skupštinafoto FoNet Aleksandar Barda

Da li će opozicija bojkotovati izbore, ukoliko do kraja godine Aleksandar Vučić bude raspisao samo republičke, a ne i beogradske, sagovornici Danasa, iz redova proevropskih opozicionara, osim Pavla Grbovića, predsednika Pokreta slobodnih građana, koji je rekao da je to neprihvatljivo – nisu se konkretno izjasnili.

Kako kaže Grbović, opozicija je jednoglasno izašla sa jasnim zahtevom – izbori u Beogradu i na nivou Republike do kraja godine.

– To nije poziv na cenjkanje i pogađanje sa Vučićem već jasno definisan zahtev koji proizlazi iz nužne potrebe promene sistema u celoj državi i više nego očiglednog nepostojanja legitimiteta vlasti u Beogradu. Zahtevi su jasno isporučeni i sada je loptica u njihovom dvorištu i nije na nama niti je pametno da licitiramo u javnosti da li bismo pristali na manje od toga – ističe Grbović.

Pavle Grbović
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Opozicija je pre dva dana, po prvi put izašla sa jasnim zahtevom da traži izbore do kraja godine, u decembru, na parlamentarnom i beogradskom nivou.

To je usledilo posle niza kritika i “prozivki” kako režima, tako i kritičke javnosti. da uprkos oštrom suprostvaljnju sistemu, opozicioni lideri, oni koji stoje iza protesta Srbija protiv nasilja, zapravo se plaše izbora i zato ne izlaze sa jasnim zahtevom.

Imajući u vidu da je opozicija zamerala Vučićevom režimu da spaja izbore kako bi odneo ubedljiviju pobedu, ispostavilo se da opozicija isto tako zahteva spojene izbore jer, posmatrači prilika kažu, znaju da su “jaki” u Beogradu, pa na krilima te prednosti žele da osvoje više i na parlamentarnim.

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, kaže za Danas da ta stranka insistira na beogradskim izborima već 17 meseci.

Da li će opozicija bojkotovati republičke izbore ako ih Vučić raspiše u decembru bez beogradskih? 1
foto FoNet/SSP

– Oni se moraju održati, jer vlast u Beogradu nema legitimitet. Parlamentarni izbori su posledica društvene i političke krize nakon 3. i 4. maja, koja je eskalirala do nepodnošljivosti i prirodnoi su zahtevi sada za oba nivoa izbora – ističe ona na pitanje da li će opozicija bojkotovati izbore, ukoliko Vučić raspiše samo one na republičkom nivou.

Prema rečima Roberta Kozme iz Zeleno-levog fronta “ne radi se o tome da li hoćemo ove ili one izbore, nego je za izlazak iz društvene krize potrebno da se sprovedu zahtevi protesta Srbija protiv nasilja”.

– Ako vlast neće da ih sprovede, onda su nam potrebni izbori, kako bismo kao prvi korak soroveli zahteve. Mi se zalažemo za razdvajanje izbora, ali je bitno što pre ostvariti zahteve protesta – ističe Kozma.

Da li će opozicija bojkotovati republičke izbore ako ih Vučić raspiše u decembru bez beogradskih? 2
foto: Printscreen/YouTube/Medija centar

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, ističe za Danas da su vanredni parlamentarni izbori ključni u ovoj borbi za normalnost.

– Svi zahtevi protesta odnose se na republički nivo, jer nasilje, kriminal, korupcija, zarobljena medijska slika i primitivizam tiču se svih građana. Nije Beograd jedino mesto koje pati pod najezdom najnedostojnijih ljudi – smatra ona.

Naprotiv, dodaje, patnja je sve veća što se više udaljavate od gradskih centara.

Da li će opozicija bojkotovati republičke izbore ako ih Vučić raspiše u decembru bez beogradskih? 3
foto FoNet Zoran Mrđa

– Tamo vladaju lokalni šerifi i upravljaju svakim segmentom života običnih ljudi. Budući da nema osećaja i razumevanja vlasti za četvoromesečne vapaje građana, već nastavljaju još jače sa svim užasima koje inače rade, ne vidimo drugi izlaz nego da se borimo na izborima, a pri tome nastavljajući proteste sa istim građanskim zahtevima. Ne očekujemo da će mafijaška vlast bilo šta uraditi za poboljšanje kvaliteta života, i to su milion puta pokazali. Moramo ih oterati – zaključuje ona.

Iz Narodne stranke Vuka Jeremića i Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića juče nismo dobili odgovor na pitanje o bojkotu izbora ukoliko Vučić raspiše samo republičke a ne i beogradske do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari