Mogu li izborni uslovi da se poprave do decembra ili će opozicija biti osuđena da na ulici vodi predizbornu kampanju? 1Foto: M.M/ATAImages

Uprkos brojnim ocenama kako kritičke javnosti i međunarodnih organizacija, posebno – gotovo celokupne opozicije – da u Srbiji vlada autokratski režim Aleksndra Vučića koji ne obezbeđuje minimum slobode i regularnih uslova za izborni proces, proevropska opozicija i tehnički organizatori protesta Srbija protiv nasilja, uputili su zahtev predsedniku Srbije za raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora u decembru.

Spisak uslova koje bi vlast trebalo da ispuni kako bi izbori bili održani u iole fer i demokratskim uslovima – predugačak je, a jedan od osnovnih je takozvano oslobađanje medija.

Imajući u vidu praksu režima Vučića koja se ponajviše očitava u posedovanju i potpunoj kontroli medija, postavlja se pitanje da li će opozicija, ako Vučić raspiše izbore u decembru, svoju kampanju morati da u potpunosti izvede na ulici.

– Do sada nismo videli postojanje trunke političke volje da se sprovede bilo šta od značajnih preporuka za unapređenje izbornih uslova, a pre svega u odnosu na pritiske, ucene i zatrašivanja birača kao i u odnosu na hroničan izostanak pluralizma u medijima, tako da gledajući u dosadašnji rad na unapređenju izbornih uslova, sva je prilika da će se sledeći izbori održavati u istim ili lošiji izbornim okolnostima od poslednjih održanih 2022 – ocenjuje za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

Naravno da ne mogu izborni uslovi da se poprave, smatra Dinko Gruhonjić, univerzitetski profesor i programski direktor NDNV.

– Vučić to nikada neće uraditi, sem pod veoma jakim pritiskom – dodaje on.

Sada je veliko pitanje, napominje, da li će “opozicija nastaviti da bude kilava ili će, s jedne strane, uspeti da artikuliše bes koji je veoma rasprostranjen među građanima”.

– I da li će opozicija konačno da se uozbilji i da se pripremi što bolje za izbore, što kroz terenski rad i ohrabrivanje građana, što kroz pripreme za kontrolu izbora. Sve ostalo je novi put u poraz, dodaje, jer preko puta nas nije partija, nego čudovište na vlasti, kojem nije stran ama baš nijedan oblik manipulacije i zastrašivanja – zaključuje Dinko Gruhonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari