Ponoš i Prelević najbolji predsednički kandidati u Tviter anketi 1Foto: Beta/Milan Obradović, (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Božo Prelević odneo je najviše glasova među nestranačkim, a Zdravko Ponoš ubedljivo najveći procenat glasova među stranačkim ličnostima koje bi se mogle pojaviti kao predsednički kandidati opozicije, prema rezultatima anketa koje je postavio jedan tviteraš na ovoj društvenoj mreži.

Ubedljivo veći odziv tviteraša za glasanje bio je za anketu u kojoj su se izjašnjavali o stranačkim ličnostima među kojima je bio i ime Zdravka Ponoša – u njoj je učestvovalo 5,845 glasača, a njih 65,2 odsto izjasnilo se za Ponoša.

Među potencijalnim stranačkim kandidatima za predsednika koji su bili predloženi u ovoj anketi bili su Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije u dva mandata, Zdravko Ponoš, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije i bivši potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, kao i Boško Obradović lider pokreta Dveri.

Od pomenutih u ovoj anketi, samo je Boško Obradović za sada javno potvrdio da će se kandidatovati za predsednika Srbije na izborima u aprilu ove godine. Tadić je ranije nagovestio da je njegova kandidatura moguća, ukoliko opozicija ne nađe boljeg zajedničkog kandidata, Aleksić je rekao da će pristati da preuzme tu odgovornost ukoliko opozicija tako odluči, dok je Ponoš bio uzdržan.

Iako najuzdržaniji od njih, Zdravko Ponoš je ime koje se ovih dana najglasnije pominje kao mogući predsednički kandidat opozicije, a nakon javnog predloga Stranke slobode i pravde da opozicija podrži kandidaturu generala za predsednika, pojavljuje se ova anketa kao i brojni komentari na društvenim mrežama o toj ideji.

Sa druge strane, još uvek nije potpuno napuštena ideja o nestranačkoj ličnosti kao kandidatu, barem ne među tviterašima. Zato je u drugoj anketi dat niz od četiri imena među kojima ima onih koji nisu članovi nijedne partije, a upravo su se takvi tražili u pojedinim komentarima.

U drugom delu ankete našli su se većinom nestranački kandidati – novinar Srđan Škoro, advokat Božo Prelević – obojica članovi Skupštine slobodne Srbije, zatim i profesor UB u penziji Vladeta Janković, kao i Miloš Jovanović, lider Demokratske stranke Srbije.

Među njima, iako je broj od 577 glasova u ovoj anketi bio znatno manji nego u prethodnoj, „pobedu“ je odneo advokat Božo Prelević.

Iz ove pomenute četvorke, dvojica su najavila svoje kandidature i otpočeli kampanje – to su Srđan Škoro, koji ima podršku pokreta „Da se struka pita“ na čijem čelu je Vladimir Kovačević, doskorašnji funkcioner Narodne stranke, dok će se Miloš Jovanović za predsednika Srbije kandidovati ispred koalicije NADA.

Ipak, značajan broj tviteraša u komentarima ispod ovih anketa izjasnio se da ne podržava nikog od navedenih – ni stranačke, ni nestranačke kandidate, već traži neka druga imena, uglavnom institrajući da to budu ljudi koji se do sada nisu bavili politikom.

Jedna od onih koja je navela da ne podržava nikog od navedenih je i glumica Bojana Novaković, koja se istakla svojim javnim angažmanom za podršku ekološkim protestima.

Bilo je i onih koji u komentarima „kandiduju“ ljude koji se nisu našli među ponuđenima u ovoj anketi, kao što su vladika Grigorije (Durić), glumica Svetlana Ceca Bojković, istoričar Milan St. Protić, ali i lider koalicije Suverenisti Saša Radulović, doktorka poznata kao „antivakserka“ Jovana Stojković…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari