Janjić: Lajčak se optimističnim izjavama o dijalogu Beograda i Prištine bori za opstanak na funkciji 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

“Izjava Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine u kome tvrdi da je veoma blizu dogovor dve strane oko nekih konkretnih tema, krajnje je optimističan.

Prirodno je da Lajčak mora da se bori za opstanak na funkciji i to je njegov glavni motiv, ali su mu rezultati više nego skromni. Dijalog ide loše, dogovor o kome on govori postignut je još u januaru, a sprovođenje najavljeno za april i tiče se tablica”, kaže za Danas Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose.

Janjić napominje da su ocene specijalnog izaslanika EU za dijalog Bograda i Prištine u potpunoj suprotnost sa stavom visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Borelj, kaže Janjić, tvrdi da dijalog Beograda i Prištine ne ide kako treba i da treba uraditi sve da se tu nešto promeni.

“Ko prati taj dijalog Beograda i Prištine zna da mnogo toga treba da se promeni. Lajčak se u širenju optimizma zapravo poziva na tehnički dijalog, na tih nekoliko sastanaka koji su održani od januara do danas. Još u januaru, kada je napravljen marifetluk u kome je i Lajčak učestvovao, i kada je načinjen dogovor, znalo se da će on biti sproveden u aprilu. I to je taj dogovor koji Lajčak sada najavljuje kao napredak u dijalogu”, napominje Janjić.

On podseća da se sve to izdešavalo kada je Kurti poslao specijalne jedinice kosovske policije, a srpska lista napravila barikade povodom tablica i onda je nastao košmar, koji je Kurtiju trebalo da pomogne pri izborima. Nije mu pomoglo.

Janjić kaže da je Kurti tu politički pogrešio, ali da je to pomoglo Srpskoj listi da eliminiše sve ostale političke protivnike.

“Dogovor podrazumeva da će ostati RTK tablice. Neće biti nalepnica, a tablice iz Srbije neće moći da opstanu. U aprilu će biti potpisan i neki dogovor oko dva preduzeća za snabdevanje eleketričnom energijom na severu. To su detalji koji su već ranije bili ispregovarani, a nije ih na terenu poštovao ni Beograd, ni Priština. Lajčak prirodno mora da se bori za opstanak na funkciji i to je njegov glavni motiv, a rezultati su mu više nego skromni. Šta će birokratija uraditi videćemo, ali sudeći po Borelu i njemu je došlo do svesti da je glavno pitanje ide li celi pregovarački tim, ili ide samo Lajčak”, zaključuje Janjić.

U intervjuu za KoSSev zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, koji je istovremeno i glavni pregovarač ispred kosovske delegacije u Briselu sa Beogradom, naveo je da su na stolu tri opcije za tablice. Prva koju podržava kosovska strana i znači zadržavanje postojećih tablica, bez nalepnica.

Druga dva rešenja tiču se modifikacija i srpskih i kosovskih tablica. Varijanta A da se zadrže nacionalni simboli a promene skraćenice i varijanta B – obrnuto – da se promene nacionalni simboli, a zadrže skraćenice. Srpska strana, pak, za sada insistira i dalje na stikerima.

Bislimi, navodi da postignut sporazum, kojem se nada, ne bi značio „uzajamno priznanje državnosti“ – ni jednih ni drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari