Boban Stojanović: Opozicija mora u 22 sata u nedelju da ima rezultate izbora 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Politikolog Boban Stojanović smatra da „opozicija mora u 21.00, 21.30 da ima zapisnike sa biračkih mesta i u 22.00 da ima izborne rezultate.

„Ne smeju građani ove zemlje da odu na spavanje bez da znaju ko je pobedio, i to treba da saznaju od opozicije… Sutradan opozicija može u džakovima da nađe ko zna šta, tada je kasno“, ističe Stojanović u Novom danu na TV N1.

Dodaje da ono što je obeležilo izbore u poslednjih 11 godina je da smo uvek rezultate saznavali isključivo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Navodi da je zato najvažnije da opozicija ima zapisnike sa svakog biračkog mesta, onda, kako kaže, „maltene ni ne moraju da se otvaraju džakovi“.

„Ne mislim da je toliki problem u RIK i GIK na samom izbornom danu, već je problem šta uopšte dođe do njih.

Ako postoje krađe, to se prevashodno obavlja na samom biračkom mestu, na putu ka opštinskim komisijama…“, ocenjuje on.

Pravnica i članica GIK Sofija Mandić se slaže da je zapisnik vrlo bitan, ali navodi da zakon omogućava uvid u izborni materijal.

„Ako neka manjinska stranka, koja ima više od dva posto, traži uvid u taj materijal i ispostavi se da je, na primer, opozicija ostvarila na nekom biračkom mestu odličan rezultat, i ta stranka traži da se otvori džak da se to proveri, i ako u džaku nema kontrolnog listića, obara se to izborno mesto“, ukazuje Mandić i ističe da je činjenica da opozicija nema nadzor nad izbornim materijalom.

Kaže i da hitnu sednicu o obezbeđivanju glasačkih listića posle izbora nije tražila samo koalicija Srbija protiv nasilja, već i NADA, Dveri, Zavetnici, Narodna strana i Nestorovićeva lista.

Dodaje da im ni posle 24 sata od podnošenja zahteva, GIK nije odgovorio, a sinoć je svega nekoliko sati posle završnog mitinga koalicije Srbija protiv nasilja, RIK reagovao, navodeći da je skup ispred sedišta te institucije nedopustivi pritisak i pokušaj narušavanja nezavisnosti i integriteta tog tela.

Ocenjuje da to saopštenje RIK deluje „kao vest iz nesvesti“ i da je to „reakcija povezana sa stavom vladajuće većine da je upozorenje njima da rade u skladu sa zakonom pritisak“.

„Da, vršimo pritisak na njih, ali da rade svoj posao“, ističe ona.

Dodaje da je „ovde sve izokrenuto“.

„Izborni proces je baziran na tome da svako svakog treba da kontroliše“, ocenjuje.

Takođe, kao veoma problematično navodi i to da u zgradu Gradske uprave u kojoj će se čuvati glasački listići može da se uđe sa raznih strana.

Sofija Mandić: Izborna volja građana u džakovima

Navodeći da je „izborna volja građana u džakovima“, ističe da se ne radi samo o zaštiti opozicionog rezultata, već generalno izborne volje građana.

„Ako većina bude glasala za SNS, meni je i to validno“, kaže.

Stojanović veruje da će izbori u Beogradu zavisiti od jednog ili dva mandata.

„Ovi izbori nisu slobodni, demokratski, pošteni, na njima se krade od kada su se završili prethodni izbori.

Onda izborni dan dođe samo kao šlag na tortu, oni tada ne mogu da pokradu stotine hiljada glasova. U Beogradu će izborni dan 95 odsto zavisiti od toga koliko je celokupna opozicija u stanju da odbrani realno stanje. Opozicija mora da izađe uveče i kaže konačne rezultate“, ponavlja on.

Što se tiče zahteva opozcije da paravani za glasanje budu okrenuti ka prostoriji u kojoj se glasa, a ne ka zidu, kao što je do sada bio slučaj, Stojanović kaže da nema ništa protiv te inicijative, ali ne veruje da bi suštinski rešila probleme.

Mandić pojašnjava da „u zemlji u kojoj se masovno slikaju listići, tražili smo da paravan bude okrenut ka prostoriji i da bude dovoljno daleko od članova komisije“.

A kada se radi o eventualnim dojavama o bombama na izborni dan, koje su posebno bile učestale poslednje sedmice, Mandić navodi da ako se to desi, to će zaista uneti neizvesnost.

Stojanović je čak sklon teoriji zavere da ako izborni dan ne krene kako treba, ne bi ga začudilo da se proglasi vanredno stanje.

„Ako krenu da gube, ne bi me začudio čak ni takav scenario da bismo u celoj Srbiji imali dojave o bombama. A ima i ona opcija, ako prekid zbog dojave o bombi traje duže od sat vremena, to se nadoknađuje. Pa, zamislite da izborni proces traje do 23.00, 00.00 – u svetlu onoga da građani treba da znaju rezultate izbora pre spavanja“, navodi Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari