bude najmanje 40 pripadnika manje zastupljenog pola, tako da od broja 31 do 35 i od 36 do 40 budu zastupljena tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola.

To što Bihali nema biračko pravo je eliminacioni uslov

Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da ako se kandidat sa liste ne nalazi u biračkom spisku, ne može biti ni kandidat, niti može da glasa na biračkom mestu, kaže izvor Danasa iz RIK-a. Lista na kojoj se nalazi kandidat koji nema biračko pravo se odmah odbacuje Rešenjem, bez prethodnog donošenja Zaključka, kaže naš izvor.

Naš izvor objašnjava da se Zaključak donosi samo u slučaju kada nije predat dovoljan broj potpisa, pa se onda nalaže da u roku od 48 sati se preda onaj broj potpisa koji im nedostaje, ali ti naknadno predati potpisi moraju biti overeni do roka za predaju zahteva za izlazak na izbore, što je u slučaju ovih izbora 26. novembar.

Komentarišući Bihalijeve navode da se izborno pravo gubi samo u slučaju kada je neko poslovno nesposoban izvor Danasa precizira da je to jedan od razloga, te da se u tom slučaju vodi postupak.

Takođe, govoreći o slučaju na koji se Bihali poziva naš izvor navodi da se tu radi o grešci koja se može ispraviti, te da samo menja redosled kandidata na listi, ali da su prethodno svima proverena biračka prava i da su svi sa listi upisani u birački spisak.

Izvor Danasa iz RIK-a tvrdi da u ništa u RIK-u nije urađeno u postupku provere dokumentacije listi “Ruskog manjinskog saveza” što nije učinjeno drugim listama.

Naš list se i zvaničnim putem obratio Republičkoj izbornoj komisiji, ali odgovor do objavljivanja teksta nije stigao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari