Rezultati istraživanja javnog mnjenja: Zec i Prelević imaju bolji rejting od Ponoša 1Foto: Beta/Milan Obradović , Foto: Miroslav Dragojević

Nestranačke ličnosti – profesor Miodrag Zec, advokat Božo Prelević i ekonomista Dejan Šoškić – bolje se kotiraju u „merenjima“ potencijalnih predsedničkih kandidata koja su rađena za potrebe saveza opozicionih partija okupljenih oko Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, od ponuđenih političara – Zdravka Ponoša, Miroslava Aleksića i Marinike Tepić, zaključuje se iz istraživanja Nove srpske političke misli u koje je Danas imao uvid.

Najviše najboljih ocena ima profesor Zec, slede Prelević i Šoškić, zatim idu Ponoš i Aleksić, dok je Tepić najslabije ocenjena u ovom januarskom istraživanju javnog mnjenja kojim je obuhvaćeno 1.200 ispitanika.

Ponuđeni kandidati ocenjivani su ocenama od jedan od pet, a najbolju srednju ocenu u kategoriji „Ocena političkih ličnosti“ ima Miodrag Zec. Prema polu ispitanika, muškarci su mu dali prosečnu ocenu 2,61, a žene 2,84.  Boža Prelevića su žene ocenile prosekom 2,73 a muškarci 2,49.

Najviše ispitanika do 40 godina starosti dalo je najvišu srednju ocenu Zecu (3,08), slede Prelević (2,90), Šoškić (2,78), a Ponoš, Aleksić i Tepić su u ovoj kategoriji skoro izjednačeni.

Zec i Prelević vode otprilike ravnopravno i u kategoriji ispitanika između 40 i 60 godina starosti, a Zec je prvi u kategoriji ispitanika preko 60 godina, dok se u tom rangu najlošije kotira Marinika Tepić (njena srednja ocena među najstarijom populacijom je 1,44).

Zec je prvi među ispitanicima sa teritorije Beograda (ocena 3,19), slede Šoškić i Prelević sa neznatnom razlikom. Slična situacija je u Vojvodini i Centralnoj Srbiji.

Među ispitanicima sa završenom osnovnom školom, najlošije od ponuđenih ličnosti se kotira Marinika Tepić (srednja ocena 1,28), a najbolje Zec (2,03), Prelević (1,93) i Aleksić (1,80).

Zec se ubedljivo najbolje kotira među ispitanicima sa visokom stručnom spremom (3,31), slede Prelević (3,19) i Šoškić (3,08). Zeca najbolje ocenjuju (3,56) ispitanici koji su za smenu vlasti na sledećim izborima, tu se pored Prelevića i Šoškića kao četvrta najbolje ocenjena nalazi Tepić.

Zec je prvi među ocenjenima (1,86) i u grupi koja je rekla kako smatra vlast treba da ostane, gde svi ponuđeni „kandidati“ imaju prosek manji od dva. Među onima koji su rekli da ne znaju ili nemaju stav da li vlast treba da ostane ili bude smenjen, najbolje je ocenjen Prelević.

Najviše glasača Ujedinjene Srbije (koalicije oko SSP, NS, DS) dalo je najbolju prosečnu ocenu Zecu (3,92) i Mariniki Tepić (3, 76). U toj grupi ispitanika najlošiji prosek ima Zdravko Ponoš (3,36).

glasačima vladajuće koalicije najbolje ocene imaju opet Zec i Prelević (ali ispod proseka dva), dok, interesantno, među pristalicama Zavetnika je najbolje ocenjen Šoškić, dok je na drugom mestu Ponoš. Glasači DSS-a najbolje ocenjuju Prelevića, pa Zeca, glasači DJB i Dveri – Zeca, glasači radikala Prelevića…

Glasači Ekološkog ustanka (Ćuta, Zelenović, NDBGD) najbolje su ocenili Zeca (3,59) i Prelevića (3,49), dok su u toj grupi najslabije ocenjeni Ponoš (3,05) i Tepić (3,02). Oni koji su ispitavačima rekli da neće izaći na izbore, najbolje su ocenili Prelevića i Tepić, a neodlučni ispitanici – najpre Prelevića, pa Zeca.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja: Zec i Prelević imaju bolji rejting od Ponoša 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari