Janjić: Zastrašivanje posle koga obično sledi prihvatanje odluka koje su u Prištini donete je mustra koja se ponavlja 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Izjave predsednika, premijerke i ministara Srbije o tome da se sprema nova Oluja i napadi na Kosovu – ponavlja se već više puta. I svaki put uznemiri Srbe na Kosovu. Zastrašivanje posle koga obično sledi prihvatanje odluka koje su u Prištini donete je mustra koja se ponavlja, ističe Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Oluja, jama, kama… Ove teške reči koje izazivaju kod mnogih strah i uznemirenost u subotnje jutro izgovorio je ministar policije Aleksandar Vulin, ponavljajući da Srbija neće dozvoliti da se oteraju Srbi sa Kosova. Da se planira napad na Srbe koji žive na severu Kosova ustvrdio je predsednik Srbije reagujući na odluluku Prištine da se sve tablice koje već to nisu zamene na kosovske.

„Ne pretimo nikome, nema rata, nema upotrebe vojske, samo vas najlepše molimo nemoj da pokušavate da nam proterate decu sa severa Kosova i Metohije, nemojte da pokušavaate da nijedno srpsko dete zaplače, nemojte da pokušavate da ponovite Oluju, neće se dobro završiti. Ja ponekad imam posećaj da su i EU i Priština svi poludeli… Pa budale jedne. Jeste vi normalni da dođete, da upadate Srbima u kuće i da im otimate automobile, tablice i da se pravite da je to vladavina prava“, poručuje ministar policije Aleksandar Vulin.

Srbi na Kosovu već žive u strahu i neizvesnosti i ovakva dramatična retorika, pominjanje „Oluje“, rata i proterivanje nimalo ne pomaže i ne rešava probleme, poručuje sa Kosova bivši ministar za Kosovo i Metohiju i potredsednik SDS-a Goran Bogdanović. On smatra da ovakve izjave služe Vučiću da proba da homogenizjje Srbe na Kosovu.

„Vi imate situaciju da je doneta naredba da u svim institucijama države Srbije ovde na severu Kosova i Metohije se godišnji odmori otkazuju i dokle će to biti to još uvek ne znamo. Očigledno da i na taj način želi da homogenizuje, ja opet ne bih rekao homogenizuje – nego zastraši ovde narod“, kaže Bogdanović.

Uzdizanje tehničkog pitanja, kao što su tablice koje su uglavnom već zamenjene, na nivo političkog pitanja i dramatične izjave su već viđena strategija, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose i služi da se s jedne strane održi status kvo a s druge promeni situacija na terenu. On kaže da sve liči na priču o pastiru i vuku.

„Problem s tom igrom je kada se vuk pojavi, niko se nije pojavio da pomogne pastiru. Vučić je došao do te tačke da se u njegove pozive više ne veruje. Niko mu neće više doći u pomoć ni od naroda ni od javnosti, kada stvarno dođe ta ozbiljna odluka da ili ne u NATO“, ocenjuje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Tome, kaže Janjić, treba dodati izbore i naviku da se vlada strahom. Situaciju na terenu ustvari menja Priština i iz igre izlazi sa prednošću premijer Kosova Aljbin Kurti koji, shvativši da profitira od politike reciprociteta, istu i primenjuje.

„Ono što je tu cena je da vi kod naroda, sa obe strane, i Srba i Albanaca, širite nepoverenje i strahove jednih od drugih, cena je da je na obe strane širite nepoverenje i ne pripremate atmosferu za dijalog, pripremate atmosferu za novi sukob. E to je suština politike reciprociteta ali na to nije odgovorila ni Kvinta, a Amerika je bila suzdržana“, dodaje Janjić.

Dok se Janjić nada da će se Kvinta prisetiti da politika reciprociteta koju vodi Kurti a donekle i Vučić, ne vodi ničem dobrom, Bogdanović poziva da se vrati rešavanju konkretnih pitanja bitnih za živote ljudi na Kosovu i zaštitu ljudskih prava Srba koji tamo žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari