Janjić: Postoji rizik da Beograd pogrešno proceni kad treba stati sa dizanjem tenzija, posete Brnabić i Kurtija severu Kosova dogovorene s Kvintom 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Nakon posete Ane Brnabić severni deo Kosova posetio je i kosovski premijer Aljbin Kurti sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjajom Svećljom, a svoju je posetu najavila i kosovska predsednica Vjosa Osmani. Ove posete zvaničnika Beograda i Priština, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, su konfliktni menadžment koji organizuju NATO i Kvinta.

– Apsolutno sam siguran da je posete organizovala Kvinta u saradnji sa Beogradom i Prištinom. Prosto ne mogu da zamislim Brnabić koja je otišla da poseti Kosovo posle pet godina. Problem na Kosovu je bezbednost, jer postoji realna opasnost i pretnja da ova politička trvenja i marketinške predizborne igre koje su prekardašile ove i prošle godine – dovedu do sukoba, navodi Janjić.

Naš sagovornik ukazuje da je Savet bezbednosti UN u februaru zaključio da destabilizacija u kojoj učestvuju politička vođstva preti da se pretvori u oružane sukobe u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te da to treba sprečiti, sa čim se saglasila i Rusija.

– Naravno da je Kvinta, a pre svega SAD, prešla na mere prevencije sukoba i rešavanja problema koji se rešiti mogu. Ako političari koji prave deo problema – pomažu, podržavaju ili tolerišu paravojske od islamskog džihada oko manastira Dečani, do pojavljivanja Milana Radoičića, „Severne brigade“ i koje kakvih digitalnih, ali postojećih grupacija, jer digitalni svet je realan – normalno je da onda političari budu uključeni jer deeskalacije nema ako oni ne pridobiju svoje sledbenike, kaže Janjić.

Napominje ako Beograd ne ubedi Srbe sa KiM, pogotovo na Severu, da su na istom putu vlasti iz Srbije i Srpska lista to znači da će te Srbi ili preći na stranu neaktinosti ili Radoičića. Kaže da neće da ulazi u to šta je Radoičić, ali napominje da iskustvo etničkih sukoba nalaže da se ne potcenjuju virtualne pojave jer se iz njih razvijaju etnički sukobi.

Nakon najave Osmani da će posetiti sever, Srpska lista je saopštila da je to provokacija, te da nju Srbi ne smatraju za predsednicu. Naš sagovornik smatra da nije realno da Osmani ode u mesta sa većinskim srpskim stanovništvom, već u ona gde u većini žive Albanci.

Moguća je, kaže, situacija da kosovska i srpska strana forsiraju nedogovoren ritam posete, kao i da postoji šansa da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poseti sever nakon što to učini kosovska predsednica.

Janjić: Postoji rizik da Beograd pogrešno proceni kad treba stati sa dizanjem tenzija, posete Brnabić i Kurtija severu Kosova dogovorene s Kvintom 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

– Siguran sam da bez njihovih poseta i učestvovanja u raščišćavanju događaja koji dolaze do deeskalacije iste neće biti. Po mom mišljenju to je uobičajena mera prevencije etničkih sukoba i odgovornost političara koji su vodili politike svađanja da probaju da smire situacije. Siguran sam da se ovo ne bi odvijalo bez ozbiljnog diplomatskog i obaveštajnog rada Kvinte, NATO, a i Rusija ima svoju ulogu, kaže naš sagovornik.

Brnabić je na KiM poručila da će beogradska vlast braniti Srbe na toj teritoriji i ponovila Vučićeve reči – da neće dozvoliti „novu Oluju“, dok je Osmani u najavi posete rekla da građanima na severu Kosova prete bande ali da će oni biti zaštićeni.

Upitan za ove izjave i druge izjave koje dižu tenzije, naš sagovornik kaže da moramo znati ko sedi u foteljama i u Prištini i u Beogradu, ali i da je takvih izjava bilo u prethodnim garniturama vlasti. Njihov je cilj blokada bilo kakvog rešenja, napominje Janjić.

– Ni premijerka ne može da preko noći postane ono što nije. Ona je kabl za sprovođenje Vučićeve politike, koja takođe se ne može preko noći promeniti u politiku u kojoj je on političar koji ni za šta isporučuje bilo šta. To ne može ni druga strana. Kurtiju i Osmani se ne bi verovalo da nisu nacionalisti. Njima je preporučeno i napravili su dogovor sa opozicijom, pa imaju kontrolni paket, međunarodnu zajednicu i pregovarački tim u kome su predstavnici raznih partija, kaže Janjić.

Postoji rizik da Beograd pogrešno proceni kad treba stati sa dizanjem tenzija, smatra naš sagovornik, i dodaje da je 17. avgusta na jednoj strani bila Kvinta, kosovska vlada i opozicija, a sa druge strane Vučić.

Izjave Brnabić shvata kao katkad uspešno prilagođavanje situaciji koju ona ne razume, iako je jedno vreme učestovala u kancelariji za Bujanovac, Preševo i Medveđu. One su toliko opšte da ne moraju biti uvredljive za Albance, niti uverljive za srpske etnonacionaliste na KiM.

– Ni Brnabić i Vučić, ni Kurti i Osmani ne mogu poraziti NATO i Kvitnu na terenu, tako da im ostaje jedino da se prilagode, za šta im treba vreme. Nema promene politike sa starim akterima. Mi ćemo u Srbiji vrlo brzo znati ko će se u novoj vladi baviti Kosovom, hoće li i dalje biti ovako disfunkcionalne Kancelarije za KiM, koja komunicira jedino sa paradržavnim institucijama na Kosovu, kaže Janjić. Ne veruje da će to biti Brnabić, a kao moguće rešenje pominje Ivicu Dačića, za kog kaže da iako je stari igrač predstavlja neku svežinu.

Pita se hoće li Vučić početi da prilagođava strategiju i u Skupštini, Vladi u vezi dijaloga o normalizaciji, a ne o priznanju ili promeni granica, jer izgubio godine na pokušavanje da dobije deo, kako sam kaže, svoje teritorije za priznanje.

– Normalizacija je težak posao za svakog, a pogotovo za Vučića koji se obavezao na obe strane – i za normalizaciju i za „daj šta daš, hajde da menjamo granice Srpskog sveta“, navodi naš sagovornik i dodaje da je jasno da vladajuća struktura u Srbiji nije homogena i da je prožeta i obaveštajnim strukturama, strukturama duboke države, i sličnim strukturama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari