Izborna ponuda na teritoriji Raškog okruga: Manje lista i još manje kandidata 1Foto: Z. Nikolić

Građani sa teritorije pet lokalnih samouprava, Kraljevo, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Raška i Tutin, koje čine Raški upravni okrug, koji su odlučili da u nedelju 21.juna izađu na jedno od 375 biračkih mesta i izaberu nekog od 214 odbornika u budućim parlamentima tri opštine i dva grada, imaće manji izbor nego u aprilu 2016 godine.

Kada kažemo smanjenje mogućnosti izbora mislimo na smanjenje broja lista stranaka, koalicija i grupa građana, kao i na manji broj kandidata za odbornike.

Jedino se u Tutinu nije menjao taj broj, i 2016. i 2020. godine, građani u Tutinu biraće kandidate sa pet lista.

Najveće smanjenje broja izbornih lista je u jedina dva grada na teritroriji Raškog upravnog okruga, Kraljevu i Novom Pazaru. Godine 2016. u Kraljevu se nadmetalo 15 izbornih lista na kojima je bilo 711 kandidata, a ove godine biće 9 izbornih lista sa 308 kandidata. I u Novom Pazaru je broj izbornih lista smanjen sa 10 na 4, a broj kandidata za odbornike sa 322 na 188.

Smanjenje broja lista i kandidata može se, kada je Kraljevo u pitanju, tumačiti i zabrinjavajućim podatkom o smanjenju broja birača. Aprila 2016. godine biračima su predata 102.882 listića a do 17. juna u Kraljevu je upisano 100.477 birača, što je za 2.405 manje u odnosu na pre četri godine.

Nasuprot Kraljevu, u Novom Pazaru je aprila 2016. predato 83.969 biračkih listića a do danas je u birački spisak upisano 87.589 birača, što je povećanje broja birača za 3.620, pa se smanjenje broja lista u gradovima na na teritroriji Raškog upravnog okruga ne može tumačiti samo demografskim podacima.

Izborna ponuda na teritoriji Raškog okruga: Manje lista i još manje kandidata 2
Foto: Z. Nikolić

I u opštini Vrnjačka Banja broj predatih lista je za šest manje, pa ih sada ima samo dve, dok će Raščani ove godine imati najmanje smanjenje broja lista, samo za dve. Na žalost i u ovoj opštini je broj birača smanjen za 563 u odnosu na izbore pre četri godine.

Evo i kratkog pregleda „izbornog menija“ po gradovima i opštinama:

Kraljevo: Aleksandar Vučić – Za našu decu, kompletna lista 70 odborničkih kandidata; Ivica Dačić – „Socijalistička partija Srbije (SPS) Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković-Palma“, lista sa 51 kandidatom; Srpska radikalna stranka, lista sa 24 kandidata; Hrabro – Strahinja Erac – Srpska stranka „Zavetnici“ ima listu sa 24 kandidata; Grupa građana „Metla 2020-Starosedeoci – Ivan Matović“  ima listu sa 27 kandidata; „Aleksandar Šapić – Pobeda za Kraljevo„ ima listu sa 25 kandidata; Narodni blok – Velimir Ilić – Ljubiša Jovašević ima 26 kandidata na svojoj listi; Milan Stamatović -Zoran Jovanović – Zdrava Srbija – Pokret obnove kraljevine Srbije – Bolja Srbija ima listu sa 24 kandidata i Srpska desnica za domaćinsko Kraljevo -Igor Mandić ima listu sa 37 kandidata.

U ovom izbornom ciklusu u Vrnjačkoj Banji učestvuju samo dve liste: Aleksandra Vučić – Za našu decu, kompletna lista sa 25 odborničkih kandidata i lista na rednom broju dva Ivica Dačić – „Socijalistička partija Srbije (SPS) Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković-Palma“ ,takođe kompletna sa 25 odborničkih kandidata.

I u Raški prve dve liste, Aleksandra Vučić – Za našu decu  i Ivica Dačić – „Socijalistička partija Srbije (SPS) Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković-Palma“ imaju kompletne liste sa po 35 kandidata, koliko se inače i bira odbornika, a treća lista dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, ima listu sa samo 12 kandidata.

U Novom Pazaru sve četri stranke i koalicije  koje učestvuju na izborima 21. juna, „Evropski Novi Pazar-Rasim Ljaić“, „Akademik  Muamer Zukorlić –Stranka pravde i pomirenja“  i „Aleksandar Vučić – Ivica Dačić – Za našu decu (SNS,SPS,SRS,PS,JS,SNP)“ i ,,SDA Sandžaka – dr. Sulejma Ugljanin“  imaju kompletne liste sa po 47 kandidata za isto toliko odborničkih mesta u Skupštini grada.

U Tutinu se za 37 odborničkih mesta u Skupštinu opštine, u nedelju 21. juna, nadmeće 5 izbornih lista od kojih samo dve „SDA Sandžaka –dr Sulejman Ugljanin“ na rednom broju 4 i  „Tutin na prvom mestu – Bajro Gegić“ imaju kompletne liste sa po 37 kandidata. Prvoplasirana  na zbirnoj izbornoj listi „Stranka pravde i pomirenja – Akademik Muamer Zukorlić“ na izborima učestvuje sa listom od 36 kandidata, drugoplasirani „Evropski Tutin – Rasim Ljajić“ ima listu sa  25 kandidata, dok koalicija „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ ima listu sa samo 12 kandidata na Zbirnoj izbornoj listi za izbor odbornika opštine Tutin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari