I kod NS i kod SSP najbolje prošao Zec 1foto Medija centar

Mahanje istraživanjima i merenje rejtinga nastavlja da bude glavni alat za političke okršaje vlasti i opozicije ali i za nadmetanje unutar ovih grupacija te tako poslednjih nekoliko dana u medijima kruže dva istraživanja o rejtingu potencijalnih predsedničkih kandidata opozicije sa suprotstavljenim nalazima, a sa druge strane orbitiraju dva istraživanja sa razaličitim podacima o podršci koju ima vladajuća SNS.

I fokus ovih merenja je drugačiji – dok se istraživanja koja favorizuju vlast osvrću na podršku strankama i ističu prednost SNS, istraživanja opozicije se bave rejtingom potencijalnih predsedničkih kandidata, u jeku unutar-koalicionih dogovora o tome ko će tu ulogu poneti.

Najnovije brojke o podršci opoziciji juče su se pojavile u okviru istraživanja koje je poručila Stranka slobode i pravde a rezultati su objavljeni na portalu Nova.rs i odnose se na rejting pojedinačnih potencijalnih kandidata za predsednika. Reč je o poslednjem istraživanju koje je urađeno na uzorku od 1.200 ispitanika.

Ovi rezultati u mnogo tačaka razlikuju se od nalaza sondaže koje je nedavno objavila Nova srpska politička misao, osim u jednoj – najpozitivnije ocene kao potencijalni predsednički kandidat dobio je ekonomista Miodrag Zec.

Prema podacima istraživanja SSP, ekonomista Miodrag Zec i advokat Božo Prelević, kao nestranačke ličnosti, i sa druge strane Zdravko Ponoš među političarima – najbolje se kotiraju za predsedničke kandidate.

Zec koji prednjači u pozitivnim ocenama u predsedničku trku ne želi da uđe, a kandidati koji ga slede – Ponoš i Prelević – izjednačeni su po podršci. Njih dvojica imaju bolje ocene od Miroslava Aleksića, koga je predlagala Narodna stranka, a najslabije ocene dobio je lider SNS Boris Tadić, navodi se u istraživanju koje je naručila SSP.

Nedavno objavljeni nalazi istraživanja Nove srpske političke misli u koje je Danas imao uvid, definitivno daju prednost nestranačkim ličnostima te se u ovoj anketi Miodrag Zec, Božo Prelević i ekonomista Dejan Šoškić bolje kotiraju od ponuđenih političara – Zdravka Ponoša, Miroslava Aleksića i Marinike Tepić.

Ipak, kako su redom svi ovi nestranački kandidati istakli jasno i javno da ne žele da se prihvate uloge predsedničkog kandidata opozicije, njihovi pozitivni rezultati ostaće samo brojke u istraživanju.

Sa druge strane, neizvesno je i koliku podršku trenutno ima vladajuća Srpska napredna stranka jer kruže značajno različite brojke – prema nekim navodima Ipsos procenjuje podršku SNS na 50 odsto, a Faktor plus ocenjuje da je rejting SNS na 55,6 odsto.

Nalazi istraživanja agencije Ipsos su se ovih dana nezvanično pojavili u pojedinim medijima i prema tim informacijama, SNS ima 50 odsto podrške, SSP 14 odsto, SPS 7 odsto, koalicija „Moramo“ 6 odsto, DJB 5 odsto, SDS 3,5 odsto podrške.

Sa druge strane, istraživanje agencije Faktor plus objavljeno pre nekoliko dana daje još veću prednost vlasti. Prema rezultatima januarske ankete ove agencije glasovi građana koji će izaći na izbore raspoređeni su tako da, ako bi se izbori održavali u nedelju, Srpska napredna stranka osvojila bi čak 55,6 odsto glasova, koalicija Stranka slobode i pravde – Narodna stranka – Demokratska stranka – Pokret slobodnih građana 13,3 odsto glasova, a Socijalistička partija Srbije 9,2 odsto.

Zeleni i ekološki pokreti su, prema merenju Faktor plus, na 7,5 odsto, koalicija NADA bi osvojila oko četiri odsto glasova, a lista Srpska stranka Zavetnici prešla bi cenzus sa 3,6 odsto glasova.

Istraživanja koja naručuje opozicija pokazuju značajno drugačiju sliku o tome kome građani Srbije poklanjaju svoje poverenje partijama. Prema merenjima rejtinga koja je naručila Stranka slobode i pravde, u koje je uvid imao portal Direktno.rs,  SNS i SPS zajedno imaju 48,3 odsto, Ujedinjena Srbija (SSP, DS, NS, PSG…) 24,5 odsto, a zeleno-levi blok „Moramo“ 8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari