Podacima o rejtingu SNS Vučić pokušao da zadrži podršku evroparlamentaraca? 1Foto: Screenshot - Instagram / @buducnostsrbijeav

Suprotstavljeni podaci iz istraživanja javnog mnjenja o podršci političkim partijama u Srbiji preplavili su domaće medije proteklih dana, a spekuliše da se da se jedno od istraživanja našlo na stolu tokom sastanka predsednika Srbije Aleksandara Vučića sa posrednicima Evropskog parlamenta u Beogradu prošle nedelje.

Mogući motivi Vučića za to su, prema oceni Aleksandra Ivkovića, analitičara i urednika vesti portala EWB, pokušaj da zadrži podršku evropske zajednice, pokazujući im da je njegova stranka i dalje najjača u Srbiji, kao i pokušaj diskreditacije opozicije i njihovih zahteva za boljim izbornim uslovima.

Posrednici Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu u Srbiji otišli su iz Beograda „zadovoljni“, kako su naveli nakon sastanaka sa predstavnicima vlasti i opozicije na kojima je tema bila primena dogovorenih izmena za poboljšanje izbornih uslova.

Predstavnici EP koji su posredovali u dijalogu Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i bivši poslanici EP Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, ocenili su da pozitivnih pomaka ima, ali i kašnjenja u primeni dogovorenih mera, te da evropska zajednica želi da vidi „slobodne, fer i poštene izbore“ koji su „test zrelosti Srbije“.

Nezadovoljna ostaje opozicija iz koje su došle kritike različitih pojedinih aspekata ovih razgovora, dok su predstavnici vlasti insistirali da su prihvaćene sve preporuke koje je dao Evropski parlament.

„Sve preporuke koje su donete, sve preporuke koje su prihvaćene, sve će biti izglasano u Narodnoj Skupštini Republike Srbije“, uverava Vučić i obećava da se neće uvoditi izmene za način na koji se raspoređuju kandidati za predsedničke izbore, odnosno da će se raspored kandidata na listi i dalje određivati žrebom, što je bio jedan od zahteva opozicije na sastanku sa posrednicima EP.

Merenja podrške kao argument u pregovorima

Tokom razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evroparlamentarcima na stolu su se našli i rezultati istraživanja agencije Ipsos o rejtinzima političkih partija u Srbiji, kako piše portal Direktno.rs prema nezvaničnim saznanjima.

Ni Vučić i posrednici iz EP nisu o ovome govorili javno, a iz kabineta Tanje Fajon, evropske poslanice koja je posredovala u pregovorima, do zaključenja ovogo izdanja nije stigao odgovor da li su ovakvi podaci bili tema razgovora.

Podacima o rejtingu SNS Vučić pokušao da zadrži podršku evroparlamentaraca? 2
Foto: privatna arhiva

Ipak, Aleksandar Ivković kaže za Danas da ga ne bi iznenadilo da je Vučić zaista, „samoinicijativno“, pokazao merenja rejtinga evroposlanicima.

– Ne bi me iznenadilo da je Vučić pokazao istraživanja i evropskim posrednicima, verovatno samoinicijativno, bez njihovog zahteva. To bi svakako bio prvi put, ranije se to nije dešavalo, bar koliko su mediji prenosili. Padaju mi na pamet najmanje dva cilja koja je hteo da postigne – da im pokaže kako se na izborima neće promeniti vlast, te da bi im koristilo da ostanu u dobrim odnosima sa SNS-om i ne kritikuju previše; kao i da pokuša da predstavi opoziciju koja se žali na izborne uslove kao nekog ko zna da će izgubiti i unapred pravda taj poraz – navodi Ivković.

On dodaje i da, ukoliko je pred posrednike EP stavljeno ovakvo istraživanje, oni ne bi trebalo da dozvole da takve stvari utiču na njih i njihove ocene izbornih uslova, kako bi ostali kredibilini.

Istraživanja – Vučićevo političko oružje za demoralisanje opozicionih glasača

Nije teško poverovati da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveliko bavi istraživanjima javnog mnjenja, s obzirom da su se u domaćoj javnosti u prethodnih nekoliko dana pojavila čak tri takva merenja, sa značajno različtim podacima.

Ipsos javlja da vladajuća SNS ima podršku od 50 odsto, u merenjima Faktor plus, SNS je na čak 55,6 odsto, a istraživanja opozicije pokazuju da vladajuća koalicija u zbiru ne može da pređe preko polovine glasova izašlih birača, odnosno SNS i SPS imaju 48,3 odsto podrške.

– Činjenica je da predsednik Vučić već duže vreme koristi istraživanja javnog mnjenja kao političko oružje u svrhu demoralisanja opozicionih glasača. Setimo se kako je, na jednoj od konferencija za štampu, pokazao istraživanje sa, kako je rekao, „crtom“ (rejting SNS-a) i „tačkicama“ (rejting opozicionih partija). Obično su ta istraživanja prezentovana tako da maksimalno idu u prilog SNS-a, na primer ne prikazuju se podaci o broju neopredeljenih birača koji su za opoziciju, ali ne i za neku konkretnu stranku, što bitno menja vizur – naglašava Ivković.

Prema istraživanju Ipsosa koje je Vučić navodno pokazao evropljanima –  SNS ima 50 odsto podrške, SSP 14 odsto, SPS 7 odsto, koalicija „Moramo“ 6 odsto, DJB 5 odsto, SDS 3,5 odsto podrške.

Rejting vlasti od 50 odsto, preko 55,6 do 48, odsto

U međuvremenu u domaćoj javnosti pojavilo se još jedno istraživanje, agencije Faktor plus, koje ima nešto drugačije podatke. Prema rezultatima januarske ankete agencije Faktor plus, trećina građana Srbije neće izaći na izbore u aprilu, 16 odsto ih je neodlučno, a glasaće 51 odsto.

Glasovi građana koji će izaći na izbore raspoređeni su tako da, ako bi se izbori održavali u nedelju, Srpska napredna stranka osvojila bi čak 55,6 odsto glasova, koalicija Stranka slobode i pravde – Narodna stranka – Demokratska stranka – Pokret slobodnih građana 13,3 odsto, glasova, a Socijalistička partija Srbije 9,2 odsto. Zeleni i ekološki pokreti su, prema merenju Faktor plus, na 7,5 odsto, koalicija NADA bi osvojila oko četiri odsto glasova, a lista Srpska stranka Zavetnici prešla bi cenzus sa 3,6 odsto glasova.

Istraživanja koja naručuje opozicija pokazuju značajno drugačiju sliku o tome kome građani Srbije poklanjaju svoje poverenje. Prema merenjima rejtinga koja je naručila Stranka slobode i pravde, SNS i SPS zajedno imaju 48,3 odsto, Ujedinjena Srbija (SSP, DS, NS, PSG…) 24,5 odsto, a zeleno-levi blok „Moramo“ 8 odsto.

Vučić „mahao“ rejtingom i u pregovorima bez stranaca

Osim navodnog mahanja istraživanjima pred evroposlanicima, predsendik Srbije Aleksandar Vučić je i tokom pregovora o izbornim uslovima bez stranih posrednika – koji su se vodili pod okriljem Narodne skupštine a u kojima su iz opozicije učestvovale uglavnom desno orjentisane stranke, učesnicima dijaloga često pokazivao rezultate merenja rejtinga.

O tome su ranije nezvanično govorili i učesnici dijaloga za Danas, ističući da se predsednik Srbije na ove rezultate pozivao kako bi ukazao koja stranka ima koliki legitimitet da insistira na svojim zahtevima za izmenu izbornog procesa.

Na ovo podseća i Aleksandar Ivković, ističući da ima utisak da „predsednik koristi godinama građenu reputaciju da on u svakom trenutku ima najskorija i najpreciznija istraživanja javnog mnjenja kako bi uticao na mišljenja sagovornika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari