Zrenjanin završava pripreme za izbore, prijavljeno i 289 birača iz inostranstva 1Foto: M.Pudar/Danas

U nedelju, 3. aprila Zrenjaninci izlaze na predsedničke i republičke izbore, a glasaće na 70 biračkih mesta. Na teritoriji Grada Zrenjanina pravo glasa ima 100.342 građana, potvrđeno je Danasu u Gradskoj izbornoj komisiji

Kako navode, svi građani upisani u birački spisak sa teritorije Grada Zrenjanina dobili su obaveštenje o održavanju izbora i svom glasačkom mestu, ali na glasanje mogu izaći i ako nisu dobili obaveštenje, uz obavezan dokument kojim se potvrđuje identitet a to su lična karta i pasoš.

Za glasanje na izborima u Zrenjaninu prijavilo se i 289 birača iz inostranstva, a od danas do nedelje u 11 časova, traje prijavljivanje građana za glasanje van biračkog mesta.

„Od jutros je već počelo prijavljivanje, javljaju se stariji i bolesni građani. Oni će tu mogućnost da se prijave imati i pred biračkim odborom. Ponuđene su dve opcije, da se prijave Gradskoj izbornoj komisiji ili na biračkom mestu, Očekujemo da izbori proteknu u miru i bez problema“, kaže član izborne komisije Milan Mrkšić.

U radu Gradske izborne komisije učestvovaće i predstavnici liste Muftijin amanet, Ruski manjinski savez i Romske partije, a jedino je koaliciji Moramo odbijena lista predstavnika sa obrazloženjem da se neki od njih već nalaze na listi Zavetnika, i oni neće na svim biralištima imati kontrolore, što je iznenadilo mnoge učesnike izbornog procesa.

Kako se navodi u rešenju o odbijanju predloga grupe građana Moramo, o imenovanju članova i zamenika biračkih odbora u proširenom sastavu, odbijen je predlog sedam kandidata za biračka mesta jer petoro od predloženih nisu upisani u jedinstveni birački spisak, dok su dve osobe već predložili drugi predlagača, konkretno Zavetnici i Koalicija „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ i već su imenovane u biračke odbore u proširenom sastavu.

Opozicija na ovim izborima, potvrđuju Danasu predstavnici nekoliko političkih opcija, ima svoje predstavnike na biralištima a kontrolori su prošli detaljne obuke.

„Ako hoćeš da sve prođe u redu moraš da se potrudiš da imaš konntrolore na svim biralištima. Mi to imamo, a ima i koalicija ‘Ujedinjena Srbija’, imaju i druge opozicione stranke. Dva čoveka na biračkom mestu su vrlo bitna. Na samim biračkim mestima, i u gradu i na selu, sve je pokriveno kontrolorima i ne očekujem da je moguće da se bilo šta krši. Očekujem miran dan, zato treba apelovati na građane da izađu i glasaju po svojoj volji. Niko ne može da zna kako ste i za koga glasali, to je pravo svakog građanina i neka ih ne plaše izjave nekih da će se prebrojavati ko je izašao“, kaže poslanik Aleksandar Marton, potparol LSV.

Ipak, na prošlim izborima 2020. godine u Zrenjaninu DSS je uložio dva prigovora za glasanje u samom gradu i prijavio bugarski voz, dok je organizacija CRTA prijavila vođenje paralelne evidencije glasača na glasačkom mestu broj 17 u Zrenjaninu.

Svi ti prigovori su odbijeni pred Izbornom komisijom u Zrenjaninu.

„Mi imamo 140 kontrolora, prvi smo predali listu za izbore, pre svih. Očekivanja su da protekne sve u redu i uz poštovanje zakona, u demokratskoj atmosferi. Ako do problema dođe, naši kontrolori će sve prijaviti i ući će u zapisnike. I na prošlom izborima prijavili smo dve nepravilnosti u školi ‘2. oktobar’ i na biralištu u naselju ‘Bolnica-berbersko’, pozvali smo policiju zbog bugarskog voza, ali je prigovor odbijen jer se sve dešavalo van biračkog mesta“, kaže poptredsednik DSS Zoran Sandić, koji je predsednik gradskog odbora DSS u Zrenjaninu.

Za zrenjaninske aktiviste iz Građanskog preokreta važno je da se izađe na izbore, da se biračima poruči da se ničega ne plaše.

„Spominju se kamere po školama i vrtićima, gde su smeštena neka birališta. Treba pitati direktore da li su i kome omogućili da nadgledaju građane dok izlaze na izbore“, kaže aktivista Ivan Živkov.

A kako su birači glasali u Zrenjaninu do sada, pokazuju podaci za prošle izbore 2020. godine. Tada je na izbore, koje je bojkotovala proevropska opozicija, izašlo 42.615 birača od ukupno upisanih 102.942.

Ostalo je neupotrebljeno 60.278 glasačkih listića. Izlaznost u samom gradu je bila slaba a u selima mnogo veća, pa je izborni rezultat doveo do toga da je za listu  „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ glasalo 22.996 građana ili 53,96 odsto izašlih birača.

Više vetsi iz ovovg grada čitajte na linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari