Vlast neće da popravi izborne uslove – ovo je put u otvorenu diktaturu: Sagovornici Danasa o predstojećim beogradskim i lokalnim izborima 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Vlast Aleksandra Vučića odlučila je da ne izađe u susret zahtevima opozicije, koji su tražili da ponovljeni beogradski budu održani istovremeno sa lokalnim i opštinskim. Premijerka Srbije najavila je da će beogradske izbore raspisati najkasnije 3. aprila, u zakonskom roku, kako bi se odigrali 2. juna.

O datumu održavanja redovnih lokalnim i opštinskim niko od predstavnika režima ne govori, ali je izvesno da su zakonski rokovi za njihovo istovremeno sa beogradskim – istekli.

Reč je o zakonskim rokovima za podnošenje ostavki i raspuštanje lokalnih skupština kako bi se ušlo u proces priprema izbora za 2. jun.

– Očito da vlast namerava da nastavi sa izbornim migracijama birača i da zato izbegavaju da izbori budu u istom danu, mišljenja je Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije.

Kako dodaje, zato je opozicija i uputila vlastima zahtev za sastankom oko dana održavanja izbora i neophodnih uslova za njihovo održavanje, na koji, naznačava, nisu dobili odgovor.

Vlast neće da popravi izborne uslove – ovo je put u otvorenu diktaturu: Sagovornici Danasa o predstojećim beogradskim i lokalnim izborima 2
foto FoNet Ana Paunković

To, napominje dalje, potvrđuje tezu da nisu spremni da implementiraju preporuke ODIHR već žele da nastave da izbornim nasiljem i uzurpacijom volje građana.

Podsetimo, koalicije Srbija protiv nasilja i NADA zatražile su 20. marta od vlasti u Srbiji „hitan dijalog“ u vezi sa stvaranjem „elementarnih uslova za fer i demokratske izbore“.

Kako je tada saopštila SPN, oni i NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, poslali su 20. marta „zvaničan zahtev predsedniku Vlade i predsedniku Narodne skupštine Srbije, da održi dijalog sa parlamentarnom opozicijom“.

U zahtevu se predlaže se da se uz delegaciju opozicije, koju bi činila četiri predstavnika izborne liste SPN i jedan predstavnik koalicije NADA, uključe i predstavnici nevladine organizacije CRTA.

Zahtevali su i da se dijalog održi „u najkraćem mogućem roku, s obzirom na hitnost situacije“ i predstojeće izbore.

– Potpuno je besmisleno odvajati gradske i opstinške izbore u Beogradu, kao i lokalne izbore širom Srbije. Pored toga što će izborni procesi koštati mnogo više, to je i maltretiranje građana. Ukoliko bi se postigao politički dogovor bilo bi moguće da se svi lokalni izbori održe u istom danu. U slučaju da vlast nastavi sa ignorisanjem naših zahteva imaćemo odgovor i na to, ali to neće dovesti do normalizacije političkog života u Srbiji i smanjivanja tenzija u društvu – kaže Miroslav Aleksić, u osvrtu na činjenicu da je Ana Brnabić najavila da će raspisati beogradske izbore za 2. jun.

Prema rečima Miloša Jovanović, predsednika Novog DSS, činjenica da se lokalni izbori neće održati kada i beogradski kao i činjenica da nema nikakvih naznaka da će biti razgovora o normalizaciji izbornih uslova govore u prilog tome da vlast predvođena Aleksandrom Vučićem uopšte nema nameru da prestane sa zloupotrebama, marifetlucima i izbornom krađom.

Vlast neće da popravi izborne uslove – ovo je put u otvorenu diktaturu: Sagovornici Danasa o predstojećim beogradskim i lokalnim izborima 3
foto FoNet Milica Vučković

– U takvim uslovima teško da može biti reči o izborima i čini mi se da ulazimo u vrlo turbulentan period – zaključuje Miloš Jovanović.

Ovo je još jedan znak da vlast ne želi slobodne i poštene izbore i da želi da normalizuje izborni inženjering i uhodane mehanizma krađe izbora, smatra Đorđe Pavićević, poslanik Zeleno-levog fronta.

Opozicija je uputila zahteve, pozvala vlast na dijalog o izbornim uslovima, dodaje.

– Osim toga ODIHR, Evropski parlament i organizacije koje se bave izborima izlistali su neregularnosti sa prethodnih izbora i dali preporuke za unapređenje izbornog procesa i sada se ne možemo igrati sastavljanja vladinih radnih grupa koje čine samo oni koji su već manipulisali izbornim procesom ili selektivnog štrikliranja kvadratića iz preporuka ODIHR – kaže Pavićević.

Vlast neće da popravi izborne uslove – ovo je put u otvorenu diktaturu: Sagovornici Danasa o predstojećim beogradskim i lokalnim izborima 4
Đorđe Pavićević/Foto: N. Kovačević

Prema njegovim rečima, izborni uslovi se ne popravljaju tako što će vlast izabrati koje će preporuke da ispuni, a gde će da ostavi prostor za izbornu krađu.

– Jedan deo tih zahteva odnosi se na održavanje preostalih lokalnih izbora u isto vreme i kontrolu biračkih spiskova. Izgovore da to sada nije zakonski moguće ne možemo prihvatiti jer je sama vlast je do sada više puta pokazala političku kreativnost kada to bilo potrebno da se raspišu izbori u terminima koji joj odgovaraju, uključujući raspisivanje lokalnih izbora u decembru prošle godine u trećini opština. Vlast očito više ne želi ni privid dijaloga o uslovima za poštene izbore, sve što im je potrebno jeste da ovakvo stanje predstave kao normalno, kao uobičajeni deo izbornog procesa, sa manjkavostima koje postoje svuda u svetu. To je put u otvorenu diktaturu – kaže Pavićević.

Opozicija neće dopustiti da se, zbog straha od gubitka vlasti i privilegija oligarhije okupljene oko Srpske napredne stranke, kaže dalje, Srbija pretvori u Belorusiju, Azerbejdžan ili Rusiju, u kojima je opozicija u izgnanstvu ili u zatvoru, u kojima u parlamentima nema opozicije ili u njima sede predstavnici lojalnih i konstruktivnih partija i grupacija.

– Delegacije koje je Srpska napredna stranka slala u posmatračke misije na izborima u Azerbejdžanu i Rusiji valjda su išle da proučavaju svetle primere kako se nameštaju izbori, menja ustav po volji autokrata kako bi se beskonačno produžavao mandat i postupa sa nepodobnom opozicijom i medijima zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari